bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Подгънат нокът - предпазване, лечение, практически съвети

Ъгълчетата от едната или от двете страни на ноктите на краката,най-често на големия пръст,притискат плътта и причиняват болка, инфекция и възпаление.

podganat - nocat

Предпазване

Подгъването на ноктите най-често се причинява от неправилно изрязване или удар.

•Преди да изрежете ноктите на краката, потопете ги във вода, за да омекнат. Изрязвайте ноктите равни,никога в овална форма. Не режете много дълбоко, нокътят трябва да покрива пръста, за да го защитава. Изпилявайте острите ъгли с пила.

• Носете удобни обувки, когато вървите по неравни терени или изкачвате височини.

Лечение

Практически съвети

• Натопете крака в топъл разтвор от вода и антисептично средство или в топъл разтвор от невен (5капки тинктура от невен на 1 литър вода). Това омекотява и почиства нокътя. Изсушете крака и поставете тънък, стерилизиран памучен конец между нокътя и плътта. По този начин нокътят се отделя от плътта и израства.

Сменяйте памука всеки ден.

• Носете сандали с изрязани пръсти или удобни обуки,тесните обувки и обувките с остри носове още повече ще притискат нокътя навътре.

 • Невен Тинктура при язва, Bioherba, 100 мл

  Невен Тинктура при язва, Bioherba, 100 мл

  Цена: 7,66 лв.

 • Базово масло от Жожоба (Jojoba oil) - при суха и загрубяла кожа, Bioherba, 10 мл
 • Традиционна медицина

  • За лечението на инфекцията се предписват антибиотици, малка хирургическа намеса с местна упойка отстранява ъгълчетата или целия нокът, така възпалената плът има достатъчно време да оздравее преди израстването на новия нокът, което става за около 9 месеца. Често това е единственият начин за лечение, тъй като възпаленото място не може да оздравее, докато е притиснато от нокътя.

  Различни рецепти при подгънат нокът

  Млечна баня

  Млякото е източник на калций и именно ноктите ни често липсват. Ако имате чупливи и сухи нокти и такива, които растат навътре тогава купете пълномаслено мляко (само не без мазнини), загрейте до удобна топла температура и поставете пръстите си в него за 20-30 минути. Правете процедурата всеки ден в продължение на седмица и много скоро ще забележите положителен резултат.

  Парафинова маска

  Парафинът или восъкът са отлични стимулатори на растежа на ноктите, в допълнение, те правят нокътната плочка гладка и овлажнена. Купете козметичен парафин, разтопете се на водна баня, добавете няколко капки зехтин и щедро нанесете тази смес върху пръстите си.

  Жожоба маслена маска

  Това е маска, направена от масло от жожоба, която върши чудеса по отношение на ноктите. Най-добре е да нанесете продукта за една нощ и след това не мийте ръцете или краката си.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Невен Тинктура при язва, Bioherba, 100 мл

   Невен Тинктура при язва, Bioherba, 100 мл

   Цена: 7,66 лв.

  2. Базово масло от Жожоба (Jojoba oil) - при суха и загрубяла кожа, Bioherba, 10 мл
  3. Ревен корен - при запек, Rheum palmatum

   Ревен корен - при запек, Rheum palmatum

   Цена: 1,70 лв.

  4. Лосион за нокти SOS Nail Action, Bioherba, 18 мл

   Лосион за нокти SOS Nail Action, Bioherba, 18 мл

   Цена: 7,58 лв.

  5. Етерично масло от Лимон (Lemon oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Лимон (Lemon oil), Bioherba, 10 мл

   Цена: 4,66 лв.