Лечение на сифилис - първичен, вторичен, латентен, третичен

Друга често срещана болест, предавана по полов път, която причинява инфекциозни рани по пениса на мъжете или близо до вагината у жените. Сифилисът може да доведе до подуване на жлезите и до инфекции в други части на тялото.

Лечение на сифилис

Лечение

. Добро действие имат антибиотиците, но те трябва да се вземат в началните стадии, за да се предотврати разпространението на инфекцията в други части на тялото. Интимните партньори също трябва да се прегледат и лекуват.

Диагностиката днес се извършва чрез специален тест, (преди „Васерман“, а сега заменен от по-съвременни и точни тестове, като VDRL или TPHA) също и чрез изследване на проби от сифилистичните язвички. Лечението включва силни антибиотици и води до излекуване. Най-често прилагани антибиотици са еритромицин, тетрациклин, цефалоспорин и др. Заразените със сифилис трябва да останат под лекарско наблюдение. Болестта не създава имунитет. Необходимо е да се знае, че лечението на сифилиса е най-ефективно в началните етапи на болестта. Последният стадий на сифилиса трудно се овладява и не се поддава на лечение до пълно излекуване. От особено значение за лечението е бързото реагиране при каквото и да е съмнение,  и незабавно предприемане на необходимите мерки.

 Сифилисът протича в четири етапа, които понякога се застъпват.

.   Първичен Сифилис

Първият симптом на първичния сифилис най-често е малка, кръгла, твърда язва, наречена твърд шанкър, на мястото на навлизане на бактериите в тялото. Появява се обикновено на пениса, вулвата или влагалището, но може да се появи и на шията, езика, устните или друга част от тялото. По принцип има само един твърд шанкър, но е възможно и наличието на два или повече. Лимфните възли в съседство много често са увеличени. Твърдият шанкър се появява от 9 и 90 дни след заразяването (средно 21 дни).

Твърдият шанкър най-често е безболезнен, може да се появи във вътрешността на тялото и след това изчезва за около 3 до 6 седмици дори и без лечение. Затова първичният сифилис може да не бъде открит и лекуван и инфекцията да премине в следващата фаза.

Вторичен сифилис

Вторичният сифилис се проявява като несърбящ кожен обрив - груби, червени или червено кафяви петънца. Обривът се появява често по дланите на ръце и ходилата на краката, но може да е разпространен по цялото тяло или само в определени области. Той се появява 2 до 10 седмици след първичния сифилис, по времето когато твърдият шанкър изчезва или е вече изчезнал.

Други симптоми които се проявяват:

умора

главоболие

болка в гърлото   

увеличени лимфни възли

По-рядко се проявяват симптоми като:

 температура

 болки на различни места

 загуба на тегло

 косопад

 ставни болки

 язви в устата или гениталната област

 

Симптомите могат да бъдат различни - от леки до много тежки. В язвите на вторичния сифилис се има много бактерии и са силно заразни. Както първичния сифилис и вторичният сифилис изчезва и без лечение. Ако не се лекува, инфекцията  преминава в следващия етап.

Вторичният сифилис може да рецидивира.

.  Латентен сифилис

Скритата(латентна) фаза на сифилиса започва, когато симптомите на вторичния сифилис отшумят.

Ранният латентен сифилис се характеризира с леко изразени или липсващи симптоми. В този стадий на болестта, заразеният още може да предаде инфекцията на своя сексуален партньор.

По време на късния латентен сифилис инфекцията е подтисната и опасността от заразяване на сексуалния партньор е много ниска. Въпреки това, ако латентният сифилис не се лекува заразата преминава в най-тежката фаза на болеста - третичен сифилис.

.  Третичен сифилис

Дори без лечение, малък брой от заразените развиват тежките усложнения известни като третичен или късен сифилис. В този етап бактериите увреждат някои части на тялото - костите,сърцето, ставите, очите, мозъка, нервната система и др. Тези тежки усложнения се развиват в продължение на години и дори десетилетия след фазата на първичния сифилис.

Късният сифилис води до нарушения в дейността на мозъка, слепота, глухота, загуба на памет и други неврологични проблеми, сърдечно увреждане и смърт.