bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Подуване на палеца – лечение, хидротерапия, рефлексотерапия

Болезнено възпалено място, пълно с течност, отстрани на палеца, където той се свързва с ходилото. Първата става на палеца неестествено стърчи навън, като избутва палеца над или под останалите пръсти на крака.

poduvane - palez

На какво може да се дължи подуването и болката в палеца

Подуването обикновено е резултат от носенето на тесни или заострени обувки с високи токчета, макар че може и да се предава по наследство. Подуването се образува от триенето на изпъкналата става в обувката, което причинява дразнене и възпаляване.

Диагностициране на подуване на палеца

Клиничните признаци обикновено са специфични. Острата интензивна болка, повишаване на локалната температура, подуване и зачервяване по целия периметър на ставата предполагат подагра или инфекциозен артрит, което понякога може да бъде потвърдено чрез изследване на синовиалната течност. Ако лезиите обхващат множество стави, трябва да се вземе предвид вероятността от подагра или други системни ревматични заболявания.

Ако клиничната диагноза на остеоартритния синовит е съмнителна, е необходимо рентгеново изследване. Очакваните резултати включват стесняване на ставното пространство и костните шпори, простиращи се от метатарзалната глава, а понякога и от основата на проксималната фаланга. Откриването на периартикуларна ерозия на рентгенография (симптом на Мартел) показва подагра.

Лечение на подуване на палеца

Хидротерапия при подуване на палеца

• Пригответе студен компрес от ледени формички,увити в амбалажна хартия. Наложете подутината 10 минути, докато седите с вдигнат нависоко крак. Отстранете компреса за 10 минути, след което повторете.Правете тази процедура няколко пъти сутрин и вечер.

Рефлексотерапия при подуване на палеца

Помолете партньора си или някой приятел да приложи следната техника:

• Болният лежи с вдигнати крака. чиито стъпала са пред вас. С едната ръка обхванете ходилото за опора.Поставете пръстите на другата ръка върху пръстите,обвили крака, като палецът на ръката се намира под големия пръст на крака. Направете дълбочинен масаж на ходилото около палеца на крака и под подутината.

Традиционна медицина при подуване на палеца

• Лекарят ще ви препоръча да носите меки, удобни обувки. За укрепване на палеца може да се използва специална подложка или хирургически стелки. Специалистите по широ разполагат с техники за подплатяване и защита на болното място. Някои подутини изискват хирургическа намеса, за да се отстрани възпалената тъкан или да се възстанови първоначалният вид на ставата.