Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Бедреница - див или горски анасон

Бедреница (каменоломков анасон, див анасон, горски анасон)

Pimpinella saxifraga L.
Английски - Burnet saxifrage, Немски - Kleine Bibernelle, Френски - Boucage, Руски - Бедренец камнеломковой
Сем. Apiaceae (Umbelliferae) - Сенникоцветни


бедреница, каменоломков анасон, див анасон, горски анасон

Основно действие на бедреницата (каменоломков анасон)

Бедреницата, известна още като див или горски анасон, има установено секретолитично и експекториращо действие при възпаления на дихателните пътища.

Експериментални данни на бедреницата (каменоломков анасон)

Етеричното масло, съдържащо се в бедреницата, експериментално е показало мощен вазодилататорен ефект - при сравнителни опити на изолирано заешко ухо е установено, че вазодилататорното му действие превъзхожда това на папаверина, установяват през петдесетте години на миналия век наши учени.

Химичен състав на бедреницата (каменоломков анасон)

Коренът на бедреницата съдържа до 0,3% етерично масло, спондин, умбелиферон, изобергаптен, пимпинелин, танини, дъвка, захар, сапонин, пектини и др.

Емпирични данни на бедреницата (каменоломков анасон)

Бедреницата се препоръчва като секретолитично и отхрачващо средство при катари на горните дихателни пътища - ларингит, трахеит, бронхит, при стомашно-чревни катари, за облекчаване болките в бъбреците и пикочния мехур при нефролитиаза, за повишаване диурезата и потоотделянето. Външно бедреницата се прилага за лечение на циреи, отоци, витилиго, конюнктивити.

Начин на приложение на бедреницата (каменоломков анасон)

Вътрешно - 1 чаена лъжичка ситно стрит корен от бедреница се наставя с 1 чаша вода на студено в продължение на 8 часа, прецежда се и същата дрога се запарва с 1 чаша вряща вода, след 10 мин отново се прецежда. Извлекът и запарката се смесват и се подслаждат с 1 супена лъжица мед. Изпива се за 1 ден на глътки.

Извлек за гаргара се приготвя по същия начин, но с двойно количество дрога. Една чаена лъжичка ситно счукани корени от бедреница се заливат с 1 чаша вряща вода, след изстиване се прецежда и това е дозата за 1 ден. Външно - сварената дрога във вид на каша се налага като лапа. При конюнктивити се правят компреси.


бедреница, каменоломков анасонОписание на бедреницата

Бедреницата е многогодишно тревисто растение с вретеновиден корен. Стеблото е 15-60 см високо, изправено, кръгло, плътно, влакнесто до възголо, в основата е с влакнести останки от листни влагалища. Приосновните листа са на дълги дръжки в розетка, нечифтоперести с 7-15 дяла, яйцевидни, назъбени до дълбоко нарязани; средните са стеблови листа до 2 пъти перести, горните - редуцирани до влагалища. Цветовете на бедреницата са разположени в сложни сенници с 6-25 неравни главни лъча. Венчелистчетата са 5, бели, жълтеникави или розови, отдолу късо четинесто влакнести. Плодът на бедреницата е широк яйцевиден, разпадащ се на 2 половинки. Бедреницата цъфти от юни до август.


Разпространение на бедреницата (каменоломков анасон)

Бедреницата расте по сухи тревисти и каменливи места, из храсталаци и горски покрайнини. Разпространена е из цялата страна от 400 докъм 1800 м надморска височина. Освен у нас, бедреницата се среща в Цяла Европа (без крайния Юг).

Дрога на бедреницата (каменоломков анасон)

От билката бедреница се използват корените (Radix Pimpinellae).

Съдържание на бедреницата (каменоломков анасон)

Корените и плодовете на бедреницата са богати на фурокумарини (умбелиферон, бергаптен, пимпинелин и др.) и съдържат етерично масло с непроучен състав.
 

Нежелани реакции на бедреницата (каменоломков анасон)

 Не трябва да се предписва при хипертонични кризи и бронхити с тежка, а не отхрачваща храчка. Злоупотребата в големи дози може да причини главоболие.

Съчетание с други билки на бедреницата (каменоломков анасон)

Комбинира се с копър, магданоз, хрян, мента, босилек, мащерка и др.

Продукти свързани със статията

  1. ДЖИНДЖИФИЛ и АНАСОН, Тинктура 50 мл
  2. НАТУРАЛЕН АРОМАТЕН ЧАЙ С КАНЕЛА, ПОРТОКАЛ и ПОДПРАВКИ, без искуствени ароматизатори
  3. АНАСОН СЕМЕ , Pimpinella anisum L.
  4. Анасон звездовиден , плод , Illicium verum , подправка
  5. ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ АНАСОН, 10 мл , Pimpinella Anisum , Биохерба