Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Бяла съсънка, белоцветна съсънка, соса, действие и приложение на билката

Бяла съсънка

ANEMONE NEMOROSA L.

vetrenica.jpgБългарски народни наименования на бяла съсънка

бабка, белоцветна съсънка, соса.

Народни наименования в други страни на бяла съсънка

Руски - ветреница дубравная (белая), Aнглийски – windflower, Немски – Buschwindroschen, Френски - anemone blanc.

Лечебни свойства на бялата съсънка

Протоанемонинът и неговото отровно действие е отдавна известно, но неговото бактерицидно и фунгицидно действие е установено неотдавна. Протоанемонинът убива стафилококите в концентрация 1:33 000—1: 60 000, убива също и други: бактерии, унищожава плесенните спори и би могъл да се използва във ветеринарната медицина при гнойни и трудно зарастващи рани и гнойни процеси.

Студената инфузия на билката  се предписва при сексуална слабост на мъжете и жените, при забавена менструация, мигрена, респираторни заболявания. Има отхрачващо, бактерицидно, изпотяващо, противогъбично, успокоително и аналгетично действие.

Характерни особености на бяла съсънка

Бялата съсънка е многогодишно тревисто растение. Коренището е дълго, цилиндрично, жълто или кафяво, гладко. Цветоносните стъбла са до 30 см високи, изправени, обикновено голи. Приосновните листа са З-делни и длановидно разсечени. Стъблените листа са 3, с дръжки, триделио разсечени и приличат на приосновните, но са по-дребни. Цветовете са единични, разположени на дълги дръжки и при дъжд се навеждат надолу. Околоцветникът е венчевиден, едър, обикновено снежнобял. Цъфти през март — май. Цялото свежо растение е отровно. След изсушаване отровността му се губи.

Разпространение на бяла съсънка

Расте в по-голямата част на Европа, Югозападна Азия и Северна Америка. У нас се среща из сенчестите храсталаци и влажните тревисти места на Средна и Западна Стара планина, Средна гора, Родопите, Рила, Пирин и др. — до 1800 м надморска височина, някъде масово.

Употребяема част на бяла съсънка

Надземните части (Herba Anemonae nemo- rosae).

Време за бране на бяла съсънка

Април — юни.

vetrenica_2.jpgНачин на бране на бяла съсънка

Събира се цялата надземна част на растението по време на цъфтене. При пренасяне до мястото на сушенето да не се тъпче, защото може да се запари и при сушене да почернее.

Начин на сушене на бяла съсънка

В сухи и проветриви помещения, разстлано на много тънък пласт. Най-добро качество се получава при сушене в сушилня при температура до 45°. Да се суши бързо.

Рандеман на бяла съсънка

От 6 кг свежи се получава 1 кг сухи стръкове.

Опаковка на бяла съсънка

В торби или бали със стандартно тегло.

Съхранение на бяла съсънка

В сухи и проветриви помещения.

Химични свойства на бяла съсънка

Протоанемонин, сапонини, витамин С (в листата 75 мг%, в цветовете 120 мг%). Коренището и надземните части на билката съдържат нехемолизиращ сапонин, количеството на който намалява към края на вегетацията. Декоративно растение. Ранно пролетно медоносно растение.

Нежелани реакции на бяла съсънка

При прибирането на билката трябва да се внимава, тъй като предизвиква дразнене на кожата. Не предозирайте.

Съчетание с други билки на бяла съсънка

Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.