bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Лошо храносмилане – хранене, аромотерапия, билки

Лошо храносмилане причини

Общо название за неразположенията, причинени от хранене. Симптомите включват стомашни болки, киселини в хранопровода, повдигане и газове. Често се причинява от обилно или бързо хранене или от ядене на тежка и пикантна храна. Стресът също е благоприятстващ фактор.

Всеки орган на храносмилателната система участва в храносмилането и екскрецията на метаболитни продукти от организма.

Най-честите причини за храносмилателни нарушения са:

навикът да се яде набързо, в движение;
преобладаването в хранителния режим на мазнини и прости въглехидрати, полуфабрикати и хранителни продукти за бързо хранене;
липса на диетични продукти от храната (зеленчуци, плодове, бобови растения и пълнозърнести храни);
липса на храносмилателни ензими, резултат от лошо хранене или дисфункция на храносмилателната система;
постоянен стрес.

 • Чай Антиколит - при газове и метеоризъм, насипен
 • Храносмилателни ензими, Bioherba, 100 капсули

  Храносмилателни ензими, Bioherba, 100 капсули

  Цена: 32,99 лв.

 • Лошо храносмилане симптоми

  Нарушения на храносмилателната система, в зависимост от основното заболяване и тежестта на заболяването, могат да имат различни симптоми:

  къркорене в стомаха, газове;
  тежест в стомаха;
  коремна болка;
  запек, диария, чувство на непълни движения на червата;
  гадене, повръщане.

  Лошо храносмилане – хранене, аромотерапия, билки

  Предпазни мерки при лошо храносмилане

   Хранене при лошо храносмилане

  • Яжте по малко, но редовно.

  • Яжте бавно и спокойно, сдъвквайте добре храната.

  • Избягвайте пикантните и тежки храни.

  • Ограничете приемането на течности по време на хранене, но пийте много вода между отделните хранения.

  • Заменете рафинираните въглехидрати с пълнозърнести (пълнозърнест хляб, ориз и варива).

  • Намалете употребата на захар.

  • Яжте много зеленчуци.

  • Варете и печете храната, вместо да я пържите; избягвайте сосовете.

  •Не яжте плодове по време на или след хранене. Приемайте ги отделно.

  • На някои хора може да бъде от полза и диетата на Хей.

  Какво представлява лошото храносмилане?

  Като се има предвид научният език, храносмилането е механичната и химическата обработка на храната в стомашно-чревния тракт. Цялата храна, която консумираме, съдържа хранителните вещества, необходими за жизненоважни процеси: протеини, въглехидрати и мазнини. Това са главно големи, сложно изградени молекули, които трябва да бъдат разбити на прости компоненти за храносмилане. Храносмилателните ензими, или ензимите, помагат за разграждането на такива сложни съединения, така че тялото да може да ги абсорбира и използва за енергиен метаболизъм. Ензимите започват работата си вече в устната кухина, където храната се раздробява, навлажнява и смесва. Колкото по-старателно се дъвче храната, толкова по-добре и по-бързо ще протичат процесите на храносмилане в стомаха: дъвченето стимулира екзокринните жлези, които произвеждат ензими. Освен това при дълъг престой в устата сложните въглехидрати започват да се разграждат на прости. Ето защо закуската, обядът и вечерята трябва да бъдат спокойни - прибързаните закуски в движение не само увеличават рисковете от задушаване или повръщане, но и водят до храносмилателни разстройства.

 • Формула за стомаха Stomach Essentials - при газове и подуване, Bioherba, 60 капсули
 • Тинктура Редовен стомах - при запек, Bioherba, 100 мл

  Тинктура Редовен стомах - при запек, Bioherba, 100 мл

  Цена: 8,86 лв.

 • Диагностика на лошо храносмилане

  Лошото храносмилане често е диагностицирано състояние, което засяга храносмилането и много други системи на тялото и неговите функции. При здрави хора стомашно-чревната лигавица е само леко пропусклива, така че само някои хранителни вещества могат да преминат. Пропускливи черва (известен също като синдром на пропускливи черва, синдром на пропускливо черво, или синдром на раздразненото черво) е увредено черво с големи отвори, което може да доведе до преминаване през тези отвори големи молекули като хранителни протеини, бактерии и отпадни продукти. Такива молекули вредят на цялото тяло, причинявайки симптоми, които на пръв поглед дори не са свързани с червата.

  Усложнения на лошо храносмилане

  Гаденето е неприятно усещане за предстоящо повръщане. Хората също могат да изпитат виене на свят, неясно усещане за дискомфорт в корема и нежелание да се хранят.

  Повръщането е силно свиване на стомаха, изхвърляйки съдържанието му през хранопровода и от устата. Повръщането изпразва стомаха и често позволява на хората с гадене да се чувстват значително по-добре, поне временно. Повръщането причинява значителен дискомфорт и може да бъде много тежко. Силното повръщане може да изтласка съдържанието на стомаха за няколко метра (интензивно повръщане). Повръщането не е същото като регургитация (оригване), което е оригване на съдържанието на стомаха и не е придружено от силни контракции на коремните мускули или гадене. Например, хората с ахалазия или дивертикул на Zenker (Нарушения, изтласкващи се през гърлото), могат да оригват неразградена храна без гадене.

  Повръщането, материалът, изхвърлен по време на повръщане, обикновено съдържа наскоро изядена храна. Понякога то съдържа парчета храна. Ако в кръвта има кръв, повръщането обикновено е червено (кърваво повръщане), но ако кръвта се усвоява частично, повръщането е като кафе основа. При наличие на жлъчка, повръщането е горчиво и жълто-зелено.

  Лечение при лошо храносмилане

  Билки при лошо храносмилане

  • Настойката от ливадник предпазва и успокоява лигавицата на стомаха, намалява киселините и премахва гаденето: залейте с чаша кипяща вода 2 чаени лъжички от изсушената билка, оставете да кисне 15 минути и пийте 3 пъти на ден.

  Хомеопатия при лошо храносмилане

  • След тежка храна, причиняваща газове и уригване с горчив вкус: медицински въглен (Carbo Vegetabilis).

  • След пикантна храна, стимуланти, алкохол: блювателен орех (Nux Vomica).

  • При пареща болка, която се засилва рано сутринта: бял арсеник (Arsenicum Album).

  • Ако в стомаха постоянно се натрупват газове, придружени с подуване и силно уригване, които се увеличават при нервност или от сладки храни: сребърен нитрат (Argentum Nitricum).

  • При непоносимост към варива, лук, чесън и обилна храна задържането на газовете се затруднява и става болезнено: бухалковиден плаун (Lycopodium).

  Вземайте по 1 таблетка през 15 минути до 4 дози -повторете при необходимост

  Аромотерапия при лошо храносмилане

  • Легнете или седнете и масажирайте корема с една чаена лъжичка (5 мл.) масажно масло, съдържащо една капка етерично масло от мента (или 2 капки на 10 мл.). Винаги масажирайте по посока на часовниковата стрелка.

  Китайска медицина при лошо храносмилане

  • Плодовете от глог, житните и оризовите кълнове облекчават неразположението.

  Релаксация при лошо храносмилане

  • Спазвайте точно определени часове за хранене и се опитайте да се освободите от грижи, преди да седнете на масата. Не четете и не гледайте телевизия, докато се храните, старайте се да не мислите и разговаряте за проблеми и тревоги; съсредоточете се върху доброто сдъвкване и удоволствието от храната.

  • Намерете време да правите следното упражнение веднъж дневно. Легнете върху нещо твърдо, затворете очи и почувствайте тялото си. Насочвайте вниманието си към всяка част от тялото, като започнете от лицето и очите; съзнателно се опитвайте да отпуснете всяка следваща част. Цялото упражнение трябва да трае най-малки 10 минути.

  Рефлексотерапия при лошо храносмилане

  • Масажирайте свързаните със стомаха зони, разположени върху двете ходила над средната линия на свода.

  Традиционни медицина при лошо храносмилане

  За временно облекчение се препоръчват средства против киселини, но те не трябва да се използват дълго време. Ако неразположението продължи повече от няколко дни и ако чувствате обща отпадналост, трябва да се посъветвате с лекар.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Блатен тъжник корен рязан – Спирея, при високо кръвно, Spiraea ulmaria
  2. Етерично масло от Мента (Mentha Pipperita oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Мента (Mentha Pipperita oil), Bioherba, 10 мл

   Цена: 4,61 лв.

  3. Глог червен плод, при високо кръвно, Crataegus monogyna

   Глог червен плод, при високо кръвно, Crataegus monogyna

   Цена: 1,61 лв.