Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Бял крем - епителотонично средство

Бял крем, Lilium candidum L.  

Aнглийски - White lily, Руски - Лилия чистобелая, Френски - Lis, Немски - Weisse Lilie
Сем. Liliaceae — Кремови

byal-krem.jpg

Основно действие на бял крем

Епителотонично.

Експерименталния клинични данни на бял крем

Лилиевото масло се получава, чрез извличане от цветовете на принципа на извличане на рафинираното маслиново масло. Маслото от билката се използва при рани от изгаряния и при болки в ушите. Намира приложение и в парфюмерията. Според данните на руските учени Васковски и Стойков през 1963г. както инфузът, така и декоктът от луковицата на билката, приложени локално, ускоряват заздравяването на експериментално предизвикани рани в опити на плъхове. Ефектът е по-добър от ефекта на 1%-ова маз с хиперицин, получен от жълт кантарион. Според Lecjerc през 1976г. мацерат от растението, поставен локално върху кожата, намалява болката, зачервяването, образуването на везикули и стимулира епителизацията при дерматити, получени след радиотерапия. Добър ефект е наблюдаван от същия автор и при лечение на lupus pernio nasi, резистентен на радиотерапия и облъчване с ултравиолетова светлина. Според Норре през 1977г. при рани и изгаряния добър ефект се получава от локалното приложение на извлек от цветовете, получен със зехтин. Установено е наличието на диуретично действие на билката.

Емпирични данни на бял крем

Според Valnet (1972) цветовете от билката, накиснати в продължение на 6 часа в ракия, могат да се използват за лечение на рани и контузии; цветолистите, напоени със зехтин, са подходящи за лечение на изгаряния; луковицата, изпечена, се използва за лечение на абсцеси и фурункули, като се сменя на всеки 6 часа.

Лечебни свойства на бял крем

Цветето е намерило своето приложение в козметологията, растителният екстракт се използва за борба с лунички и пигментни петна. Също така, тези цветя са ефективни при розацея. Освен това, лилията избелва кожата, предпазва от вредното въздействие на слънчевата светлина, потиска производството на пигмент от меланин. Екстрактът от това растение съдържа гликолова киселина - вещество, което премахва мъртвите кожни клетки, подпомага регенерацията. Лилиите са ефективни при пъпки, абсцеси и циреи. Продукти на базата на това растение обикновено са подходящи за грижа за раздразнена, възпалена кожа. 

Има съобщения, че напитките от бял крем предотвратяват стареенето и спомагат за запазването на младостта. Чаят премахва натрупаните токсини и шлаки от тялото. С редовната употреба на чай кожата се изглажда, получава здрав тен. Пиенето на лилия има благоприятен ефект върху метаболизма, насърчава загуба на тегло. Калоричната стойност на този продукт е 0 калории на 100 грама. За една порция чай ще ви трябват 7 g сушени венчелистчета. Напитката има мек вкус и приятен аромат. Червената лилия също има приятен послевкус, понякога кисел. Чаят също помага за пречистване на кръвта.


byal-krem_2.jpgОписание на бял крем

Многогодишно луковично растение: Луковицата с многобройни керемидообразно разположени люспи, бяла или жълтеникава. Цветоносното стебло право, 60 — 120 см високо, равномерно обилно облистено. Листата последователни, приосновните 6 — 8 презимуващи, обратно ланцетни остри; стебловите продълговато линейно ланцетни. Съцветието гроздовидно на върха на стеблото с 5 — 20 силно ароматни цвята. Околоцветникът прост, от 6 обратно ланцетни снежнобели, в горната третина извити навън листчета. Плодът обратно яйцевидна кутийка. Семената плоски диско видни светлокафяви, по края крилати. Цъфти юни — юли.

Разпространение на бял крем

Отглежда се широко като декоративно в градини и паркове. Древно културно растение, произхожда вероятно от Източното Средиземноморие.
Дрога: Пресни цветове (Flores Liliorum reCentes).

Химични свойства на бял крем

Цветовете — етерично масло (бетафенилетилов алкохол, цитронсолови естери), слузести вещества, флавоноиди (фитофлуен, антераксантин — в тичинковия прашец); листата — флавоноиди (рамнетин и др.), слузести вещества.

Начин на приложение на бял крем

От луковицата на билката се приготовя 5% инфуз или декокт, с които се намазва поразеното място неколкократно през деня.
 

 Нежелани реакции на бял крем

Цветовете на белия крем могат да причинят вреда на тялото, ако сте свръхчувствителни.

Съчетание с други билки

Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.