bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Шизофрения – лечение, практически съвет, хранене

Психическо заболяване, което води до промени в личността и поведението и до загуба на чувството за реалност. Мислите на пациента са откъснати от физическата реалност на неговото или нейното тяло, както и на заобикалящата среда. Заболелите от шизофрения често са жертва на самозаблуда, илюзии, халюцинации и параноя.

 • Ниацинамид, Bioherba, 420 мг, 100 капсули

  Ниацинамид, Bioherba, 420 мг, 100 капсули

  Цена: 16,49 лв.

  Не е в наличност

 • Супер Стрес В комплекс с Витамин С, Bioherba, 100 капсули
 • Шизофрения

  Симптоми на шизофрения

  продуктивни симптоми (най-често брътвежи и халюцинации),
  негативни симптоми (намален енергиен потенциал, апатия, липса на воля),
  когнитивно увреждане (нарушения на мисленето, възприятие, внимание и т. н.).

  Диагноза на шизофрения

  Рязка промяна на интересите-увлечение по психологията, философия, дълбок интерес към религията от предишен неверник, осъзнаване на неуместността на приятелите и родителите, безсмислеността на живота. Това са някои от първите признаци на прогресивна шизофрения.
  Друга група от симптоми е "гласове в главата", които коментират действията, дават заповеди или контролни мисли, както и идеи за преследване, отравяне, специално отношение (всеки гледа човека, говори за него, присмива му се).

  Изолирането, апатията (безразличен към всичко) и недоверие на другите постоянно растат. Като първа проява може да се открие тревожност при шизофрения. Това безпокойство се появява без особена причина (майката постоянно се притеснява за детето, лицето винаги се притеснява за работата, въпреки че е успешна) и запълва абсолютно всичко. Човек не може да мисли за нищо, има проблеми със съня. Тревожността може да бъде симптом на невроза, така че е важно да се проведе диференциална диагноза със специалист.

  Външната диагноза на шизофренията може да се извърши от психиатър при първата среща-той трябва внимателно да проучи пациента и да проведе подробно проучване. За диагнозата са важни не само оплаквания в момента, но и това, което се е случило преди: бременността на майката, детското развитие, травма от детството и инфекциите, стрес и конфликти, които са били преди болестта.

  Статистика на шизофренията

  В световен мащаб повече от 23 000 000 души страдат от шизофрения, но това е по-рядко срещано от много други психични заболявания. Мъжете (12 000 000) са по-склонни да страдат от него, отколкото жени (9 000 000). Мъжете също обикновено получават шизофрения по-рано.

  Лечение на шизофрения

  Практически съвет при шизофрения

  • Някои от последните изследвания сочат, че загрижеността и разбирането от страна на околните спомагат за облекчаване тежестта на това заболяване.

  Хранене при шизофрения

  • Смята се, че недостигът на някои хранителни вещества, особено на минерали, е свързан с шизофренията. Препоръчва се консултация със специалист природолечител или диетолог, Който проявява интерес към това заболяване. Следните съвети ще Ви посочат типа лечение, който може да бъде приложен:

  • Избягвайте глутена. Изследванията сочат, че отстраняването на глутена и млякото от обичайното меню понякога помага при шизофренията. Глутенът се съдържа във всички пшенични и ръжени изделия, а в по-малки количества — в овесените и ечемичените. Тези зърнени храни трябва да бъдат заменени с царевица, просо, картофи и ориз.

  • Увеличете приема на ниацин, който се съдържа в богатите на белтъчини храни като: месо без тлъстина, пилешко месо, риба, бобови и грахови зеленчуци, бирена мая, фъстъчено масло, нискомаслено мляко и сирене, соя и ядки. Богати на белтъчини храни трябва да се приемат З пъти дневно.

  • В допълнение към ниацина всекидневно вземайте добавки от витамин В комплекс.

  • Избягвайте кофеина (кафе, чай, кола и шоколад).

  • Не пийте алкохол.

  • Може да се препоръчат големи дози витамин В3, В6 и С.

  • Препоръчват се и добавки от аминокиселини.

  • Хранителните алергии могат да окажат влияние при шизофренията.

  Традиционна медицина при шизофрения

  • Лекарствата се дават орално или под формата на дългодействащи инжекции. Те контролират състоянията на превъзбуденост и буйство, а също така намаляват самозаблудата и халюцинациите. Електрошоковата терапия все още се прилага, особено в случаите на нарушен контрол върху мускулите (кататония). Стимулиращото действие на околната среда, трудовата терапия, рехабилитацията и психотерапията (индивидуална и групова) се използват като форми на помощна терапия.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Витамин В6, Bioherba, 10 мг, 100 капсули

   Витамин В6, Bioherba, 10 мг, 100 капсули

   Цена: 10,99 лв.

  2. Витамин С с Шипка за имунитет, Bioherba, 450 мг, 100 капсули
  3. Витамин В3, Bioherba, 100 мг, 100 капсули

   Витамин В3, Bioherba, 100 мг, 100 капсули

   Цена: 9,89 лв.

  4. КАРНОЗИН, Espara Gmbh, КАПСУЛИ Х 40

   КАРНОЗИН, Espara Gmbh, КАПСУЛИ Х 40

   Цена: 54,37 лв.