Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Круша, действие и приложение на билката

Pirus Communis L.

(сем. Rosaceae — Розоцветни)

kru6a.jpg

Народни наименования в други страни на круша

Aнглийски - pear tree, Руски - груша, Немски - Birnbaum, Френски - poirier.

Употреба на крушата като лековита билка

Като културно дърво крушата е била позната още на старите гърци, тъй като се споменава в Одисеята. Плодовете на диворастящата билка са използвани непрекъснато от епохата на първобитния човек досега.

Плодовете на диворастящата круша се използват нашироко в нашата народна медицина: настойката — като стомашно укрепващо средство, отварата — като успокояващо и за намаляване на температурата средство, а сокът — като пикочогонно средство. Някои сортове круши (културни или диворастящи) имат затягащи свойства и приети на гладно във формата на пюре или сок, могат да се използват като средство против диария.

На крушата е присъщо общото за плодовете пикочогонно действие поради наличието в тях на калиеви соли. Това свойство е полезно при склонност към образуване на бъбречни пясъци и камъни, особено от соли на оксаловата киселина (оксалати).

Поради богатото съдържание на захари, плодови киселини, пектин, витамини и други дивите круши са ценна суровина за домашно използване. Те са ценни особено за хранително-вкусовата промишленост, където се използват най-често в примес с други плодове за приготвяне на плодови сокове, сиропи, екстракти и др., както и за изваряване на ракия.

Семената могат да бъдат източници за производството на тлъсто масло.

От кората на крушовото дърво се получава черна и кафява боя, разположени по върховете на безлистните стъбла. Чашката е четириразделна. Страничните й дялове по ръба си са голи. Венчето е тръбовидно с четириделна якичка. Тичинките са 4, жълтеникавобели, прикрепени към венчето, 4 — 5 пъти по- дълги от него, с жълтеникавобели прашници. Плодът е продълговато - овална кутийка с две едносеменни гнезда. Семената са елипсовидно удължени, с изпъкнала гръбна страна и вдлъбната коремна, гладки, лъскави. Цъфти през май — септември.

Характерни особености: Крушата е силно полиморфен вид. У нас тя е културна или диворастяща билка с редица местни сортове и такива, пренесени през време на турското робство от Изток, а след Освобождението и от Запад. Сега у нас почти навсякъде са застъпени както културните, така и диворастящите сортове круши. Чистите крушови насаждения в нашата страна са сравнително малко. Крушовите сортове са застъпени повече в смесените овощни насаждения и особено много като единични дървета из цялата страна.

Крушовите дървета достигат на височина до 15 м, като развиват добре оформени конусовидни корони. Листата са с дръжки, напилени или назъбени по края, обикновено кръгли или овални. Цветовете са сравнително едри, събрани в щитовидни съцветия. Венчелистчетата са 5, обикновено бели, тичинките са много, обикновено с червеновиолетови прашници. Плодът е месест. Продължителността на живота на тези дървета е около 100 години.

kru6a_.jpgРазпространение на круша

Крушата (диворастяща и културна) произхожда от планинските области по Южна Европа, Предна Азия и Кавказ.

Употребяема част на круша

Плодовете (Fructus Piri).

Време за бране на круша

Август — октомври.

Начин на бране на круша

Брането на културната круша се провежда обикновено ръчно.

Съдържание на круша

Плодовете на крушовите сортове съдържат до 87% влага, до 3,9% минерални вещества, до 5,8% неразтворими органични вещества (целулоза, кутин, протопектин, скорбяла, белтъчини, мазнини и др.), до 12,4% глюкоза, до 17% пектин, арабан, галактан, органични киселини (ябълчна, лимонена, млечна), до 16% захари и до 0,10% танини.

Съдържат още флавоноида кверцетин, ензими, метилхидроксипиролин и др.

Количеството на минералните соли във вид на окиси в мг на 100 г плод е приблизително следното: калий — до 155%, калций — до 19%, магнезий — до 12%„ фосфор— до 26%, желязо — до 3%, арсен — до 2,6 гами. Явно е преобладаването на калия.

Средното съдържание на витамините в мг в 100 г плод е приблизително следното: каротин (провитамин А) — до 0,08, Вг — до 0,7, В2 — около 0,12 и В6 — до 0,23.

Семената съдържат до 26% белтъчини, до 27% тлъсто масло, до 37% безазотни екстрактни вещества и до 4% минерални соли и захари.

Разпространение на круша

Почти в цяла Европа, Русия (европейската част, Кавказ, Сибир, Средна Азия), пренесено почти в цял свят. У нас се среща из ливадите, по сухите тревисти и песъчливи места, край пътищата, сградите, като плевел и другаде в цялата страна от 1000 до 2000 м надморска височина.

 

 

Продукти свързани със статията

  1. МАСЛО ОТ ЧАЕНО ДЪРВО, Tea Tree Oil, БИОХЕРБА, 10мл
  2. МАСЛО ОТ КАРАМФИЛ, CLOVE BUD OIL, БИОХЕРБА, 10мл
  3. ЕВКАЛИПТОВО МАСЛО, EUCALYPTUS OIL, БИОХЕРБА, 10мл
  4. МАСЛО ОТ КЕДЪР АТЛАСКИ, Cedrus Atlantica Bark Oil, 10мл
  5. ЛИМОН МАСЛО, LEMON OIL, БИОХЕРБА, 10мл
  6. МАСЛО ОТ РИГАН В ЗЕХТИН, Oregano in Olive Oil Essential Oil, БИОХЕРБА, 10мл

Продукти свързани със статията

  1. МАСЛО ОТ ЧАЕНО ДЪРВО, Tea Tree Oil, БИОХЕРБА, 10мл
  2. МАСЛО ОТ КАРАМФИЛ, CLOVE BUD OIL, БИОХЕРБА, 10мл
  3. ЕВКАЛИПТОВО МАСЛО, EUCALYPTUS OIL, БИОХЕРБА, 10мл
  4. МАСЛО ОТ КЕДЪР АТЛАСКИ, Cedrus Atlantica Bark Oil, 10мл
  5. ЛИМОН МАСЛО, LEMON OIL, БИОХЕРБА, 10мл
  6. МАСЛО ОТ РИГАН В ЗЕХТИН, Oregano in Olive Oil Essential Oil, БИОХЕРБА, 10мл