bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Лицеви болки – лечение, масаж, релаксация

Лицеви болки причини и характеристики

Причиняват се от нараняване, инфекция (например синузит), проблеми със зъбите или челюстите или нервно разстройство (най-често тригеминална невралгия, която причинява остра болка като прерязване с нож). Понякога се появяват в резултат на заболяване Или нараняване на друга част от тялото или без видима причина. 

Невралгията на глосафорингеалния нерв обикновено се проявява чрез интензивна пароксизмална болка в дълбочината на устната кухина, корена на езика, сливиците и се провокира от: поглъщане (особено охладена течност); кашлица; дъвчене; разговор; прозявка.

Понякога болката излъчва към ухото и шията. Понякога се усеща само в ухото (елгична форма). Болката в лицето може да бъде провокирана чрез докосване на мекото небце или сливиците, понякога натиск върху естакадата. Атаката трае няколко секунди или минути и може да бъде придружена от брадикардия, спад в кръвното налягане и понякога припадък. Особено често припадъкът настъпва с невралгия, причинена от тумор на фаринкса.

Лицеви болки – лечение, масаж, релаксация

Как се поставя диагноза при лицеви болки

Когато нервът се компресира в областта на инфраорбиталния канал, може да се появи болка в областта на орбитите и веждите. При притискане на максиларния клон на тригеминалния нерв зъбът се счита за виновник за болезнените атаки. Потвърдете или изключете това с панорамна снимка на горната и долната челюст. За да се изключи туморната природа на синдрома на болката, се предписва MRI на мозъка или MR ангиография.

Лечение на лицеви болки

Съществуват много фактори, които водят към лицеви болки. Препоръчва се консултация със специалист, за да се овладеят сериозните нарушения. Следните техники може да приложите самостоятелно за бързо облекчаване на болките.

Масаж при лицеви болки

Много ефикасен е цялостният бавен масаж на врата, главата и лицето в легнало положение:

• Поставете върховете на пръстите в една линия по средата на челото, палците са на слепоочията. Изтегляйте пръстите настрани по челото. Направете това няколко пъти, след което постепенно ги премествайте нагоре към косата. Продължете същата процедура по главата, като започвате винаги от средата и ги движите настрани.

• Масажирайте цялата глава, сякаш си миете косата, около една минута.

• Леко подръпвайте кичурите от косата по цялата глава.

• Поставете средните и безименните пръсти на слепоочията, а палците под челюстта и леко масажирайте слепоочията с кръгови движения.

• Преместете пръстите точно над ушите и повторете процедурата. Продължете масажа надолу пред ушите и в горната част на челюстта.

• Със същите два пръста масажирайте челюстта точно под скулите. Продължете по посока към ушите, като правите съвсем малки кръгови движения, след което продължете масажа надолу по горната страна на челюстта до брадичката.

• Масажирайте областта около устата и брадичката.

• Накрая поставете пръстите на двете ръце на съответното рамо и ги натиснете дълбоко навътре в широкия мускул, който минава по горната част на лопатките, за около минута. Поглаждайте мускулите на врата отгоре и отстрани надолу и навън към раменната става.

Релаксация при лицеви болки

• Лицевите болки обикновено се получават в резултит на напрягане - стискане на зъбите или усмихване в трудни ситуации - и на мускулни спазми. За освобождаване от напрежението помагат йога, медитация и биозареждане.

Специализирана помощ при лицеви болки

• Лицеви болки, получени вследствие на стрес, напрежение или хронично заболяване на главата или на гръбначния стълб, могат да се отстранят успешно с остеопатия, по-специално с техники от черепно-кръстната терапия или със широпрактика. Акупунктурата е също ефикасна.

Традиционна медицина при лицеви болки

• Лечението зависи от конкретния случай. Синузитът се лекува с антибиотици; болките в зъбите - със стоматологични средства; тригеминална невралгия - с антиконвулсивния препарат карбамазепин.


Продукти свързани със статията

 1. Етерично масло от Мента (Mentha Pipperita oil), Bioherba, 10 мл

  Етерично масло от Мента (Mentha Pipperita oil), Bioherba, 10 мл

  Цена: 4,61 лв.

 2. Етерично масло от Иланг-Иланг (Ylang Ylang oil), Bioherba, 10 мл
 3. Етерично масло от Евкалипт (Eucalyptus oil), Bioherba, 10 мл

  Етерично масло от Евкалипт (Eucalyptus oil), Bioherba, 10 мл

  Цена: 4,28 лв.