Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Ухапване от змия – предпазни мерки, първа помощ

Симптомите при ухапване от змия се изразяват в незабавната поява на пареща болка в ухапаното място,което може да се последва от световъртеж, гадене и пребледняване. Ухапването може да повлияе и на кръвното налягане, пулса и нервната система, като предизвика жажда, главоболие, завален говор и раздвоено виждане. Винаги се старайте да запомните цвета и окраската на змията, която ви е ухапала, в случай че се нуждаете от специална противоотрова.

Ухапване от змия

Ухапване от отровна и неотровна змия, как да различите каква змия ви е ухапала

Когато сте ухапани от змия, обикновено се появяват следните симптоми: болка в мястото на ухапване, което се увеличава с развитието на подуване, развива се лимфангит и лимфаденит (възпаление на лимфните съдове и възли) в рамките на 48 часа. Възможно е появата на локална некроза на мястото на ухапване и хеморагични мехури. В редки случаи се появяват повръщане и колапс.
Обикновено, когато ухапването е на отровна змия по жертвата може да бъдат намерени една или две точкови рани, неотровните по-често оставят следи от множество ухапвания. Желателно е да се разбере дали е имало ухапване от наистина отровна змия. Ако змията е била убита, трябва да бъде взета в спешното отделение с ухапания, за да се определи вида.

Какво да не се прави, когато ви ухапе змия

Да се затегне колан над раната
Абсолютно невъзможно е да се приложи колан върху засегнатия крайник, това може да доведе до плачевен резултат, до некроза на тъканите. Змийската отрова хиалуронидаза е ензим, който унищожава околните тъкани и колкото по-висока е концентрацията му в полето на действие, толкова по-изразен ще бъде ефектът. Когато се прилага колан, количеството на разпределение на отровата е изкуствено ограничено и разрушителният му потенциал се увеличава.
Да се реже или разтрива мястото на ухапване
Да се пие алкохол
Алкохолът дори при минимална доза разширява съдовете и ускорява абсорбцията на отровата.

Предпазни мерки при ухапване от змия

• Когато ходите в тревисти райони, носете дрехи, които да покриват и предпазват глезените и краката ви.

• Ходете по утъпканите пътеки.

• Използвайте тояга, с която да разчиствате пътя си от камъни, дънери и храсталаци.

• Никога не спете на земята без защита.

• Поставяйте торбички храна по дърветата и запалете отпадъците, тъй като това ще привлече гризачите, които от своя страна ще привлекат вниманието на змиите и те няма да ви закачат.

• Ако видите змия, не я закачайте, а тихо я отминете.

Лечение при ухапване от змия

Първа помощ при ухапване от змия

• Пострадалият трябва да е неподвижен; не вдигайте нависоко ухапаното място.

• Поставете стерилна превръзка върху нараненотомясто.

• Пристегнете силно засегнатата част.

• Започнете изкуствено дишане уста в уста, ако пострадалият е преустановил дишането си.

• Потърсете медицинска помощ, но не оставяйте пострадалия сам.

Хомеопатия при ухапване от змия

• Golondrina на всеки 30 минути, до 4 дози преди оказването на медицинска помощ.

Традиционна медицина при ухапване от змия

• При ухапване от змия се предписват антибиотици и инжекция против тетанус. При особено отровни ухапвания се поставя инжекция със серум, съдържащ антитела против отровата. Този метод обикновено води до пълно възстановяване, но само ако се приложи навреме.