Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Фъстък, действие и приложение на билката

ARACHIS HYPOGAEA L.

(сем, Leguminosae — Бобови)

fyztyk.jpgБългарски народни наименования на фъстък

китайски орех, маслодайна подземница

Народни наименования в други страни на фъстък

Руски - Земляной орех арахис, Aнглийски – peanut, Немски – Erdpistazia, Френски - arachide.

Лечебни свойства и приложение на фъстъка

Фъстъченото масло се употребява широко във фармацията за приготвяне на мази и линименти, в козметиката, както и в сапунената промишленост. Фъстъченото брашно се употребява за храна, а също и в народната медицина като диетична храна за отслабнали организми, особено при деца. Нашата народна медицина препоръчва печените фъстъци като храна за диабетици. Семената на фъстъците се употребяват в сладкарската промишленост за производство да халви, в хранително-вкусовата промишеност за производство на маргарин, като влизат в състава на някои шоколади.

Остатъците след пресуването са ценна концентрирана храна за домашните животни.

Характерни особености на фъстък

Фъстъкът е едногодишно тревиста растение. Кореновата система е силно развита. Главният корен е вретеновиден и прониква на дълбочина до 1,5 м в почвата, силно се разклонява, като образува многобройни грудки. Стъблото е до 80 см високо, разклонено, повече или по-малко окосмено, изправено или пълзящо. Листата са чифтоперести, състоящи се от 4 листчета. Те са с дълги дръжки, с по 2 копиевидни прилистника. Листчетата са светло до тъмнозелени, обратно яйцевидни или удължено-елипсовидни. Горната листна страна е гладка, а долната — грапава, покрита с власинки. Цветовете са единични, пазвени, жълти или жълтооранжеви, с дълги тънки дръжки. Чашката е петлистна, двуустна. Тичинките са 8. Една важна особеност на растението е, че след прецъфтяването плодниковите дръжки силно нарастват към земята и скриват завръза в почвата така, че бобовете узряват там. Плодът е цилиндричен прищъпнат боб, с черупчеста мрежовидна обвивка, без вътрешни прегради, с 1 — 7 семена, с медночервени кожести обвивки. Вегетационният период на билката трае около 170 дни. Цъфти до есента и узрява през октомври.

Разпространение на фъстък

В Южна Америка — Бразилия, Парагвай, Уругвай, но най-големи плантации от растението има в Китай и Индия. У нас културата е пренесена и засята на по-значителна площ едва през 1930 г. и понастоящем се сее из по-топлите наши южни райони на окръзите Благоевградски, Пловдивски, Ямболски, в Северна България и др.

Отглеждане на фъстък

Билката е твърде взискателна към топлината и не понася големи температурни промени, и то особено в началните фази на своето развитие. Светлолюбива и влаголюбива билка. Най-подходящи за него са много добре обработените структурни и богати алувиалноливадни, песъчливи и ливадно-канелени почви. У нас се отглеждат няколко сорта.

fyztyk_2.jpgОт 1 дка се получават около 150 кг фъстъци.

Интересни факти за фъстъковото растение

Фъстъците всъчшност не са вид орех, а боб. Тоест плодовете му са в шушулки.
Възрастно фъстъчено растение произвежда 40 шушулки, които след това прерастват във фъстъци, а по време на узряване шушулките мигрират под земята. Оттам се и копаят по време на реколтата.
Името фъстъци вероятно произлиза от гръцки. αράχνη, което означава паяк, заради мрежовия модел на шушулките, които изглеждат сякаш обвити с паяжина.
Цикълът на отглеждане на фъстъци от момента на засаждане до прибиране на реколтата отнема 5 месеца.
Дневната доза фъстъци за възрастен е 20 ядки.
В САЩ фъстъците се използват при производството на динамит.
В град Plains (Джорджия, САЩ) има паметник на фъстъците. Продуктите с фъстъци в САЩ са били забранени да се носят на борда на самолетите, защото фъстъченият прах може да провокира силен спазъм в бронхите и да доведе до смърт. В действителност само 0,6% от американците са алергични към фъстъците.
Фъстъченият протеин се използва за направата на най-добрата растителна вълна - ардил, а също така се използва при производството на пластмаси, лепило и много други продукти.


Употребяема част на фъстък

Плодът (фъстъците).

Съхранение на фъстък

В чисти, сухи и проветриви помещения, като се внимава да не бъдат нападнати от вредители.

Съдържание на фъстък

Семената съдържат до 53% тлъсто (фъстъчено) масло, в състава на което влизат глицеридите на аранхиновата, лигноцериновата, стеариновата, палмитиновата, олеиновата, линоловата и други киселини. Те съдържат също до 37% белтъчни вещества и до 20% глобулини. Освен това семената съдържат захари, тритерпенови сапонини, аминокиселини, витамините В1 (особено в семенната обвивка), В2, В6, Е, пантотенова киселина и много минерални вещества: калий — 556 мг%, натрий — 39 мг%, калций — 147 мг%, магнезий — 146 мг%, желязо — 32 мг%, фосфор — 233 мг%. В кюспето е намерен алкалоидът арахин, а също бетаин и холин.

При смилането на изсушените и печени фъстъци се получава фъстъчено брашно, което съдържа до 20% мазнини и до 23% азотни вещества.

Фъстъченото кюспе съдържа до 32% азотни вещества, до 9% мазнини, до 20% безазотни екстрактивни вещества, до 22% целулоза и до 7% минерални вещества.

Медоносно растение.

Какво се случва с фъстъците при печене

По време на печене и осоляване на фъстъците значителна част от полезните им свойства се намаляват. Приятният аромат, получен при печенето се нарича реакция на Майар, в която белтъчините и въглехидратите се свързват. Това съединение обаче е канцерогенно и не трябва да се прекалява с него.Препоръчително е, когато се употребяват печени фъстъци, да се отстранява горният слой.

Замърсяване на фъстъченото растение и фъстъчените шушулки с афлатоксини

По време на тежка суша, докато фъстъчените растения образуват своите шушулки и ако те не се съхраняват правилно, може да се получи замърсяване с плесен наречена Aspergillus flavus, която произвежда канцерогенни вещества, наречени афлатоксини. При по-нискокачествените фъстъци, по които се установява мухъл са заразени с плесента. По този повод в САЩ цели камиони с фъстъци са унищожавани при установена подобен проблем.

Внимание и противопоказания на фъстък

Фъстъците могат да причинят вреда на хората, които имат индивидуална непоносимост към компонентите на продуктите (противопоказано е за тях). По принцип тази ядка е мощен алерген, така че започнете да я ядете с минимално количество.

Фъстъците не се препоръчват на хора с подагра и артроза. Яденето на фъстъци в големи количества може да доведе до храносмилателни разстройства.

Също така си струва да вземете предвид високото съдържание на калории в продукта, струва си да ограничите количеството на консумация при затлъстяване, както и за тези, които следят теглото или диетата си.