bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Хомеопатия – развита наука и технология, лечебна система

Хомеопатия

Хомеопатията като наука

Хомеопатията е лечебна система, чийто главен принцип е да се лекува дадена болест с извънредно малки дози от такива лекарства, които в големи дози предизвикват в здравия човек явления, подобни на симптомите на тази болест. Наименованието на системата ХОМЕОПАТИЯ е древногръцко - (НОМЕIОS = еднакъв, подобен + РАТНОS = страдание). Исторически данни за тази системаима още от най-древни времена, Индия, Египет, Гърция, Персия. В днешно време хомеопатията е модерно развита наука и технология, която намира приложение в много страни по света. Хомеопатичните лекарствени средства се изготвят в специализирани лаборатории и фабрики и лечението се провежда от специално подготвени лекари хомеопати. Лекарствата се отпускат в специализирани аптеки. Лечебният принцип на ХОМЕОПАТИЯТА е Similia similibus curantur (подобното се лекува с подобно).

Как действа хомеопатията

Човек може да се чуди защо се използват хомеопатични вещества за лечение на болест или здравословни проблеми, ако едно и същото това вещество причинява заболяване? Идеята е, че тази практика помага да се стимулира имунната система и естествените способности за самолечение на тялото.

Хомеопатията се различава от традиционната медицина по това, че третира тялото като цяло. Традиционната медицина третира всеки орган поотделно и потиска симптомите, докато хомеопатията взема под внимание тези симптоми и с помощта на хомеопатични лекарства дава на тялото импулс да се пречисти. Хомеопатията стимулира способността на организма да се лекува, а също и укрепва имунната система, която помага на организма да възстанови естествения баланс.

Един от най-важните принципи на хомеопатичното лекарство е, че лечението трябва да бъде индивидуално и адаптирано към специфичните симптоми, характеристики на тялото и нуждите на всеки човек. Дори ако двама души страдат от същото заболяване, те могат да получат напълно различни препоръки за лечение, в зависимост от ситуацията, в която се намира човекът и от това как тялото му може да реагира.

Хомеопатия и хомеопатични продукти – КУПИ ТУК

Какви болести лекува хомеопатията?

На практика-всички, освен ако не е необходима спешна операция. Днес хомеопатичните лекарства се използват широко в неврологията, при лечението на заболявания на опорно-двигателния апарат, сърдечно-съдови, метаболитни, стомашно-чревния тракт, дихателна система, както и в гинекологията и педиатрията.

Хомеопатичните лекарства могат да се използват и в комбинация със синтетични лекарства. Например, дозата на последните постепенно се намалява при хронични заболявания и с течение на времето има възможност да ги изоставим напълно. Можете да приемате хомеопатични лекарства без страничен ефект през целия си живот.

Интегрираният подход се използва и при остри заболявания: лекарят може да предпише антибиотик за бързо неутрализиране на патогена и едновременно да предпише хомеопатичното лекарство, което предпазва тялото от странични ефекти. Такъв съюз ускорява възстановяването и най-важното, надеждно предпазва от усложнения.

Хомеопатични лекарства

Хомеопатичните лекарства се получават чрез извънредно големи разреждания на даден лекарствен вид. Тези разреждания се наричат ПОТЕНЦИИ и означават колко пъти е разредено дадено лекарство. Потенциите се отбелязват с Д(децима) и С (центима), например:Д, = 1:10 потенция или С1 = 1:100 потенция. Степента на потенцията се отбелязва задължително върху опаковката на хомеопатичното лекарствено средство, тъй като тази маркировка има пряко отношение към дозировката на това лекарство.

Хомеопатия и медицина

Въпреки че не всички лекарства, използвани в класическата медицина, са наистина ефективни (някои от тях не са преминали висококачествени клинични изпитвания), а някои от лекарствата са опасни, но по принцип класическата медицина все още е се стреми, за разлика от хомеопатията, да обмисли съотношението полза/риск при разработването на препоръки за лечение и използва много лекарства с доказана ефективност. Това е разликата между "алопатични" лекарства и хомеопатични лекарства.

Фитохомеопатия

Хомеопатията понякога е погрешно бъркана с билковото лечение (фитотерапия). Някои от хомеопатичните лекарства се приготвят от билки, но има ясни разлики между хомеопатичното лечение и билковото лекарство, което се използва с високо (измеримо) съдържание на получената активни вещества на растителна основа.

Ползи от хомеопатичното лечение

1. Всички отделни аспекти на пациента се вземат предви

Хомеопатията счита болестта не като набор от симптоми, а като реакция на определено състояние на пациента. Хомеопатията отчита всички симптоми, които пациентът среща, включително психологически, духовни, емоционални и физически. Това означава, че хомеопатичното лечение отчита аспекти като хроничен стрес, както и доверието на пациента в неговото възстановяване, което е известно, че е изключително важно за цялостното здраве.

2. Естествените вещества се използват в малки дози

Хомеопатичните лекарства не се произвеждат, като се използват вещества или химикали, произведени от човека, но от естествени микроелементи, животински продукти и растения. Те обикновено се използват в много ниски дози и са "нежни, фини и ефективни." В сравнение с лекарства с рецепта, хомеопатичните лекарства имат много нисък риск от пристрастяване и много рядко причиняват негативни странични ефекти.

3. помага за лечение на алергии и астма

За лечение на алергии и астма в хомеопатията се използва много сходно с метода на традиционната медицина, когато на пациента в малки количества се дава същото вещество, което първоначално причинява алергии.

4. Може да помогне за намаляване на тревожност и депресия

Много хора, страдащи от тревожност или депресия изпитват проблеми като безсъние или нарушения на съня, умора, мускулни болки, главоболие и храносмилателни проблеми. Хомеопат третира всички симптоми, свързани с психологически, физически и емоционални разстройства, които могат да помогнат на пациента да се възстанови по-бързо.

5. Помага за контролиране на болката

Отделни проучвания показват, че хората с хронична болка могат да се възползват от хомеопатично лечение, без да се налага да прибягват до рискови лечения или медикаменти.

 

Продукти свързани със статията

 1. Капки на Д-р Бах, Mustard / Синап, Bioherba, 50 мл

  Капки на Д-р Бах, Mustard / Синап, Bioherba, 50 мл

  Цена:

  Редовна цена: 10,99 лв.

  Промо цена 7,14 лв.

  -35%