Конюнктивит – симптоми, лечение, билки, хомеопатия

В това състояние, известно още като остро възпаление на очите, нежната ципа, покриваща външното око и клепача, се възпалява обикновено благодарение на бактерии или на вирус, който се е оказал в окото при потъркване. Понякога може да се дължи на алергии или на дразнители от околната среда като пушек или хлор от плувен басейн. Симптомите се изразяват в жълти налепи по очите при събуждане, зачервяване и смъдене.

Конюнктивит – симптоми, лечение, билки, хомеопатия

Лечение

Практически съвети

• Конюнктивитът е силно заразен, така че не използвайте кърпите, завивките и дрехите на боледуващия. Често си мийте ръцете.

• За успокояване на зачервени, смъдящи очи се поставя по една студена влажна чаена торбичка за около 10 минути.

Билки

• Изплакнете очите с отвара от очанка. Една чаена лъжичка от билката се залива с чаша вряща вода, оставя се да изстине и се прецежда. Очите се изплакват посредством чашка за промиване.

Хомеопатия

Взема се всеки час до 4 дози и се повтаря при необходимост:

• При усещане за пясък в очите, което се усилва при топло време и наливане на очите с кръв: Сребърен нитрат (Argentum nutricum).

• При парене, подути, подпухнали клепачи, подобряване при измиване със студена вода: апис (Apis).

• При смъдящи очи с гъста жълта слуз: Потайниче (Pulsatila).

•Промивайте очите няколко пъти дневно с разтвор от 10 капки тинктура от очанка и 1 чаена лъжичка сол на около 300 мл. топла вода.

Китайска медицина

• Чаят от хризантема дава добри показания. За деца над 4 години се запарва едно пакетче и се пие 3 пъти дневно, за бебета - една чаена лъжичка кристалчета се разтварят във вода и се дават 3 пъти дневно.

Традиционна медицина

• Мийте очите внимателно с топла вода. Ако причината за болестта е инфекция, предписват се капки или мехлеми с антибиотици. Алергичният конюнктивит се лекува с антихистамини или със спиращи алергията капки натриев кромогликат.

 1. ОЧАНКА , Радост за очите , стрък
 1. Аргентум, ARGENTUM NITRATE CH 9, Боарон

  Аргентум, ARGENTUM NITRATE CH 9, Боарон

  Редовна цена: 4,20 лв.

  Промо цена 3,95 лв.

  6%

 1. Пулсатила, PULSATILLA CH 9, Боарон

  Пулсатила, PULSATILLA CH 9, Боарон

  Редовна цена: 4,20 лв.

  Промо цена 3,95 лв.

  6%