Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Офика, действие и приложение на билката

Sorbus aucuparia L.

Aнглийски — Mountain ash, Pуски — Рябина обыкновенная, Френски — Sorbier des oiseaux, Hемски — Vogelbeere, Eberesche
Сем. Rosaceae — Розоцветни

Офика, Sorbus aucupariaОписание  и разпознаване на офика

Дърво, 15 (20) м високо, кората сивозелена гладка. Листата сложни нечифтоперести, с 9—15 (17) ланцетни до продълговати листчета, остро назъбени. Цветовете в многоцветни щитовидно сенниковидни съцветия. Венчелистчетата 5, бели елиптични. Плодът кълбест или елипсовиден оранжевочервен или жълтооранжев, несъщински, от разрастването на цветното легло и цветната дръжка, с 2—6 семена. Цъфти май — юни.

Разпространение на офика

Расте из планински смесени, често разредени гори.Разпространено из цялата страна, предимно в планинските райони докъм 1800 м надморска височина. Среща се почти в цяла Европа.

Време и браме /билка/ на офика

Събраните в пълна зрелост както от диворастящи, така и от културни растения плодове (Fructus Sorbi aucupariae). Те се използват както свежи, така и изсушени в сушилни при температура отначало 35—40°С, а след това 55—60°С. Изсушените плодове са обли набръчкани с лъскава по-върхност. Цветът им е червен-оранжев, миризмата слаба, характерна, а вкусът горчивокисел.

Съдържание на офика

Билката съдържа значителни количества сорбоза, пектини, флавоноиди, антоциани, ганини, органични киселини, витамин С и др.

Основно действие на офика

Противоревматично, адстрингентно, диуретично, за лечение на диария, хемороиди, бъбречни заболявания, диабет, ревматизъм, растройства на уринарния киселинен метаболизъм, менструални смущения, алкализиране на кръвта, подобряване обмяната на веществата, както и при дефицит на витамин С.Настойки са използвани като гаргари при възпалено гърло, промивки при хемороиди или силно вагинално течение.

Експериментални данни  и лечебни свойства на офика

Офика, лечениеПрепаратите от офиката намаляват мастите в черния дроб и холестерина в кръвта. Те не са токсични (Шнайдман, Л. О. Растительные ресурси, 7, 1971). Освен това в офиката е установена естрогенна активност. Проучено е влиянието на офиката върху кръвното налягане. Установен е хипотензивен ефект, по-малък от 30%, с трайност, по-малка от 30 мин. Сиропът, приготвен със сок от пресни, добре узрели плодове, се употребява като леко лаксативно средство, като диуретично и за лечение на ревматични болки (Стоянов, Н. Нашите лекарствени растения, ч.2. С., Наука и изкуство, 1973). За лечение на ревматизъм и болести на белите дробове се прилага отвара от плодове, изсушени на слънце, а за лечение на хемороиди се предпочита сок от пресни плодове.

Някои автори препоръчват офиката и най-вече нейните плодове като адстрингентно средство. Изследвано е влиянието на билката върху възрастни хора с трудно лечими стомашно-чревни разстройства. Резултатите дават основание за твърдението, че офиката е особено полезна билка при такива болни.

В българската народна медицина плодовете на офиката се употребяват за лечение на диарии и дизентерии. Плодовете на растението се прилагат при бъбречни заболявания. Използуват се и като диуретично средство, и при възпалителни процеси в стомашно-чревния тракт. Препоръчват се и за гаргара при възпаление на фаринкса и ларинкса.

Токсичност на листата на офика

Листата на офиката не са токсични.

Сорбинова киселина в офика

Сорбиновата киселина се среща в дървото офика, Sorbus aucuparia L.). През 1989г. сорбиновата киселина започва да се произвежда чрез химичен синтез.

Начин на приложение на офика

Една супена лъжица от плода, леко счукан, се залива с 400 г вода и се поставя да ври 5 минути. Прецедената отвара се пие по 1 винена чаша 3 пъти преди ядене (Исаев, И., И. Ланджев, Г. Нешев. Билките в България и използуването им, III изд, С., Земиздат, - 1977). По-добре действува отварата, като се приготви по следния начин: 1 супена лъжица плодове се сваряват 5 минути в 200 г вода и киснат 4 часа; отварата се пие на 3 пъти по 50—70 г ; 500 г плодове и 50 г захар, сварени на каша — по лъжичка няколко пъти дневно (при нефролитиаза).

Чай от офика

Чаят от офика се изпозлва при застой на течности в организма, чернодробни и бъбречни заболявания, камъни в бъбреците, чревни катари, диария, дизентерия, воднянка, авитаминоза - вит. С.

Начин на употреба: 1 супена лъжица от плода, леко счукан, се вари 5 мин в 400 г вода. Прецедената отвара се приема 3 пъти на ден по 1 винена чаша преди хранене.

Нежелани реакции на офика

Въпреки че офиката е много полезна има ограничения за нейната употреба. В някои случаи използването на рецепти с офика може да бъде вредно. Офиката е противопоказана при:
гастрит с повишена киселинност на стомашния сок;
уролитиаза, особено в острата фаза (може да провокира движението на камъни в уретера, което ще се отрази неблагоприятно на състоянието на пациента);
хипотония, защото офиката може да намали налягането;
пептична язва на стомаха или дванадесетопръстника;
скорошни инфаркти или инсулти;
коронарна болест на сърцето, особено с развитието на признаци на сърдечна недостатъчност;
за деца под 3 години.

Съчетание с други билки на офика

Може да се съчетае с плод шипка, цвят хибискус, лист черна боровинка и аромат.

 


Продукти свързани със статията

  1. ОФИКА ПЛОД , Sorbus aucuparia

    ОФИКА ПЛОД , Sorbus aucuparia

    Цена: 1,16 лв.

  2. Дяволски нокът , корен рязан , Harpagophytum procumbens, натурална билка за СТАВИ
  3. БЛАТЕН ТЪЖНИК , СПИРЕЯ , Ливадно отвратниче корен , Spiraea ulmaria L.
  4. ТИНКТУРА НЕВЕН и СМРАДЛИКА, 50 мл , Биохерба
  5. АДСТРИНГЕНТЕН ЧАЙ ЗА ВЕНЦИ - ВЪНШНО, при кървящи венци, или лош дъх
  6. СМЕС ЗА ХЕМОРОИДИ - ВЪНШНО