bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Лаймска болест – предпазни мерки, лечение

Лаймска болест причини

Болест, предавана чрез ухапване от кърлежи. Първият признак е зачервяване около ухапаното място, последвано от треска, главоболие, апатия, болки в мускулите и отичане на ставите. Ако болестта не се лекува в началния стадий, може да засегне сърцето и нервната система.

Лаймска болест – предпазни мерки, лечение

Лаймска болест симптоми

На мястото, където е ухапан човека, след седмица или две, или дори месец, се появява кръгло петънце, може да се повиши температурата и мястото на ухапване да започне да сърби. Мястото е с яркорозов цвят и ясно очертан контур, който може постепенно да се увеличи с размер до няколко десетки сантиметра в диаметър.

Тази еритема мигранс е основен симптом на лаймската болест. Ако видите такова петно ​​по тялото си, трябва незабавно да се свържете с лекар по инфекциозни болести. Но дори и да няма такова конкретно място, след ухапване от кърлеж трябва да посетите лекар, който ще даде необходимите препоръки и ще наблюдава човека. Ухапването на кърлежи не трябва да се приема леко - емисионната цена е твърде висока. Инфекцията предизвиква доста сериозни заболявания.

Лабораторно диагностициране на лаймска болест

Всеки знае за опасността от заразяване с лаймска болест и енцефалит, пренесен от кърлежи. Тези заболявания обаче не се развиват веднага след влизането на вируси в тялото. И често дават симптоми, подобни на признаци на други инфекциозни заболявания. За да се определи патогена навреме и да се започне лечение, се препоръчва да се провери както самия кърлеж, така и кръвта за антитела срещу опасни инфекции. Трябва да се помни, че кръвен тест се прави не по-рано от две седмици след ухапване от кърлеж. Лабораторната диагностика на борелиозата и енцефалита, пренасяни от кърлежи, също има голямо значение за диагностицирането на хронични форми на заболявания.

Етапи на лаймска болест

На мястото на ухапване от кърлежи обикновено се появяват малки хиперемични папули. Такива папули са нормална реакция на ухапване от кърлеж, а не специфичен симптом на лаймската болест. Въпреки това през следващите дни площта на хиперемия може да се увеличи с образуването на кожен обрив, патогномоничен за лаймска болест под формата на мигриращ еритем с формата на пръстен - с външен яркочервен пръстен, обграждащ областта на кожата с непроменен цвят. Обривът на външен вид прилича на мишена. Въпреки това, при много пациенти естеството на кожния обрив няма ясно изразен патогномоничен характер, при някои пациенти обривните елементи се срещат в няколко области на кожата. Грипоподобни симптоми като треска, втрисане, летаргия, усещане за болка в цялото тяло и главоболие могат да съпътстват кожните симптоми.

При липса на подходящо лечение инфекциозният процес се разпространява в ставите, сърдечния мускул и нервната система. На този етап симптомите на заболяването включват силна болка в ставите и подуване. Коленните стави са най-уязвими, въпреки че болката може да мигрира. В рамките на няколко седмици, месеци или дори години след инфекцията пациентите могат да развият менингит, временна парализа на половината от лицето (парализа на Бел), слабост в крайниците и различни нарушени двигателни функции.

Няколко седмици след заболяването редица пациенти развиват по-малко типични симптоми, като:

сърдечни аномалии - аритмии, продължителни като правило не повече от няколко дни или седмици;
конюнктивит или еписисклерит;
хепатит;
силна слабост.

С какво може да се обърка болестта - лаймска болест

Лекарите в начаен стадий, често бъркат лаймската болест с летен грип.

Предпазни мерки при лаймска болест

• Ходете облечени, когато сте на открито - на поляната, в гората, храсталака или пещерите. Носете обувки, чорапи, дълги панталони, риза и шапка.

• Мажете се или се пръскайте, особено около глезените, с вещество, което отблъсква насекомите.

• Проверявайте се за кърлежи, преди да влезете вътре, (светлите дрехи правят кърлежите лесно забележими). Изчетквайте добре дрехите си.

• Вече вътре, прегледайте кожата на тялото, главата и окосмените места около половите органи за кърлежи -мънички петънца, прилепнали към кожата. През лятото преглеждайте децата всеки ден.

• Сложете нашийник против кърлежи на домашния любимец, за да не позволите на паразитите да попадат в къщата.

Лечение при лаймска болест

• Ако откриете кърлеж по тялото си, не се опитвайте да го издърпате или изчовъркате, тъй като главичката може да остане в кожата. Вместо това дръжте запалена кибритена клечка над кърлежа и той ще падне. Измийте мястото с вода и сапун.

• Наблюдавайте ухапаното място през следващите няколко дни. Ако забележите зачервяване на кожата, незабавно се консултирайте с лекар.

Традиционна медицина при лаймска болест

• Ако диагнозата се постави преди отичане на ставите, Лаймската болест може да бъде излекувана с антибиотици. Ако възпалителният процес вече е започнал, лекарят ще ви предпише нестероидни противовъзпалителни лекарства, а в някои случаи - кортикостероиди.