Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Хомеопатия – развита наука и технология, лечебна система

Хомеопатия

Хомеопатията като наука

Хомеопатията е лечебна система, чийто главен принцип е да се лекува дадена болест с извънредно малки дози от такива лекарства, които в големи дози предизвикват в здравия човек явления, подобни на симптомите на тази болест. Наименованието на системата ХОМЕОПАТИЯ е древногръцко - (НОМЕIОS = еднакъв, подобен + РАТНОS = страдание). Исторически данни за тази системаима още от най-древни времена, Индия, Египет, Гърция, Персия. В днешно време хомеопатията е модерно развита наука и технология, която намира приложение в много страни по света. Хомеопатичните лекарствени средства се изготвят в специализирани лаборатории и фабрики и лечението се провежда от специално подготвени лекари хомеопати. Лекарствата се отпускат в специализирани аптеки. Лечебният принцип на ХОМЕОПАТИЯТА е Similia similibus curantur (подобното се лекува с подобно).

Как действа хомеопатията

Човек може да се чуди защо се използват хомеопатични вещества за лечение на болест или здравословни проблеми, ако едно и същото това вещество причинява заболяване? Идеята е, че тази практика помага да се стимулира имунната система и естествените способности за самолечение на тялото.

Хомеопатията се различава от традиционната медицина по това, че третира тялото като цяло. Традиционната медицина третира всеки орган поотделно и потиска симптомите, докато хомеопатията взема под внимание тези симптоми и с помощта на хомеопатични лекарства дава на тялото импулс да се пречисти. Хомеопатията стимулира способността на организма да се лекува, а също и укрепва имунната система, която помага на организма да възстанови естествения баланс.

Един от най-важните принципи на хомеопатичното лекарство е, че лечението трябва да бъде индивидуално и адаптирано към специфичните симптоми, характеристики на тялото и нуждите на всеки човек. Дори ако двама души страдат от същото заболяване, те могат да получат напълно различни препоръки за лечение, в зависимост от ситуацията, в която се намира човекът и от това как тялото му може да реагира.

Какви болести лекува хомеопатията?

На практика-всички, освен ако не е необходима спешна операция. Днес хомеопатичните лекарства се използват широко в неврологията, при лечението на заболявания на опорно-двигателния апарат, сърдечно-съдови, метаболитни, стомашно-чревния тракт, дихателна система, както и в гинекологията и педиатрията.

Хомеопатичните лекарства могат да се използват и в комбинация със синтетични лекарства. Например, дозата на последните постепенно се намалява при хронични заболявания и с течение на времето има възможност да ги изоставим напълно. Можете да приемате хомеопатични лекарства без страничен ефект през целия си живот.

Интегрираният подход се използва и при остри заболявания: лекарят може да предпише антибиотик за бързо неутрализиране на патогена и едновременно да предпише хомеопатичното лекарство, което предпазва тялото от странични ефекти. Такъв съюз ускорява възстановяването и най-важното, надеждно предпазва от усложнения.

Хомеопатични лекарства

Хомеопатичните лекарства се получават чрез извънредно големи разреждания на даден лекарствен вид. Тези разреждания се наричат ПОТЕНЦИИ и означават колко пъти е разредено дадено лекарство. Потенциите се отбелязват с Д(децима) и С (центима), например:Д, = 1:10 потенция или С1 = 1:100 потенция. Степента на потенцията се отбелязва задължително върху опаковката на хомеопатичното лекарствено средство, тъй като тази маркировка има пряко отношение към дозировката на това лекарство.

Хомеопатия и медицина

Въпреки че не всички лекарства, използвани в класическата медицина, са наистина ефективни (някои от тях не са преминали висококачествени клинични изпитвания), а някои от лекарствата са опасни, но по принцип класическата медицина все още е се стреми, за разлика от хомеопатията, да обмисли съотношението полза/риск при разработването на препоръки за лечение и използва много лекарства с доказана ефективност. Това е разликата между "алопатични" лекарства и хомеопатични лекарства.

Фитохомеопатия

Хомеопатията понякога е погрешно бъркана с билковото лечение (фитотерапия). Някои от хомеопатичните лекарства се приготвят от билки, но има ясни разлики между хомеопатичното лечение и билковото лекарство, което се използва с високо (измеримо) съдържание на получената активни вещества на растителна основа.

  1. Капки на Бах, Bach flower, Mustard / Синап / Sinapis arvensis, 20 мл.