Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

АЛЕРГИИ - СЕННА ХРЕМА И РИНИТ

Алергии причини и симптоми

Това е ответната реакция на имунната система към вещества като тревния и дървесния полен, спори от плесен, домашен прах или животински пърхот (окапала козина или излющена кожица от домашни любимци). Симптомите са запушен или течащ нос, сълзящи очи, главоболие, замаяност, дращене в гърлото и кихане.

Причината за алергичния ринит и сенната хрема обикновено е алергия към цветен прашец, гъбички, коса, козина, прах. Тези вещества са безвредни за повечето хора, но при страдащите от алергии при вдишване те причиняват хипертрофирани имунен отговор. Това предизвиква каскада от биохимични реакции, което води до масивна освобождаване в кръвта на хистамин и други химични съединения, които причиняват възпаление и образуване на слуз в носните проходи и синуси.

Симптоми на сенна хрема (алергичен ринит)

Първите симптоми са дразнене, секрети в носа, гърлото, небцето, възпаление и зачервяване на очите. Следва хрема, кихане, затруднено дишане, дразнене на очите. В някои случаи може да се развие конюнктивит.

Алергии - сенна хрема и ринит

 Предпазване от сенна хрема (алергичен ринит)

•  Мрежи на прозорците и слънчеви очила силно намаляват достъпа на полен.

•  Климатичната инсталация в големите горещини запазва чистотата на дома.

•  Йонизаторите помагат за отстраняването на полена, праха и други причинители на алергии по въздуха.

•  Пухените завивки и покривките на матраците ограничават дразненето от прашинките.

Лечение на сенна хрема (алергичен ринит)

Хранене при сенна хрема (алергичен ринит)

• Витамин С в комбинация с биофлавоноиди действа като естествен антихистамин за спирането на хремата или за отпушването на носа. Увеличете употребата на витамин С, като консумирате повече цитрусови плодове. Биофлавоноидите се съдържат в обвивката и кората на цитрусовите плодове: нарежете кората на един грейпфурт или портокал и я варете с малко мед и вода в продължение на 10 мин. Изяждайте по едно парченце преди лягане и когато почувствувате симптомите на следващия ден. Витамин С може да се взема и допълнително 500 mg. три пъти дневно.

•  Пантотеничната киселина също облекчава алергичните симптоми. Вземайте доза от 200-500 mg. пантотетична киселина и 50 mg. витамин В комплекс дневно. 

• Дозировка от полен може да предотврати алергия, по-специално сенна треска: вземайте 4-6 таблетки дневно няколко седмици преди сезона на треската. 

• Лакрицата и бета-каротинът също помагат - ако купувате опаковка от аптеката, следвайте указанията, В противен случай се посъветвайте с природолечител или с диетолог.

Аромотерапия при сенна хрема (алергичен ринит)

• 1 капка лавандулово масло се разрежда в 5 ml допълнително масло или лосион, съхранява се в стъклено шишенце и се мажат синусите от двете страни на носа веднъж дневно. 

• Вместо това можете да разредите 1 капка оманово масло в 5мл. жожоба или в бадемово масло и втривайте в синусите веднъж дневно. 

Акупресура при сенна хрема (алергичен ринит)

• За да облекчите главоболието, кихането и възпалените очи, намерете връхната точка на мускула в пространството между показалеца и палеца, разтъркайте я добре около минута и повторете на другата ръка. 

• Внимание:  да не се прилага по време на бременност! 

• За укрепване на имунната система намерете точката на върха на предмишницата, между двете кости, на два пръста нагоре от китката, разтрийте добре с кръгово движение на палеца.

Упражнения при сенна хрема (алергичен ринит)

• Постоянните упражнения контролират алергиите, които често се влошават от стреса. Пробвайте джогинг рано сутрин, бързо ходене или плуване.

Традиционна медицина при сенна хрема (алергичен ринит)

• Обикновено се препоръчват антихистамини. Понякога лекарства, които се вдишват, включително стероиди, могат да променят и да контролират получената от алергия астма. При тежки случаи или когато има необходимост от незабавен резултат, се прави инжекция кортизон, която носи облекчение близо 3 месеца.

 1. ЕХИНАЦЕЯ С ПРОПОЛИС ТИНКТУРА, 20мл

  ЕХИНАЦЕЯ С ПРОПОЛИС ТИНКТУРА, 20мл

  Редовна цена: 4,97 лв.

  Промо цена 4,92 лв.

  1%

 1. Пчелен прашец, Цветен прашец 100 гр
 1. ЛАВАНДУЛА МАСЛО, LAVENDER OIL, БИОХЕРБА, 10мл

  ЛАВАНДУЛА МАСЛО, LAVENDER OIL, БИОХЕРБА, 10мл

  Редовна цена: 5,17 лв.

  Промо цена 5,12 лв.

  1%

 1. МАСЛО ОТ ЖОЖОБА, Jojoba oil, БИОХЕРБА, 10мл

  МАСЛО ОТ ЖОЖОБА, Jojoba oil, БИОХЕРБА, 10мл

  Редовна цена: 3,89 лв.

  Промо цена 3,85 лв.

  1%

 1. ЛАВАНДУЛА МАСЛО, LAVENDER OIL, БИОХЕРБА, 10мл

  ЛАВАНДУЛА МАСЛО, LAVENDER OIL, БИОХЕРБА, 10мл

  Редовна цена: 5,17 лв.

  Промо цена 5,12 лв.

  1%

 1. БЕТА КАРОТЕН, ВИТАМИН А, 1200 mcg, 100 КАПСУЛИ, BETA CAROTENE, VITAMIN A

  БЕТА КАРОТЕН, ВИТАМИН А, 1200 mcg, 100 КАПСУЛИ, BETA CAROTENE, VITAMIN A

  Редовна цена: 8,99 лв.

  Промо цена 8,90 лв.

  1%