bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

АЛЕРГИИ - СЕННА ХРЕМА И РИНИТ

Алергии причини и симптоми

Това е ответната реакция на имунната система към вещества като тревния и дървесния полен, спори от плесен, домашен прах или животински пърхот (окапала козина или излющена кожица от домашни любимци). Симптомите са запушен или течащ нос, сълзящи очи, главоболие, замаяност, дращене в гърлото и кихане.

 • Коприва при анемия и умора, Bioherba, 350 мг, 100 капсули

  Коприва при анемия и умора, Bioherba, 350 мг, 100 капсули

  Цена: 10,99 лв.

 • Чай 13 билки против алергии - алергичен ринит, насипен
 • Причината за алергичния ринит и сенната хрема обикновено е алергия към цветен прашец, гъбички, коса, козина, прах. Тези вещества са безвредни за повечето хора, но при страдащите от алергии при вдишване те причиняват хипертрофирани имунен отговор. Това предизвиква каскада от биохимични реакции, което води до масивна освобождаване в кръвта на хистамин и други химични съединения, които причиняват възпаление и образуване на слуз в носните проходи и синуси.

  Прилики и разлики между алергичен и неалергичен ринит

  От медицинска гледна точка ринитът се определя като възпаление на носната лигавица, което се характеризира с ринорея (отпред и отзад), кихане, запушване на носа и / или сърбеж в носа. Тези симптоми се появяват най-малко два последователни дни и продължават повече от 1 час през повечето дни.

  Разграничат се две основни форми на ринит: алергичен и неалергичен.

  Симптомите, които се развиват в носната кухина в резултат на имунологично медиирана реакция на свръхчувствителност, са алергичен ринит (AR). AR е най-честата форма на неинфекциозен ринит, която се развива в резултат на IgE-медииран имунен отговор към алергени. AR често се съпровожда от очни симптоми.

  Всички останали форми на ринит, при които участието на алергичните механизми не е доказано, се предлага да се обърне към неалергичен ринит (NAR).

  Има задълбочено проучване на потенциални задействащи механизми и критерии за диференциална диагностика за AR и NAR. Известно е, че много неалергични ефекти причиняват назални симптоми, които имитират алергичния ринит. Те включват лекарства (Аспирин и други нестероидни противовъзпалителни средства), професионални фактори, храни, физически и химически агенти, стрес и вирусни инфекции.

  Активно се търсят патогномонични маркери, които отличават алергичния ринит от неалергичния. Различните видове възпалителни реакции, особено еозинофилното възпаление, са основни при алергичните реакции. Но наличието в тъканите и циркулиращата кръв на увеличен брой еозинофили, IL-5 или дори поликлонален IgE, без значителна активност на антитела, не означава непременно алергична реакция.

  Същите цитокини (интерлевкини), произведени от клетки на имунната система и / или ефекторни клетки и участващи в полезни и вредни ефекти, не са непременно маркери на алергични реакции. Известно е, че различни вещества могат да действат като поликлонални стимуланти на IgE. Един пример са ентеротоксините на Staphylococcus aureus, понякога наричани „суперантигени“, които очевидно са в състояние да стимулират еозинофилното възпаление и IgE-медиираната реакция при типични неалергични назални полипи. Друг пример е цигарения дим. Микроскопичният и имунологичен вид на носната лигавица в биопсичните проби може да бъде еднакъв за класическия алергичен и неалергичен ринит.

  Симптоми на сенна хрема (алергичен ринит)

  Първите симптоми са дразнене, секрети в носа, гърлото, небцето, възпаление и зачервяване на очите. Следва хрема, кихане, затруднено дишане, дразнене на очите. В някои случаи може да се развие конюнктивит.

  Последици от сенната хрема

  Сенната хрема може да доведе до обостряне на хронични заболявания на горните дихателни пътища, включително инфекциозен синузит, отит, трахеит, бронхит и бронхиална астма. Освен това причинява хипертрофия на сливиците и аденоидите, неправилно запушване при деца поради орално дишане, загуба на вкус и мирис, безсъние и увеличаване на астматичния синдром.

  Алергии - сенна хрема и ринит

   Предпазване от сенна хрема (алергичен ринит)

  •  Мрежи на прозорците и слънчеви очила силно намаляват достъпа на полен.

  •  Климатичната инсталация в големите горещини запазва чистотата на дома.

  •  Йонизаторите помагат за отстраняването на полена, праха и други причинители на алергии по въздуха.

  •  Пухените завивки и покривките на матраците ограничават дразненето от прашинките.

  Лечение на сенна хрема (алергичен ринит)

  Хранене при сенна хрема (алергичен ринит)

  • Витамин С в комбинация с биофлавоноиди действа като естествен антихистамин за спирането на хремата или за отпушването на носа. Увеличете употребата на витамин С, като консумирате повече цитрусови плодове. Биофлавоноидите се съдържат в обвивката и кората на цитрусовите плодове: нарежете кората на един грейпфурт или портокал и я варете с малко мед и вода в продължение на 10 мин. Изяждайте по едно парченце преди лягане и когато почувствувате симптомите на следващия ден. Витамин С може да се взема и допълнително 500 mg. три пъти дневно.

  •  Пантотеничната киселина също облекчава алергичните симптоми. Вземайте доза от 200-500 mg. пантотетична киселина и 50 mg. витамин В комплекс дневно. 

  • Дозировка от полен може да предотврати алергия, по-специално сенна треска: вземайте 4-6 таблетки дневно няколко седмици преди сезона на треската. 

  • Лакрицата и бета-каротинът също помагат - ако купувате опаковка от аптеката, следвайте указанията, В противен случай се посъветвайте с природолечител или с диетолог.

  Аромотерапия при сенна хрема (алергичен ринит)

  • 1 капка лавандулово масло се разрежда в 5 ml допълнително масло или лосион, съхранява се в стъклено шишенце и се мажат синусите от двете страни на носа веднъж дневно. 

  • Вместо това можете да разредите 1 капка оманово масло в 5мл. жожоба или в бадемово масло и втривайте в синусите веднъж дневно. 

  Акупресура при сенна хрема (алергичен ринит)

  • За да облекчите главоболието, кихането и възпалените очи, намерете връхната точка на мускула в пространството между показалеца и палеца, разтъркайте я добре около минута и повторете на другата ръка. 

  • Внимание:  да не се прилага по време на бременност! 

  • За укрепване на имунната система намерете точката на върха на предмишницата, между двете кости, на два пръста нагоре от китката, разтрийте добре с кръгово движение на палеца.

  Упражнения при сенна хрема (алергичен ринит)

  • Постоянните упражнения контролират алергиите, които често се влошават от стреса. Пробвайте джогинг рано сутрин, бързо ходене или плуване.

  Традиционна медицина при сенна хрема (алергичен ринит)

  • Обикновено се препоръчват антихистамини. Понякога лекарства, които се вдишват, включително стероиди, могат да променят и да контролират получената от алергия астма. При тежки случаи или когато има необходимост от незабавен резултат, се прави инжекция кортизон, която носи облекчение близо 3 месеца.

  Хомеопатично лечение при сенна хрема

  В международното списание за алтернативна и допълваща медицина The Journal of Alternative and Complementary Medicine (TJACM) се появи предварителна електронна публикация на базата на проучване, изучаващо ефикасността на хомеопатията при лечението на поллиноза. Kushal Banerjee, хомеопат от четвърто поколение от семейна клиника в Ню Делхи (Индия), Робърт Мати от Института по хомеопатия в Лондон, Seira Costello от Лондонския отдел за здравни изследвания в Imperial College и Джеръми Ховик, участваха в проучването.  

  Учените анализираха и систематизираха резултатите от 11 по-ранни работи, които изследваха лечението на сезонен алергичен ринит с галфимия глаука ( грейпфрут, вечнозелен храст, който расте в Мексико и Централна Америка) и други хомеопатични лекарства. 8 от тези 11 изследвания са били счетени за негодни поради "високия риск от системна грешка." Три проучвания за употребата на халфимия са били счетени от експертите за различни по качество. Само едно проучване се оказало достатъчно надеждно - относно използването на хомеопатичен спрей за нос.

  Лечението на халфимия показва малък положителен резултат за 2–4 седмици: симптомите на ринит при пациентите, които го използват, намаляват с 1,48 в сравнение с 1,27 в групата на плацебо; симптоми на алергичен конюнктивит - с 1.55 в сравнение с 1.37 в контролната група. Хомеопатичният спрей за нос не се различава в действието си от обичайното лекарство.

  „Тъй като алергичният ринит е една от най-честите прояви на алергии (според някои оценки в света страдат до 500 милиона души), всички методи за лечение на това състояние са достойни за внимание“, казва Кушал Банерджи.

  През последните години медицинската наука отрича възможността за лечение на алергичен ринит с хомеопатия. През 2010 г. Световната здравна организация обяви ефективността на такова лечение недоказана. Въпреки това, много хора продължават да се доверяват повече на хомеопатията от страх от сериозните странични ефекти, които традиционното лечение може да съпътства.