bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Вагинизъм – лечение, релаксация, специализирана помощ

ВагинизъмКакво представлява вагинизма

Болезнен спазъм на мускулите около отвора на влагалището, който прави половия акт и употребата на тампони болезнени и понякога невъзможни. Понякога краката несъзнателно се събират по време на полов акт или гинекологичен преглед. Това състояние може да е резултат от инфекция, страх от болка, минала травма или психологически причини, свързани с неприятни сексуални изживявания или вина.

Вагинизъм причини

Вагинитът е доста често срещано заболяване, което може да се развие дори и в детството. Понякога патологията може да бъде причинена от хипотермия, стрес и неспазване на хигиенните стандарти. При възрастни жени инфекцията често настъпва след незащитен полов акт.

Около 70% от жените са изправени пред вагинит. Основните причини за заболяването са както следва.
Хормонални промени в тялото;
Нарушаване на хигиенните стандарти;
Изтъняване на вагиналните стени;
Алергична реакция към презерватив или лекарство, лубриканти;
Вирус на имунната система;
Стомашно-чревни заболявания.

Вагинизъм симптоми

Признаците на вагинит при всички пациенти са еднакви. Тяхната интензивност зависи от причината и формата на възпалителния процес. Честите симптоми включват,
Болка по време на полов акт и уриниране;
Сърбеж
Дразнене
Усещане за натиск върху влагалището и вулвата;
Контакт с кървенето.

Лечение при вагинизъм, необходима е професионална помощ

Препоръчва се специализирана помощ, но следното може да се използва като добавка към терапията чрез разговор:

Релаксация при вагинизъм

• Упражненията по йога и/или медитация осигуряват умствено и физическо отпускане, което улеснява разговора и намалява стреса, причинен от това състояние. Аромотерапията и масажът са изключително полезни за пълното отпускане и успокояване, особено ако се извършват от партньора ви.

Специализирана помощ при вагинизъм

Много е трудно да се справите сами с вагинизма. Помощните групи предлагат терапията чрез разговор като най-благоприятното лечение за този синдром. Много полезни са психотерапията, съветите или просто разговорът със специалист, приятел или роднина. Ако имате постоянен партньор, добре е и двамата да се подложите ни лечение чрез разговор. По-долу са описани някои от използваните методи.

• Бихевиористичната терапия включва отпускане, визуализация на самия акт и използването на дилататор, койmo се поставя във влагалището. По този начин се позволява на пациента да преодолее всяващата страх ситуация в безопасност и обграден от вниминие.

• Сексуална терапия: обикновено се прилага при двойки и включва съвети, преглед на влагалището, упражнения за влагалището (свиване и отпускане на мускулите, контролиращи уринирането), които демонстрират възможността за контролиране на реакциите, и визуализация. Препоръчват се релаксацията и хипнозата. Понякога се използват дилататори, за да привикне жената към проникването във влагалището. Препоръчва се концентриране върху чувствеността (основното при правенето на любов е доставянето на взаимно удоволствие, а не проникването).

• Като допълнение към тези методи може да се приложи и специализираното хомеопатично лечение.

Традиционна медицина при вагинизъм

• Препоръчва се терапията чрез разговор.