bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Конюнктивит – симптоми, лечение, билки, хомеопатия

В това състояние, известно още като остро възпаление на очите, нежната ципа, покриваща външното око и клепача, се възпалява обикновено благодарение на бактерии или на вирус, който се е оказал в окото при потъркване. Понякога може да се дължи на алергии или на дразнители от околната среда като пушек или хлор от плувен басейн. Симптомите се изразяват в жълти налепи по очите при събуждане, зачервяване и смъдене.

 • Очанка стрък - при конюктивит, глаукома, Euphrasia officinalis
 • Конюнктивит – симптоми, лечение, билки, хомеопатия

  Конюнктивит причини

  Различни видове инфекции, могат да провокират появата на конюнктивит. Причинители на вирусен конюнктивит могат да бъдат херпес вируси и аденовируси. Бактериалният тип заболяване може да предизвика патогенни и условно патогенни видове бактерии - стафилококи, стрептококи, менингококи, гнойно бацили, гонококи и редица други микроорганизми. Възпалителният процес на гъбичната природа може да бъде задействан от патогенни групи от гъбички, например, Candida, актиномицети, Aspergillus, Spiricrichlose и др. Причината може да бъде алергична реакция към контактни лещи, към цъфтящи растения, към някои лекарства. Има и атопичен тип конюнктивит. По други причини, конюнктивит, може да се дължи на професионални фактори, работа в замърсена среда с високо съдържание на прах или газове.

  Конюнктивит симптоми

  Съществува различен брой видове конюнктивит, в зависимост от причината за него и от патогена. Симптомите на различни видове конюнктивит също са различни, но има общи симптоми на това заболяване. При всякакъв вид конюнктивит пациентът развива неспецифични симптоми като прекомерно разкъсване, зачервяване на конюнктивата и клепачите, фотофобия, болка в очите, усещане за чуждо тяло, подуване на клепачите и отделяне на слизеста течност или гноен характер.

  Конюнктивит видове

  Видовете конюнктиви могат да бъдат много разнообразни, условно всички те могат да бъдат разделени на две големи групи: ендогенни и екзогенни. Каква форма ще установи лекарят, зависи пряко от основната причина, довела до увреждане на зрителните органи.
  Така например, ендогенният тип възпаление обикновено се проявява заедно с различни други заболявания. Всъщност това е вторичен признак на заболяване, например: варицела; рубеола; туберкулоза; хеморагична треска; Зика вирус.
  Що се отнася до екзогенната подгрупа на конюнктивит, те обикновено се проявяват независимо, във връзка с поглъщането на провокативен компонент. По-нататъшната им класификация и метод на лечение се избират въз основа на това какво точно стана причинителят на болестта.

  Как да се предпазим от конюнктивит

  Алергичният конюнктивит, като правило, се развива на фона на обща алергична реакция, често това заболяване зависи от конкретно време на годината или от използваната козметика. В повечето случаи алергичният конюнктивит засяга и двете очи. В допълнение към обилното сълзене и зачервяване на очите, може да има силно подуване на клепачите. В случай на алергичен конюнктивит се предписва курс на лечение с антихистамини под формата на таблетки и капки. Ако алергията не е много изразена, тогава използването на студени компреси и изкуствени сълзи може да е достатъчно. Превенцията на това заболяване е поддържане на лична хигиена и поддържане на здравословен начин на живот, както и недопустимост на контакт с алерген, който провокира появата на такива последствия.

  Бактериалният конюнктивит се причинява от стрептококи или стафилококи бактерии. Основната му разлика от другите видове на заболяването е конюнктивален оток, гноен секрет, поради който клепачите се слепват сутрин. За да премахнете това явление, трябва да приготвите инфузия на лайка: две чаени лъжички в 1/2 чаша вряла вода и изплакнете очите си с нея.

  Острата форма на бактериален конюнктивит се лекува с капки за очи, както и мехлеми, които включват антибиотици. Капковото лечение се провежда най-малко четири пъти на ден. Преди инстилация се препоръчва изплакване на очите с инфузия на лайка за дезинфекция, можете да използвате инфузия на силен чай. За да се предотврати развитието на това заболяване, е необходимо да се спазват елементарни правила за лична хигиена.

  Причината за вирусен конюнктивит обикновено е отслабване на имунната защита на организма и добавяне на вирусна инфекция на този фон. Съответно, първо е необходимо да се започне лечение на основното заболяване и да се засили имунната система на пациента.В случай на вирусен конюнктивит се предписват антивирусни капки, интерферон и мехлеми (флоренален мехлем, оксолин, зовиракс и други).

  Тъй като заболяването може да причини усложнения, понякога дори да доведе до загуба на зрение, не забравяйте да се консултирате с лекар. Навременната диагноза и предписаното лечение бързо ще спрат хода на заболяването.

  Лечение на конюнктивит

  Практически съвети при конюнктивит

  • Конюнктивитът е силно заразен, така че не използвайте кърпите, завивките и дрехите на боледуващия. Често си мийте ръцете.

  • За успокояване на зачервени, смъдящи очи се поставя по една студена влажна чаена торбичка за около 10 минути.

  Билки при конюнктивит

  • Изплакнете очите с отвара от очанка. Една чаена лъжичка от билката се залива с чаша вряща вода, оставя се да изстине и се прецежда. Очите се изплакват посредством чашка за промиване.

  Хомеопатия при конюнктивит

  Взема се всеки час до 4 дози и се повтаря при необходимост:

  • При усещане за пясък в очите, което се усилва при топло време и наливане на очите с кръв: Сребърен нитрат (Argentum nutricum).

  • При парене, подути, подпухнали клепачи, подобряване при измиване със студена вода: апис (Apis).

  • При смъдящи очи с гъста жълта слуз: Потайниче (Pulsatila).

  •Промивайте очите няколко пъти дневно с разтвор от 10 капки тинктура от очанка и 1 чаена лъжичка сол на около 300 мл. топла вода.

  Китайска медицина при конюнктивит

  • Чаят от хризантема дава добри показания. За деца над 4 години се запарва едно пакетче и се пие 3 пъти дневно, за бебета - една чаена лъжичка кристалчета се разтварят във вода и се дават 3 пъти дневно.

  Традиционна медицина при конюнктивит

  • Мийте очите внимателно с топла вода. Ако причината за болестта е инфекция, предписват се капки или мехлеми с антибиотици. Алергичният конюнктивит се лекува с антихистамини или със спиращи алергията капки натриев кромогликат.


  Продукти свързани със статията

  1. Очанка стрък - при конюктивит, глаукома, Euphrasia officinalis
  2. Аргентум, ARGENTUM NITRATE CH 9, Боарон

   Аргентум, ARGENTUM NITRATE CH 9, Боарон

   Цена: 5,54 лв.

  3. Пулсатила, PULSATILLA CH 9, Боарон

   Пулсатила, PULSATILLA CH 9, Боарон

   Цена: 5,33 лв.