Безплатна доставка над 49лв Виж условията
Език: BG
Валута: BGN
  • BGN
Добре дошли в bilki.bg! |

Кошница

0 артикула

Категории продукти

Див джоджен

Див джоджен

MENTHA PULEGIUM L.

(сем. Labiatae — Устноцветни)

djodjen.jpgБългарски народни наименования: бласкун, лехусничева трева, полски джоджен.

Народни наименования в други страни:  Aнглийски - penny royal, Руски - мята пулегиевая, Hемски - Polei-Minze, Френски - poulict.

Употреба на дивия джоджен като лековита билка: Против астма, като газогонно и успокояващо средство: 2 чаени лъжички ситно нарязана билка се залива с 500 г вряща вода и след изстиване се прецежда. Доза за 1 ден.

Смята се, че бласкунът е много перспективна билка за получаване на кетона пулегон — основна суровина за добиване на синтетичен ментол.

Намира широко приложение и в консервната рибна промишленост, както и в парфюмерията.

Инсектидидно народно средство. Декоративна и медоносна билка. За добитъка се смята за отровна.

Характерни особености: Джодженът е многогодишна тревиста билка. Стъблата са високи до 60 см, полегнали и вкореняващи се или изправени. Листата са срещуположни, сравнително дребни, овални или овално - яйцевидни, целокрайни или назъбени, с дребни прилистници. Цветовете са светлопурпурни или лилаворозови, рядко бели, наредени в раздалечени прешлени в пазвите на листата. Чашката е двуустна и при отвора си е с власинки. Плодът е съставен от дребни, топчести орехчета. Цялата билка е по-малко или повече окосмена и има приятна миризма. Цъфти през юни — септември.

Разпространение: В Европа, Средна Азия, югозападната и южната част от европейската територия наРусия (Крим, Кавказ), Северна Африка, Канарските острови, Америка. У нас се среща почти в цялата страна (без планините), по влажните и мочурливи по-ниски места, край реките и влажните ливади.

djodjen_.jpgУпотребяема част: Цъфтящата надземна част (Herba Pulegii).

Време за бране: Юни — август.

Начин на бране: Отрязват се връхните облистени части на билката през време на цъфтенето на 25 — 30 см от върха, като се обират здpaвитe листа oт неотрязаната част на стъблото.

Недопустими подмеси: Билката да не се смесва с другите видове мента, които нямат двуустна чашка и съцветията им не са събрани в пазвите на листата.

Начин на сушене: След внимателно прочистване от повредени листа и от евентуални примеси събраният материал се суши 2 — 3 часа на открито, като често се разбърква, докато се изпари по-голямото количество влага. След това се доизсушава на сянка в проветриви помещения или в сушилня при температура, не по-висока от 35°.

Изсушените стръкове трябва да отговарят на описанието, дадено в „Характерни особености". Миризмата е приятно ароматична, а вкусът — балсамичен, парлив.

Рандеман: От 4 кг свежи стръкове се получава 1 кг сухи.

Съхранение: В сухи, проветриви и хладни помещения в добре приготвени опаковки. Държи се настрана от другите билки, за да не им предаде миризмата си.

Съдържание: Етерично масло до 1,26% в сухата билка (с малко ментол, азулен, лимонен, дипентен и ментон, а с до 80% кетона пулегон). Съдържа още един сапонин, до 4% катехинови танини. В билката е установено съдържанието и на диосмин, флавоновия глюкозид хесперидин, пиперитенон и др.

От пулегона чрез хидриране може да се получи ментол.


За по-добро обслужване и изпълнение на вашите поръчки използваме "бисквитки" (cookies)   Разбрах