bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Нощни кошмари и нощно напикаване

Нощни кошмари

Нощни кошмари и нощно напикаванеЯрки, неприятни сънища, които често причиняват усещането за задушаване. От кошмари обикновено страдат децата между 8 и 10 години, особено ако са болни или потиснати. При възрастните потиснатост, травма или лекарства са причината за лоши сънища и ужаси. Последните са по-характерни за деца между 4 и 7 години. Те не се събуждат, но,се вълнуват и започват да крещят, често до 3 часа след заспиването. Не разпознават познатите лица. Детето се успокоява след известно време и обикновено на другия ден вече не си спомня нищо.

Нощното напикаване здравословен проблем ли е или е нещо нормално до определена възраст

Енурезата при деца и юноши е невъзможността за задържане на урина в определени ситуации с вече формираната способност за задържане на уринирането. Такава диагноза е подходяща за дете на 5 години и повече, включително за подрастващи. Енурезата се нарича не само инконтиненция по време на нощен сън, но и през деня; Причините за това състояние могат да бъдат най-разнообразни. Лечението на това заболяване също може да бъде различно - от психо- и диетотерапия до хирургическа интервенция.

В практиката е доста рядко, че има някаква определена причина за появата на този патологичен процес. По-често, отколкото не, патологичните механизми действат в своята цялост.

В съвременния научен свят нощната енуреза се счита за не патология, а по-скоро за етап в развитието, когато малък човек се научи само да контролира функциите на тялото си и развива определени рефлекси. Смята се, че при нормално развитие детето трябва да научи това на 6-годишна възраст, но практиката показва, че 10% от шестгодишните бебета никога не учат това. С годините проблемът отстъпва сам по себе си, когато контролът върху тялото ви стане тотален. На 10 години 5% от децата страдат от енуреза, а на 18 само 1%. Сред възрастните един на 200 души периодично губи контрол върху пикочния мехур по време на сън. Така сред тези, които страдат от това досадно явление, почти 94% от децата, 5% от подрастващите и 1% от възрастните.

 • Успокояващ чай с Валериана и Канела, насипен

  Успокояващ чай с Валериана и Канела, насипен

  Цена: 10,99 лв.

 • Капки на Д-р Бах, Aspen / Трепетлика, Bioherba, 50 мл

  Капки на Д-р Бах, Aspen / Трепетлика, Bioherba, 50 мл

  Цена: 8,80 лв.

 • Какви могат да бъдат причините за нощното напикаване

  Причините за проявата на признаци на енуреза в детството и юношеството могат да бъдат много. Най-честата причина за енурезата са психологическите затруднения в живота на детето, които могат да бъдат свързани с различни фактори - трудни, не винаги гладки отношения между родителите на детето, трудности в общуването с връстниците, започване на училище или влизане в детска градина, прекомерна свобода или прекомерна строгост в образованието и други ситуации, които се считат за стресиращи. Често неврозата, подобна на енурезата, води до факта, че децата стават страховити, подозрителни, срамежливи, несигурни в себе си или, обратно, раздразнителни и горещи. Психогенезата може да се прояви и с речеви нарушения под формата на заекване или тикове.

  Специалистите изследователи смятат, че за проявата на енуреза при млади пациенти е необходим комплекс от различни причини, характерни за нейното формиране. В момента изследователите стигат до заключението, че това заболяване може да бъде и наследствено. Ако в кръга на близки роднини някой вече е страдал от инконтиненция и е имало и случаи на неврози, психопатия, алкохолизъм или епилепсия, рискът от енуреза при дете се увеличава няколко пъти.

  Причината за енурезата може да бъде забавяне на скоростта на физическото развитие. Ако детето изостава от връстниците си по отношение на умственото развитие или съответно по показатели за тегло, има изоставане в развитието на централната му нервна система, която контролира уринирането. Вероятността от развитие на тази патология е висока, ако бременността и раждането при майката протичат усложнения и в резултат на това водят до ранно органично увреждане на централната нервна система. По правило такива бебета са прекалено възбудими, бързо се уморяват и се характеризират с повишена сълзливост. Провокиращ фактор за уринарна инконтиненция при такова дете може да стане дори най-често срещаната ARI или чревна инфекция. Ето защо такива деца трябва да бъдат ограждани по всякакъв начин от ситуации, които травмират психиката още от самото му раждане.

  По-често при момичета или при момчета и защо

  Според статистиката енурезата е 2 пъти по-честа при момчетата, отколкото при момичетата. Що се отнася до характеристиките на децата или генетиката, няма очевидни причини и връзки. Някои учени са изследвали разстройствата на съня, предполагайки, че децата с енуреза спят по-трудно от здравите. Генът в хромозомите, отговорен за предаването на първичната енуреза, е изследван в семейства; ако има мутация на този ген, знак ще бъде предаден на деца. Във всеки случай, дори и да няма генетична предразположеност, в 15% от случаите при деца след 5 години ще има моносимптомна енуреза.

  Нужна ли е консултация със специалист, какъв и защо

  В 80% от случаите се сблъскваме с първична енуреза, а в 20% със сложна енуреза, когато има други симптоми. Сред сложните случаи, при около 15% от децата, проблемът ще бъде комбиниран с нарушена функция на червата, тоест уринарната инконтиненция ще бъде свързана със запек. И ние казваме, че като цяло имаме работа с нарушение на функциите на тазовите органи. В тези сличаи е необходима консултация с лекар.

  Много е важно да не пропускаме вродената аномалия, когато имаме работа с неправилно полагане на нервната система и гръбначния стълб, а не само с това, което лежи на повърхността.

  Лечение

  Практически съвет

  •  Ограничете децата от гледане на телевизия вечер: някои предавания може да са неподходящи и да предизвикват страх; трепващият екран възбужда детето.

  Хомеопатия

  •  При силен страх от тъмнина.

  •  Халюцинации по време на сън, събужда се с изцъклени очи: беладона (Веlladonna).

  •  При впечатлителни деца с богато въображение, които се страхуват от призраци и гръмотевици: фосфор (Рhosphorus).

  Да се взема през 5 минути, докато се успокои

  Цветолечение на Бах

  •  За тези, които се събуждат след кошмар много изплашени и се страхуват да заспят отново: трепетлика.

  •   За деца,  които  пищят  от  кошмар:   блед  желтак, разтворен във вода.

  Традиционна медицина

  •   Не се дават лекарства. Те само могат да влошат положението. Лекарите препоръчват родителите да успокояват децата, които  се събуждат  от кошмари.  Не е необходимо да обсъждате кошмара. По-добре е да отвлечете вниманието на детето върху друга, приятна тема.

 • Птиче просо семе - при напикаване, Lithospermum Officinale

  Птиче просо семе - при напикаване, Lithospermum Officinale

  Цена: 3,08 лв.

 • Етерично масло от Кипарис (Cypress oil), Bioherba, 10 мл

  Етерично масло от Кипарис (Cypress oil), Bioherba, 10 мл

  Цена: 6,59 лв.

 •  Нощно напикаване

  Нощно напикаванеОколо 10 процента от децата се напикават нощно време до 5-годишна възраст, а някои - дори до 16 и повече години. В повечето случаи това показва, че нервната система не е достатъчно съзряла, за да контролира пикочния мехур. Понякога е резултат на стрес или потиснатост. В случаите, когато децата над 4-годишна възраст имат проблеми с контролирането както през деня, така и през нощта, посъветвайте се със специалист, понеже това може да е признак за инфекция на пикочния мехур или анатомическа аномалия на бъбреците.

  Лечение

  Практически съвети и режим на пиене и хранене

  •   Нощното напикаване е нещо нормално и повечето деца го надрастват с времето. За да не изплашите детето,  сменете чаршафите без  много  шум;  не трябба да хвалите детето, ако е било сухо, или да го наказвате, ако се е подмокрило през нощта, тъй като това подчертава проблема и  може  да  доведе  до  стрес  и  потиснатост, които да влошат нещата.

  •  Няма да помогне, ако се ограничат напитките вечер; нито пък ще е от полза да „вдигате" детето през нощта.

  •  За да спестите неудобството на по-големите деца, оставете им сухо бельо и чаршафи, за да се преоблекат сами. Това ще им помогне още да почувстват, че владеят положението.

  Аромотерапия

  •  Масажирайте стомахчето на детето с 2 капки кипарисово масло, размесени с 8-10 мл.друго масло или лосион.

  Хомеопатия

  Да се взема преди лягане до 1 седмица, повторете, ако се наложи:

  •  Напикаване при сънища, свързани с уриниране: еквисетум (Еquisetum).

  •   Напикаване по време на първия сън; трудности с уринирането,   когато  е  било  сдържано   насила:   каустик (Саusticum).

  Цветолечение на Бах

  •  За лекуването на това състояние помагат череша и слива.

  Специализирана помощ

  •  Хипнотерапията действа ефикасно при по-тежки случаи.

  Традиционна медицина

  •  Изписват се Тофранил (антидепресант) или антидиуретични хормони (които потискат нуждата да се уринира), но имат ефект само докато трае терапията. Ако напикаването продължи след седемгодишна възраст, някои родители вдигат децата по тревога в мига, в който намокри леглото, за да му създадат навик да се събужда и да ходи до тоалетната.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Етерично масло от Кипарис (Cypress oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Кипарис (Cypress oil), Bioherba, 10 мл

   Цена: 6,59 лв.

  2. Еквизетум хиемале, EQUISETUM HIEMALE CH 5, Боарон

   Еквизетум хиемале, EQUISETUM HIEMALE CH 5, Боарон

   Цена: 5,54 лв.

  3. Каустикум, CAUSTICUM CH 9, Боарон

   Каустикум, CAUSTICUM CH 9, Боарон

   Цена: 5,33 лв.