Безплатна доставка над 49лв Виж условията
Език: BG
Валута: BGN
  • BGN
Добре дошли в bilki.bg! |

Кошница

0 артикула

Категории продукти

Родиола, златен корен

РОДИОЛА /ЗЛАТЕН КОРЕН/
Rhodiola Rosea
Семейство Дебелецови (Crassulaceae)


родиола, златен корен подобрява паметтаРодиолата /златен корен/  е многогодишно тревисто растение. Тя е разпрастранена в студените региони / Северните части на Азия, Сибир, Русия, Исландия/  или във високите  планини. 

Употребата  на на билката родиола /златен корен/ има хилядолетна история. Още през 77 сл.н.е.  гръцкият медик Диоскорид документира  лечебните свойства на билката, която нарича rodia riza в своето класическо произведение  De Materia Medica.  Твърди си, че викингите използвали билката родиола /златен корен/ за подобряване на психическото,  физическо здраве и издръжливост, а китайските императори изпращали експедиции до Сибир, за да се сдобият със "златния корен". В Централна Азия чаят от родиола/златен корен/ се счита като едно от най-добрите средства срещу настинка и грип. Лекарите в Монголия я предписват срещу туберкулоза и рак.

Билката родиола се използва за подобряване на настроението, при депресии. Научни иследвания върху пациенти паказват, че билката родиола подобрява психиеското състояние и намалява умората.
Билката родиола се използва и при начални стадии на хипотония /ниско кръвно  налягане/,  както и при  главоболие, свързано с изтощение.
Може да се приема и без да са налични болестни симптоми, за укрепване на паметта, душевното и физическо здраве. Може и да се използва за гаргари при възпаления на устата и гърлото.
Възстановяване на мускулите. Билката родиола /златен корен/ е ефективна за намаляване на времето за възстановяване при продължителна работа, за повишаване на силата на мускулите. Екстрактите от родиола повишават  нивата на ензими и протеини, важни за мускулното възстановяване след изморителни упражнения.
родиола, златен коренПодобряване на паметта. Научни изследвания показват, че родиолата подпомага паметта и концентрацията за продължителен период. Тя има благоприятен ефект върху биоелектрическата активност на мозъка, което подобрява паметта и мозъчната активност. По време на научен опит  40 студенти получават или 50 мгр. стандартизиран екстракт от родиола или плацебо в продължение на 20 дена. Студентите, получили стандартизирания екстракт показват значително подобрение в психическото здраве, психомотоните функции, общото здраве и добро самочуствие. Пациентите приемали стандартизирания екстракт от родиола показват статистически значимо намаление на умствените умори, по-добър сън, по-голяма  мотивация за работа.
Лечение на рак. Родиолата подпомага антитумортата активност чрез повишаване на резистенцията на тялото към токсините. Няколко важни антиоксиданта са открити в родиолата, което показва че тя може да се използва съвместно с фармацефтични антитуморни препарати. Според руски изследвания приемането на родиола  намалява растежа на тумори до 39% при опити върху животни, и намалява метастазите до 50%. При други опити с различни видове рак, включително аденокарциноми, използването на екстракти от родиола /златен корен/ води до значетелно увеличаване на продължитеността на живот.
Други благоприятни ефекти. Установени са редица други положителни въздействия на билката родиола: редуциране на кръвната захар при диабетици, прочистване на черния дроб от токсини, подобряване на изгарянето на мазнини и намаляване на теглото, подобрявана на тироидната функция без да приминава в хипертироидизъм, лечение на сексулани дисфункци при мъжете.

Дози и приемане:  За по-доброто усвояване се препоръчва родиолата /златен корен/ да се приема преди хранене. Ако се према корен от билката се препоръчва доза от 1 гр. , три пъти на ден. Стандартизирани екстрати се приемат от 200 до 500 мгр. на ден. Препоръчителната доза на тинктурите е 30 капки  3 пъти на ден /40% алкохол/.При по-ниски дози родиолата има тонизиращ ефект, а при по-високи дози - действа като успокоително. Билката родиола/златен корен трябва да се приема сутрин или в ранния следобед, тъй като влияе тонизиращо и може да доведе до безсъние при  някои от пациентите.

 

 

 


За по-добро обслужване и изпълнение на вашите поръчки използваме "бисквитки" (cookies)   Разбрах