bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Тромбоза – предпазни мерки, лечение, билки

Върху разкъсаните стени на наранен кръвоносен съд се образува кръвен съсирек (тромб), Който постепенно блокира пътя на кръвта. Съсирекът може да се дължи на лениво кръвообращение или на натрупването на мазнини в кръвта. Преградата не позволява на кръвта и кислорода да достигнат до дадена част на тялото и това води до сърдечна криза или удар. Обикновено при тромбозата не се проявяват други симптоми с изключение на блокирането на кръвоносния съд от съсирека.

 • Глог плод - Червен, при високо кръвно, Crataegus monogyna

  Глог плод - Червен, при високо кръвно, Crataegus monogyna

  Цена: 1,82 лв.

 • Рибено масло Омега 3, Bioherba, 1004 мг, 50 софтгел капсули
 • Тромбоза

  Фази на тромбоза

  По време на острата тромбоза на дълбоките вени на долните крайници се разграничава острата фаза, която обикновено трае около месец, по време на която активният тромботични процес се понижава, давайки начин за прибиране на кръвния съсирек и спонтанни фирелиза.
  В него Тромботичната процес може да продължи агресивно, разпространявайки се до съседните вени (прогресиращ тип тромбоза), балансиран (стабилизиран), бързо или бавно регресен (регресен тип).
  След това, в предстроителната фаза (1-6 месеца), Възпалителният процес в областта на сромбатед вените намалява и се определят пътеките на Венозния отлив, заобикаляйки затворените главни вени.
  В реканализацията фаза (6 месеца-3 години), организираните кръвни съсиреци се импрегнират със съдове, които частично и понякога напълно възстановяват преминаването на тромбозна вена.
  Тази фаза на заболяването обаче е много условна, защото в хода му често пречат на новите тромботични атаки, това зависи от избрания метод на лечение на остра първична тромбоза и чувствителността на пациента към него, съпътстващи заболявания и т. н.

  Лечение на тромбоза

  Билки при тромбоза

  • Глогът успешно тонизира кръвоносната система и лекува кръвоносните съдове: за да направите настойка, залейте 2 ч.л. от плодовете с чаша вряща вода, оставете да покисне 20 мин и пийте 3 пъти на ден. Може би ще измине известно време, преди да се забележи резултат.

  Видове тромбоза

  В зависимост от това къде се е образувала дълбоката венозна тромбоза, можем да различим няколко вида:

  дистално - се отнася до вените и е най-често срещаният вид венозна тромбоза, обикновено не води до образуване на белодробна емболия.

  проксимална - се отнася до поплитеалната вена, бедрената и долната кава на вената. Този вид дълбока венозна тромбоза представлява висок риск от усложнения на белодробната емболия.

  Болезненият оток е остра форма на венозна тромбоза, която е свързана с много болезнени заболявания.

  Изход от тромбозата

  Един от най-добрите съвети, които можете да следвате, за да избегнете дълбоката венозна тромбоза са упражненията. Не казваме, че трябва да прекарвате часове във фитнеса, правейки тежки тренировки, повече от достатъчно, ако правите умерена активност.

  И какви действия можете да направите? Най-препоръчително е да ходите, защото с това упражнение се активира цялата кръвоносна система. Не е нужно да вървите с много бързо темпо, но е важно разходката да продължи поне половин час.

  Полезни са всякакви други умерени занимания, като колоездене или плуване, както и други аеробни упражнения. И ако нямате време да ги практикувате в продължение на 30 минути, основното е просто да сведете до минимум заседналия начин на живот.

  Например, отидете по стълбите, вместо да се качвате с асансьора, слезете от автобуса на една спирка по-рано, за да се разходите. Това са прости стъпки, но много полезни, за да избегнете образуването на кръвни съсиреци в краката.

  Колко често е заболяването у нас

  Има статистика, че ежегодно умират около 100 души от тромбоза и нейните усложнения.

  Иновации в диагностиката и лечението на тромбоза

  Лечението на дълбоката венозна тромбоза в иновативни съдови центрове се извършва с помощта на съвременни високотехнологични методи. Технологията на Aspirex Straub ни позволява активно да се лекува дълбока венозна тромбоза на долните крайници. През тромба се пропуска специална сонда и напълно я изсмуква. По време на процедурата в долната част на вената е инсталиран специален капан, който улавя отделени кръвни съсиреци. Извършването на тази процедура за тромбоза на дълбоки вени води до пълно елиминиране на тромба и предотвратява развитието на усложнения на тромбофлебит и посттромботично заболяване.

  Предпазни мерки при тромбоза

  Хранене при тромбоза

  • При тромбоза се спазват същите насоки за хранене, както при високия холестерол .

  • Известно е, че яденето на тлъстите риби намалява прилепчивостта на кръвните телца и затруднява образуването на съсиреци. Най-малко два пъти седмично трябва да се ядат тлъсти риби като херинга, пушена сьомга,скумрия, сардини и тон.

  • Смята се, че линоловата киселина (мастна киселина, съдържаща се в ядките, житните кълнове и растителните масла) също спомага за намаляване прилепчивостта на кръвните телца. Всекидневното изяждане на шепа ядки е добра предпазна мярка.

  • Яжте много пресен чесън и лук, тъй като те предотвратяват образуването на тромби.

  • Смята се, че витамин Е предотвратява образуването на тромби и в същото време разтваря вече образуваните.

  Ако систолното кръвно налягане е по-ниско от 160 (за това попитайте лекаря си), вземайте 300 мг. витамин Е дневно; ако надвишава 160 - Вземайте по 200 мг. на ден.

  Традиционна медицина при тромбоза

  • Тромбите могат да се видят на рентгенова снимка, след като в организма е било  вкарано изотопно затъмняващо вещество. Лечението се състои в приемането на антикоагуланти, които предотвратяват по-нататъшното съсирване, и противовъзпалителни лекарства, които прочистват инфекцията на кръвоносните съдове.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Глог плод - Червен, при високо кръвно, Crataegus monogyna

   Глог плод - Червен, при високо кръвно, Crataegus monogyna

   Цена: 1,82 лв.

  2. Глог Тинктура, Bioherba, 50 мл

   Глог Тинктура, Bioherba, 50 мл

   Цена: 6,59 лв.

  3. Глог лист с цвят - Червен, при сърдечни проблеми и високо кръвно, Crataegus monogyna
  4. Глог цвят и лист - за сърце и кръвообращение, Bioherba, 250 мг, 100 капсули
  5. Див кестен плод натрошен – Конски кестен, Aesculus hippocastanum
  6. Пулсатила, PULSATILLA CH 9, Боарон

   Пулсатила, PULSATILLA CH 9, Боарон

   Цена: 5,33 лв.

  7. Арника Монтана цвят - при ревматизъм и артрит, Arnica montana
  8. Базово масло от Арника Монтана (Arnica oil), Bioherba, 50 мл

   Базово масло от Арника Монтана (Arnica oil), Bioherba, 50 мл

   Цена: 10,99 лв.

  9. Омайниче стрък - при хемороиди и кървящи венци, Geum urbanum
  10. Готу Кола Тинктура при разширени вени, Bioherba, 50 мл

   Готу Кола Тинктура при разширени вени, Bioherba, 50 мл

   Цена: 8,80 лв.

  11. Готу Кола при разширени вени и хемороиди, Bioherba, 280 мг, 100 капсули