Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Борови връхчета, Бял бор, действие и приложение на билката

Борови връхчета, Pinus sylvestris L.

Aнглийски — Pine, Pуски — Сосна лесная, Френски — Pin sylvestre, Немски — Wald-Kiefer,
Сем. Pinaceae — Борови

Борови връхчета, Pinus sylvestris

 

Описание на борови връхчета, бял бор

Вечно зелено иглолистно дърво, до 40 м високо, кората в основата тъмносива, силно напукана; младите клонки зеленикави. Листата игловидни, по два в ципести влагалища, на скъсени клонки. Цветовете еднополови еднодомнн, на най-младите клонки, мъжките от много тичинки, събрани в лъжливи гроздове; женските с червеникави люспи в основата с по две семепъпки, събрани в яйцевидни шишарки, след опрашването извити надолу, разрастващи се и вдървеняващи, до 6—7 см дълги. Цъфти април — май, семената узряват в края на следващата година, при което люспите на шишарките се разделят и освобождават семената.

Разпространение на борови връхчета, бял бор

Образува пространни чисти или смесени гори по всички наши високи планини, особено на южно изложение, на бедни, скалисти и песъкливи почви, между 1000 и 2000 м надморска височина (на изолирани места и под 1000 м). Среща се в цяла Европа (в Южна само в планините).

Дрога /билка/ на борови връхчета, бял бор

Млади връхчета на клонките преди цъфтеж (Turiones Pini).

Химическо съдържание на борови връхчета, бял бор

Билката съдържа етерично масло, дитерпени, горчиви вещества (пиникрин), танини, витамин С. Цялото растение съдържа етерично масло (терпентиново масло, боров терпентин) пинени, лимонен, дипентен), дитерпени (абиетинова киселина), танини.

Лечебни свойства на борови връхчета, бял бор

Отхрачващо, антисептично, противовъзпалително, пикочогонно.

В народната медицина на почти всички страни от времето на Хипократ и досега водните екстракти от листата на белия бор и терпентиновото масло, което се получава от смолата на белия бор, се прилагат при заболявания на бронхите, и белите дробове. Терпентиновото масло притежава бактерицидни свойства, а при външно приложение оказва ревулзивно отвличащо действие при белодробни възпалителни процеси и при ставни и мускулни простудни заболявания. Под формата на инхалации то се използува при трахеити и бронхити. Водните екстракти от листата на белия бор могат да бъдат използувани при ревматични заболявания и при хронични бронхити. Приема се, че отварата от билката възбужда секрецията на бронхиалната лигавица, омекчава и потиска възпалителния процес, ускорява кашлицата. Особено ценна дрога е белият бор за приложение под формата на бани. Твърдата смола, получавана от белия бор, наречена колофон, се използува за лечение на рани под формата на унгвенти.От семената се добива етерично масло с диуретични и стимулиращи дихателната система качества. То се използва за лечение на астма, респираторни инфекции, бронхит и туберкулоза. Използва се и за храносмилателни разстройства и инфекции на пикочния мехур.

Борови връхчета, лечение

Начин на приложение на борови връхчета, бял бор

Българската народна медицина прилага отвара от млади пролетни пъпки в съотношение 15 пъпки в 250 г вода по няколко супени лъжици дневно при хронични бронхити. Друг начин на употреба: 100 г борови връхчета се слагат в 21/2 л вода и се изваряват до 0,5 л. Отварата се прецежда и се смесва с 250 г небет шекер, докато е гореща, а като изстине — 250 г мед. Взема се по 1 кафена чашка преди ядене 3 пъти дневно. В нашата народна медицина в някои краища на България към така приготвената смес се прибавят 40г канела, 5 г карамфил и 1 индийско орехче. Така приготвеното лекарство се използува при бронхити, ангина, при ревматизъм, простудни заболявания, ишиас и др. (Исаев, И., И. Ланджев, Г. Нешев. Билките в България и използуването им, III изд, С., Земиздат, - 1977; Стоянов, Н. Нашите лекарствени растения, ч.2. С., Наука и изкуство, 1973). Отвара от семената може да се прилага за намаляване на силно вагинално течение.

Борови връхчета, бял бор нежелани реакции

Отвари и тинктури от борови връхчета не трябва да се приемат през устата при наличие на възпалителни процеси в бъбречния паренхим (нефрит и др.). Не се препоръчват по време на бременност, гломерулонефрит, хепатит. В големи дози, неговите производни могат да причинят възпаление на лигавицата на стомашно-чревния тракт, бъбреците, както и главоболие, общо неразположение.

Съчетание с други билки

Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.


Продукти свързани със статията

  1. БОРОВИ ВРЪХЧЕТА , Turiones Pinus
  2. Капки на Бах, Bach flower, Pine / Бял Бор / Pinus sylvestris, 20 мл.
  3. МАСЛО ОТ БЯЛ БОР, PINE OIL, БИОХЕРБА, 10мл