Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Изправен повет, действие и приложение на билката

CLEMATIS RECTA L.

(сем. Ranunculaceae — Лютикови)

povet.jpg
Български народни наименования на билката изправен повет

прав повет, цървивиче.

Народни наименования в други страни на билката изправен повет

Руски - ломонос прямой, Aнглийски - virgin's bower, Немски – Aufrechte, Фреснки - clematite.

Лечебни свойства на изправения повет като лековита билка

В нашата народна ветеринарна медицина за налагане червясали рани върху добитъка, от което произлиза едно от народните наименования на.билката.

Установено е, че екстракт от листата на билката има силно бактерицидно и фунгицидно действие и се предполага, че то се дължи на анемонина. След изсушаване действието се губи.

Отровно (в свежо състояние) и декоративна билка.

Дозировка и форми на приложение на билката изправен повет

Екстракт: 100 г свежи листа от изправен повет на 100 мл 70% алкохол престояват 20 дни, прецежда се. Приемайте по 5 капки с вода 4 пъти на ден при инфекциозни заболявания на белите дробове. Използва се и за промиване на гъбични кожни заболявания, екзема, абсцеси.

Описание на билката изправен повет

Стъблото е около 1,5 м високо, тревисто, изправено, неувивно, в горната си част, предимно във възлите, късовлакнесто. Листата са срещуположни, по-тъмнозелени отгоре, текоперести, с едри яйцевидни или ланцетни целокрайни листчета, стоящи на сравнително къси дръжки. Цветовете са с приятна миризма. Те са многобройни, събрани на върховете на стъблото в метлести или щитовидни съцветия. Околоцветникът е прост, с 4 тъпи, млечнобели или жълтеникави листчета. Цъфти от май до юли.

Разпространение на билката изправен повет

Среща се в Средна и Южна Европа (вкл. Балканския полуостров), Русия (европейската територия, вкл. Крим и Кавказ). У нас расте из ливадите и храсталаците в равнините и планинския пояс в цялата северна и югозападна част. на страната ни, Западни Родопи, Елховско, Странджа планина и Пирин, до 2000 м над-морска височина.

Употребяема част на билката изправен повет

Свежите листа (Folia Clematis rectae).

Време за бране на билката изправен повет

Юни — юли.

povet_2.jpgНачин на бране на билката изправен повет

Берат се свежите листа на билката във фазата на бутонизадията и цъфтенето на билката. Събраният материал се слага в кошове и други подобни съдове и без да се тъпче и мачка, още през същия ден на брането се предава на билкосъбирателната организация свеж.

Недопустими подмеси на билката изправен повет

Да не се смесва с другите растения от същия род Clematis (още 5 вида), като берачът се придържа точно към описанието, дадено в „Характерни особености". "

Съдържание на билката изправен повет

Анемонин и протоанемонин, клематитол, каулосапонин, както и един неуточнен стигмастеринов глюкозид. Листата съдържат също значително количество витамин С (18761 мг/кг). При размачкване на свежите листа се получава силна остра миризма, която предизвиква силно сълзене и слюноотделяне.

Claviceps purpurea (Fries) Tulasne (ръжено рогче) 107

Clematis recta L. (прав повет), Clematis vitalba L. (обикновен повет).

Противопоказания и предупреждения на билката изправен повет

Билката е отровна. Тя е противопоказана за употреба от жени по време на бременност и по време на кърмене; деца под 18 години; хора, страдащи от остри и хронични заболявания на черния дроб и бъбреците; при наличие на алергични реакции към компонентите на състава.

Съчетания с други билки на билката изправен повет

Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.