bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Булимия (вълчи глад) – симптоми и лечение

БулимияБулимията е болест, при която пристъпите на ненаситно хранене обикновено са последвани от самовнушено повръщане, често извършвано тайно. Ний-разпространена е сред жените между 15 и 30, г. и както страдащите от анорексия нервоза, те маниакално се страхуват от напълняване, което всъщност предизвиква повръщането. Някои болни употребяват разхлабителни средства, за да изхвърлят бързо храната. Булимията може да доведе до значителна загуба на килограми (макар не винаги). Ако повръщанията са чести, това ще обезводни организма, ще го отслаби и парализира. Болните обикновено изпадат в депресия, а понякога се самоубиват. Специализираното лечение е от особено значение, тъй като болестта изисква не само физическа, но и психическа подкрепа. Съветите за самопомощ, дадени в описанието на анорексия нервоза, се отнасят също и за булимията и могат да се използуват заедно с традиционните методи, чиято цел е да се помогне не само на болния, но и на цялото семейство.

Булимия (вълчи глад) причини

Към днешна дата точната причина за това заболяване не е установена, така че учените не престават да разследват динамиката на развитието на това заболяване. Обикновено булимията започва с факта, че човекът не е доволен от начина, по който изглежда тялото му. Той поглежда отражението си в огледалото и забелязва недостатъците, което в крайна сметка го подтиква да прилага различни диети. Появата и развитието на булимия се влияе от факта, че диетите не дават желания резултат.

Чрез разследване на причините за булимия, учените са установили, че булимията може да бъде свързана с аномалии в мозъка на нива на химични медиатори, като серотонин. При провеждане на изследвания на хора, страдащи от това заболяване, е намерена промяна в скоростта на метаболизма, намаляване на чувствата на ситост и анормална невроендокринна регулация (има случаи на взаимодействие на нервната система с производството на хормонални хормони).

Последици от булемия - как уврежда организма

Хроничната дехидратация (възниква поради постоянно изкуствено повръщане и продължителен прием на диуретици) води до нарушаване на водно-електролитния баланс. Това означава, че тялото изпитва силен дефицит на калциеви, натриеви, хлорни и калиеви соли, което може да наруши мускулната контрактилност, включително сърдечния мускул. Тези, които страдат от булимия поради нарушено функциониране на сърцето и бъбреците, има многобройни отоци. Те развиват тахикардия, увеличават се лимфните възли, появява се задух и слабост.

Метаболизмът е нарушен, ендокринната система „се проваля“. Нивата на щитовидната и паращитовидната жлези спадат, докато нивата на кортизола, хормона на стреса, се увеличават. Намалява се и производството на женски хормони, което може да доведе до менструални нередности при жените.

Храносмилателната система започва да работи неправилно: възникват гастрити и язви на стомаха и дванадесетопръстника. Повечето от полезните ензими, необходими за нормалното функциониране на организма, се екскретират преди да бъдат абсорбирани. Лигавиците на устата и хранопровода постоянно се възпаляват. Състоянието на зъбния емайл се влошава, до пълното унищожаване на зъбите. В хранопровода се образуват язви, които са трудни за лечение и могат да доведат до сериозни проблеми до онкологията.

Състоянието на косата и ноктите се влошава значително, косата изтънява, става суха, чуплива и безжизнена. Без навременно лечение костната и мускулната тъкан се отслабва.

Работата на нервната и сърдечно-съдовата система е нарушена. Пациентите са постоянно тревожни, не могат да заспят. Биологичните ритми на тялото се променят.

Няколко въпроса, които да ви ориентират дали страдате от булемия

Страх ме е от идеята, че може да съм с наднормено тегло.
Въздържам се от храна, когато съм гладен (гладен).
Намирам се загрижен с мисли за храна.
Имах неограничено хранене с изобилие, по време на което чувствах, че не мога да се контролирам.
Разделям храната си на малки порции (части, филийки).
Знам колко калории има в храната, която ям.
Особено се въздържам от храни, богати на въглехидрати (например хляб, картофи, ориз и др.)
Струва ми се, че другите биха искали да ям повече.
Повръщам след хранене.
След като ям, се чувствам виновен.
Загрижен съм от желанието да отслабна.

Булимия (вълчи глад) симптоми, прояви на болестта

Първият знак, който показва появата на булимия е постоянно и невъзстановимо желание за ядене. Храната за такива хора е вид наркотик; докато те ядат, тяхното благосъстояние е добре, но след ядене, при тях настъпва депресивно или нервно състояние. Яденето води до пълна загуба на способност да работят нормално, не позволява да се съсредоточат върху други неща или проблеми. Ако изборът е между бизнес среща или обяд, булемикът несъмнено ще предпочете обяда, тъй като храната за него е концентрирано значение на живота.

Сред основните симптоми на булимия са:
През по-голяма част от времето болиикът е депресиран, усеща неразбираемо чувство на вина и омраза към външния си вид, тялото и директно към себе си.
Булимията е придружена от усещане за пълна липса на самоконтрол, строга и неоснователна самокритика, изкривени идеи за нормата на собственото си тегло.
Булемиците, както никой друг, имат постоянна нужда от одобрение на техните  действия, мисли и решения.
За тежка форма на булимия и от незабавно болнично лечение, се считат постоянните колебания в телесното тегло нагоре и надолу с пет до десет килограма.
При пациентите бързо се развива и преминава в хронична форма дразненето в областта на гърлото, зъбите започват да падат, подува се паротидната жлези, чувстват постоянна умора и остра мускулна болка.

Традиционна медицина при булимия (вълчи глад)

• Подобно е на лечението на анорексия и се прилага най-добре в болница или в специализиран център. Включва наблюдение и регулиране на навиците за хранене, както и здравни съвети или психотерапия. Може да се предпишат и антидепресанти.


Продукти свързани със статията

 1. Цинкум металикум, ZINCUM METALLICUM CH 9, Боарон

  Цинкум металикум, ZINCUM METALLICUM CH 9, Боарон

  Цена: 5,33 лв.

 2. Цинкум металикум, ZINCUM METALLICUM CH 15, Боарон

  Цинкум металикум, ZINCUM METALLICUM CH 15, Боарон

  Цена: 5,33 лв.

 3. Йодум, IODUM CH 9, Боарон

  Йодум, IODUM CH 9, Боарон

  Цена: 5,54 лв.