Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Кривогледство – лечение, йога, традиционна медицина

Познато като страбизъм, това е състояние, при което едното око е в неправилна позиция спрямо другото. Кривогледството може да бъде конвергентно, когато едното око е изместено навътре към другото, или дивергентно, когато окото е изместено навън. Понякога окото може да е насочено нагоре или надолу - вертикално кривогледство. Кривогледството може да причини трайни увреждания на зрението у децата и трябва да се лекува от професионалист.

Кривогледство – лечение, йога, традиционна медицина

Кривогледство причини

Причините за кривогледство са много разнообразни. Те могат да бъдат вродени или придобити:

наличието на аметропия (далекогледство, късогледство, астигматизъм) със средни и високи степени;
травма;
парализа и пареза;
аномалии в развитието и прикрепването на очните мускули;
заболявания на централната нервна система;
стрес;
инфекциозни заболявания (морбили, скарлатина, дифтерия, грип и др.);
соматични заболявания;
психична травма (страх);
рязко намаляване на зрителната острота на едното око.

Кривогледство симптоми

Обикновено зрението на човек трябва да бъде като "бинокъл". Бинокулярното зрение е зрението на две очи с комбинация от зрителния анализатор (мозъчната кора) на изображенията, получени от всяко око в едно изображение. Бинокулярното зрение позволява стереоскопично виждане - позволява ви да виждате света в три измерения, да определяте разстоянието между обектите, да възприемате дълбочината, физичността на света около вас. Когато примигването на това съединение в зрителния анализатор не се случи и централната нервна система, за да се предпази от двойно виждане, елиминира образа на присвити око.

Лечение на кривогледство

Йога при кривогледство

Упражненията от йога влияят благоприятно за отпускането на очните мускули:

• Седнете удобно до масата, поставете лактите на нея и сплетете пръстите на ръцете. Поставете ги върху затворените си очи така, че да не пропускат светлината. Останете в тази поза около 20 секунди. Повтаряйте упражненията толкова често, колкото желаете, но най-малко 2 пъти на ден.

• Седнете удобно до масата. Поставете запалена свещ на нивото на очите на разстояние около 90 см. и гледайте в пламъка около 10 секунди (ако е възможно - без да примигвате). След това изпълнете гореописаното упражнение за около 30 секунди. После 10 секунди гледайте свеща с едното око, 10 секунди с двете, 10 секунди с другото, отново закрийте очите с ръце. Повторете процедурата 3 пъти.

Специализирана помощ при кривогледство

• Метод на Бейтс: леките форми на кривогледство обикновено изчезват кратко време след прилагането на този метод. По-тежките случаи отнемат повече време.

Традиционна медицина при кривогледство

В зависимост от тежестта на кривогледството може да се приложи който и да е от следните методи за лечение:

• Рефракция: коригиране на слабото или лениво око с помощта на очила или контактни лещи.

• Оклузия: затваряне на здравото око, което принуждава ленивото да се напряга повече.

• Гимнастика на очите: Вид физиотерапия за очите, която активира ленивото око.

• Хирургическа намеса: удължава или скъсява мускулите, които контролират движенията на окото. Трябва да се извърши още в детските ,години, за да се запази зрението на засегнатото око.