Безплатна доставка над 49лв Виж условията
Език: BG
Валута: BGN
  • BGN
Добре дошли в bilki.bg! |

Кошница

0 артикула

Категории продукти

Еньовден - традиции, вярвания и символика на ритуалите

Лятното слънцестоене, или така нареченият Еньовден у нас, се празнува навсякъде. Навсякъде по света в този ден и през цялата нощ се палят огньове и се прескачат, но всеки народ създава своята уникална празнична атмосфера, древна колкото човечеството.

 

За произхода, ритуалите и магическата сила на билките на този празник, можете да прочетете тук.

 

За начина на отбелязване на празника по света, можете да се запознаете тук.

 

Не забравяйте, че набраните билки днес са лековити, а в ден като този, в който няма облаци, билките са особено лековити.

 

В тази статия ще обърнем специално внимание на интересните факти около празника Еньовден според праславянските вярвания.

На праславянски език „kǫpati“ означава ритуално измиване и почистване, което обикновено се прави в реката или езерото. Задължителен обичай по Еньовден е масовото къпане в реки и езера. На този ден от реките излиза всяко зло, така че до 2 август е възможно да се плува спокойно.

 

24 юни е един от най-силните дни на годината, когато можете ефективно да визуализирате своите желания, да се "настроите" към положителни и радостни мисли. Денят на лятното слънцестоене е изпълнен с магия и магьосничество. Духовете на четирите елемента идват заедно, за да се забавляват заедно с хората.

 

Нека си припомним няколко факта за Деня на лятното слънцестоене.

 

 

 

Еньовден

Празникът на лятното слънцестоене традиционно е считан за един от най-важните празници в много култури. Източните славяни празнуват Еньовден. Историята на този празник се корени отпреди хиляди години. Сливането на огън и вода, свещения съюз между небето и земята е т.н. лятно слънцестоене. Основната тайна на летните празници започват в нощта на 23-24 юни. През целия ден се събират цветя и се правят венци, а през нощта се принасят дарове на огъня и водата, земята и небето, танцува се около огъня и се пеят песни. Скачането над огъня и танците, се извършват с цел осъществяване на пречистване с огън. Водата в този период е изпълнена с чудотворна сила, придобива способността да лекува, да защитава, да дарява със здраве, красота и спокойствие.

 

 

 

 

Цветята на Еньовден

 

В деня на лятното слънцестоене е празник не само и не толкова за хората, колкото е празник на хармонията с природата. Еньовден е тясно свързан с култа към плодородието. Задължителни растения на лятното слънцестоене са: жълтия кантарион, брезата, копъра, белите лилии и др.. Хората излизат, за да пеят, танцуват, а също така да участват и в ритуални церемонии. Вечерта отиват до близката горичка, за да оставят за духовете на природата храна и ароматни билки. Според легендите те имат специална магическа сила.

 

В нощта срещу Еньовден момичета полагат сплетените венци със запалени свещи във водата. Ако венецът потъне веднага, годеникът я е разлюбил и няма да се омъжи. Който венец плува най-дълго, то тази девойка ще бъде много щастлива, а на тази, чиято свещ гори най-дълго, тя ще живее дълъг живот!

 

Ако в нощта откъснете туфеста гайтаника (Melampyrum scardicum) и я сложете в ъглите на къщата си, никога няма да дойдат крадци. Лилавите и жълтите цветове на цветето ще се заговорят и крадеца ще си помисли, че в къщата има хора.

 

Също така на Еньовден се събира жълт кантарион, чиито стъбла се кръщават на членове от семейството, който от цветовете изсъхне най-бързо следва, че през тази година човекът ще се разболее.

 

Наберете различни цветя и билки преди полунощ. В полунощ, без да поглеждате към набрания букет, го оставете под възглавницата и преспете цяла нощ. На сутринта проверете дали билките са дванадесет различни вида. Ако да, то тази година ще се ожените.

 

Главният герой на Еньовден е папрата, който често се свързва с легенди за съкровища. Казват, че в цветето от папрат, което се отваря само за няколко минути в полунощ, на деня на лятното слънцестоене, можете да видите всички съкровища, без значение колко дълбоко в земята са заровени те.

 

Дърветата се движат от място на място през нощта и разговарят помежду си. Също така, разговарят помежду си животните и дори билките, които изпълват нощта със специална, чудодейна сила.

 

На Еньовден от върховете на мравуняците се събира мравчено масло, което се признава за лек на различни видове заболявания.

 


Пречистване с огън

 

С падането на нощта се правят факелни шествия и се палят огньове, на които също се приписва магическа сила. Скачането през огъня, според вярванията на древните, може да осигури просперитет и защита за цялото семейство. Влюбените се държат за ръце, скачайки през огъня три пъти, така че бракът им да е щастлив, богат и многодетен.

 

Дъбът пазител

Един от най-старите ритуали по време на лятното слънцестоене е обикалянето около дъб, навлизането в дъбова гора, събиране на жълъди и дъбови кори. Те се добавят например, във водата за къпане на деца, а в отварите се слагат дъбови листа и клонки. Жълъдите служат като талисман за здраво тяло. Жълъдите са древен талисман: достатъчно е да ги изсипете в една торбичка и да я окачите в близост до леглото на детето за да му носи здраве и късмет.

 

Ден за сбъдване на мечти

Деня на лятното слънцестоене, Еньовден, е посветен на грижата за физическото тяло, за чистотата и целостта на енергията. Ето защо се събират билки, правят се амулети против злите сили, за премахване на щети и уроки. Смята се, че астралното тяло на човека, управлението на емоциите и психиката в този период става, от една страна много уязвимо, а от друга готово за ново възприятие, разкриването на най-добрите духовни качества, нов набор от сили и качествена трансформация. Ето защо на 24 юни се обръща специално внимание на чистотата на мислите, мислите за по-добро бъдеще, за нещо светло и позитивно.

 

 

 

На Еньовден Православната църква празнува рождението на св. Йоан Кръстител, наричан още Предтеча Господен заради това, че подготвил пътя за появяването на Спасителя, а по-късно сам го кръстил във водите на река Йордан.

 

На този ден празнуват празнуват всички с имена Еньо, Енчо, Йоана, Йоан, Яни, Яна, Янина, Янка, Янита, Янко, Янчо.

 

Не забравяйте да ги поздравите!

Честит празник!


За по-добро обслужване и изпълнение на вашите поръчки използваме "бисквитки" (cookies)   Разбрах