bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Лаймска болест – предпазни мерки, лечение

Лаймска болест причини

Болест, предавана чрез ухапване от кърлежи. Първият признак е зачервяване около ухапаното място, последвано от треска, главоболие, апатия, болки в мускулите и отичане на ставите. Ако болестта не се лекува в началния стадий, може да засегне сърцето и нервната система.

Лаймска болест – предпазни мерки, лечение

Лаймска болест симптоми

На мястото, където е ухапан човека, след седмица или две, или дори месец, се появява кръгло петънце, може да се повиши температурата и мястото на ухапване да започне да сърби. Мястото е с яркорозов цвят и ясно очертан контур, който може постепенно да се увеличи с размер до няколко десетки сантиметра в диаметър.

Тази еритема мигранс е основен симптом на лаймската болест. Ако видите такова петно ​​по тялото си, трябва незабавно да се свържете с лекар по инфекциозни болести. Но дори и да няма такова конкретно място, след ухапване от кърлеж трябва да посетите лекар, който ще даде необходимите препоръки и ще наблюдава човека. Ухапването на кърлежи не трябва да се приема леко - емисионната цена е твърде висока. Инфекцията предизвиква доста сериозни заболявания.

Лабораторно диагностициране на лаймска болест

Всеки знае за опасността от заразяване с лаймска болест и енцефалит, пренесен от кърлежи. Тези заболявания обаче не се развиват веднага след влизането на вируси в тялото. И често дават симптоми, подобни на признаци на други инфекциозни заболявания. За да се определи патогена навреме и да се започне лечение, се препоръчва да се провери както самия кърлеж, така и кръвта за антитела срещу опасни инфекции. Трябва да се помни, че кръвен тест се прави не по-рано от две седмици след ухапване от кърлеж. Лабораторната диагностика на борелиозата и енцефалита, пренасяни от кърлежи, също има голямо значение за диагностицирането на хронични форми на заболявания.

 • Репелент спрей против насекоми - комари, кърлежи и мухи, Citriodiol, Bioherba, 75 мл
 • Репелент спрей лосион против насекоми - комари, кърлежи и мухи, Citriodiol, Bioherba, 75 мл
 • Етапи на лаймска болест

  На мястото на ухапване от кърлежи обикновено се появяват малки хиперемични папули. Такива папули са нормална реакция на ухапване от кърлеж, а не специфичен симптом на лаймската болест. Въпреки това през следващите дни площта на хиперемия може да се увеличи с образуването на кожен обрив, патогномоничен за лаймска болест под формата на мигриращ еритем с формата на пръстен - с външен яркочервен пръстен, обграждащ областта на кожата с непроменен цвят. Обривът на външен вид прилича на мишена. Въпреки това, при много пациенти естеството на кожния обрив няма ясно изразен патогномоничен характер, при някои пациенти обривните елементи се срещат в няколко области на кожата. Грипоподобни симптоми като треска, втрисане, летаргия, усещане за болка в цялото тяло и главоболие могат да съпътстват кожните симптоми.

  При липса на подходящо лечение инфекциозният процес се разпространява в ставите, сърдечния мускул и нервната система. На този етап симптомите на заболяването включват силна болка в ставите и подуване. Коленните стави са най-уязвими, въпреки че болката може да мигрира. В рамките на няколко седмици, месеци или дори години след инфекцията пациентите могат да развият менингит, временна парализа на половината от лицето (парализа на Бел), слабост в крайниците и различни нарушени двигателни функции.

  Няколко седмици след заболяването редица пациенти развиват по-малко типични симптоми, като:

  сърдечни аномалии - аритмии, продължителни като правило не повече от няколко дни или седмици;
  конюнктивит или еписисклерит;
  хепатит;
  силна слабост.

  С какво може да се обърка болестта - лаймска болест

  Лекарите в начаен стадий, често бъркат лаймската болест с летен грип.

  Предпазни мерки при лаймска болест

  • Ходете облечени, когато сте на открито - на поляната, в гората, храсталака или пещерите. Носете обувки, чорапи, дълги панталони, риза и шапка.

  • Мажете се или се пръскайте, особено около глезените, с вещество, което отблъсква насекомите.

  • Проверявайте се за кърлежи, преди да влезете вътре, (светлите дрехи правят кърлежите лесно забележими). Изчетквайте добре дрехите си.

  • Вече вътре, прегледайте кожата на тялото, главата и окосмените места около половите органи за кърлежи -мънички петънца, прилепнали към кожата. През лятото преглеждайте децата всеки ден.

  • Сложете нашийник против кърлежи на домашния любимец, за да не позволите на паразитите да попадат в къщата.

  Лечение при лаймска болест

  • Ако откриете кърлеж по тялото си, не се опитвайте да го издърпате или изчовъркате, тъй като главичката може да остане в кожата. Вместо това дръжте запалена кибритена клечка над кърлежа и той ще падне. Измийте мястото с вода и сапун.

  • Наблюдавайте ухапаното място през следващите няколко дни. Ако забележите зачервяване на кожата, незабавно се консултирайте с лекар.

  Традиционна медицина при лаймска болест

  • Ако диагнозата се постави преди отичане на ставите, Лаймската болест може да бъде излекувана с антибиотици. Ако възпалителният процес вече е започнал, лекарят ще ви предпише нестероидни противовъзпалителни лекарства, а в някои случаи - кортикостероиди.