bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Пролапс на матката – лечение, хранене, упражнения

Състояние, при което матката пропада към влагалището, най-често в резултат на отслабване на сухожилията след раждане. Симптомите са малко на брой може да се почувства тежест в таза, болки в гърба,трудности при уриниране или движение.

Пролапс на матката

Видове пролапс на матката и диагностика

Според степента на изместване на матката се разграничават 4 вида на пролапс:

При I степен (пропускане на матката) се отбелязва определено изместване на тялото на матката към дъното, но шийката на матката е във влагалището.
II степен (начало или частично пролапс на матката) се характеризира с местоположението на външния фаринкс на шията в очакване на вагината, а тялото на матката - във влагалището. Когато се напряга, шийката на матката се показва от гениталната празнина.
В III степен (непълно пролапс на матката) шийката на матката и част от тялото на матката стърчат от влагалището в покой.
С IV степен (пълен пролапс на матката - prolapsus uteri) всички части на матката и стените на влагалището са извън гениталната празнина.

Защо се появява смъкването на матката

Пролапсът на матката е неправилно положение на матката, тоест изместване на дъното и шийката на матката под анатомичната граница. Това се дължи на отслабване на мускулите на тазовото дъно и връзките на матката. По правило пролапсът на матката може да се появи след раждане или по време на менопаузата.

Лечение при пролапс на матката

Хранене при пролапс на матката

• Ако сте по-пълни от нормалното, опитайте се да отслабнете.

Упражнения при пролапс на матката

• Укрепването на долните мускули на таза ще спомогне за задържането на матката на място. За да установите кои са  тези мускули, опитайте се да прекъсвате и продължавате уринирането. Тренирайте свиването и отпускането на мускулите: започнете с 5 свивания 10 пъти на ден и постепенно увеличете до 10 свивания 10 пъти на ден.

Хормонозаместителна терапия при пролапс на матката

Основна роля в развитието на гениталния пролапс играят хормоналните нарушения, особено хипоестрогенизмът. Следователно, един от методите на лечение е назначаването на хормонозаместителна терапия при жени в перименопаузалния период. Въпреки че този метод на лечение е насочен към подобряване на метаболизма на колагена, всички етиопатогенетични процеси, водещи до развитието на генитален пролапс, не се вземат предвид.

Специализирана помощ при пролапс на матката

• От полза може да е специализираното хомеопатично лечение.

Традиционна медицина при пролапс на матката

• Понякога се препоръчват масивни упражнения за мускулите - използва се електрически ток. При леките случаи се използва песарий, който се поставя около шийката на матката. Той трябва да се разширява на всеки 3-6 месеца, за да се намали вероятността от инфекция. Като последно средство се прилага хирургическа намеса за стягане на сухожилията.