bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Болки в коляното - предпазване, хранене, масаж

Болки в колянотоБолките в коляното могат да се дължат на различни причини, засягащи самите кости, структурата на ставата или мускулите и сухожилията. Коленете са носещи тежестта стави, подложени на голямо изморяване и износване, и са обичайно място за появяване на болки.

Анатомия и функция на колянната става

Колянната става е изградена от две тръбни кости - бедрената кост (отгоре) и пищяла (отдолу). Освен това в предната част на ставата има кръгла кост - патела. Две сферични повдигания, разположени под бедрената кост, се наричат ​​бедрени кондили.

Патела се плъзга по пателофеморалната бразда, която формират бедрените кондили. Краищата на костите в ставите покриват ставния хрущял, чиято дебелина обикновено е 5-6 мм. Това е лъскава бяла тъкан с гладка повърхност. Артикуларният хрущял намалява триенето в ставата по време на движение. В колянната става той присъства в краищата на бедрената кост и пищяла, както и на задната повърхност на патела.

Ставата е съединението на костите. Между тях се намира хрущялната тъкан или менискус, което е необходимо, така че ставите да не се износват на тези места, а движенията да са плавни. За да могат костите да задържат и изпълняват функциите си, има ставна торбичка, която се състои от връзки, които обвиват ставата и я държат на едно място.

Колянната става, която осигурява огъване, разширение и малки завои в страни, се отнася до артикулирания тип на синовиалната става. Движението в него се случва между ставите на костите, които включват патела, пищяла и бедрената кост.

В процеса на флексия и разширение на ставата движението става между сплесканата горна част на пищяла и главите на бедрената кост. Кондилите на последните са с малка височина, те могат лесно да се усетят като костни структури на страничната и вътрешната страна на колянната става.

Подобно на други синовиални стави, колянната става е заобиколена от синовиална мембрана, от която се освобождава лубрикант. Той осигурява гладко плъзгане на хрущяла, обгръщащо триещите се повърхности на костите.

В случай на артроза, повърхностите на ставите може да не са достатъчно гладки, което е придружено от болезнени усещания по време на стрес върху краката. Въпреки това, дори гладките стави на коляното не са достатъчно силни и стабилни.

Стабилността на колянната става се определя от околните лигаменти, които фиксират костите в желаното положение по време на флексия и разширение на коляното. Коленните стави, за разлика от стабилните тазобедрени стави, нямат дълбокия „капацитет“, необходим за костите да „седят“ сигурно в тях. Ето защо те са доста крехки и уязвими.

По лигаментите, които се прикрепят към костите и образуват колянната става, има голямо натоварване - предотвратяване на подхлъзване на една кост от друга.

Горната, средната и страничната повърхност на пищяла имат две сплескани повърхности, свързани с бедрената кост. Те се наричат ​​тибиални плато и всеки от тях съответства на една от двете кондили на бедрото. Между тибиалните плато има тясно междукондиларно пространство.

 • SOS Хималайски Билков Мехлем с мумийо и прополис, Radika, 30 мл

  SOS Хималайски Билков Мехлем с мумийо и прополис, Radika, 30 мл

  Цена:

  Редовна цена: 5,82 лв.

  Промо цена 5,24 лв.

  -10%

 • Дяволски нокът корен рязан - за стави, Harpagophytum

  Дяволски нокът корен рязан - за стави, Harpagophytum

  Цена:

  Редовна цена: 5,99 лв.

  Промо цена 5,39 лв.

  -10%

 • Причини за болка в коляното

  Синдромът на болката в коляното може да бъде причинен от нараняване или патологична природа. Понякога това е симптом на сериозно заболяване, което може да се определи от естеството на усещанията и редица допълнителни признаци.
  Сред най-честите причини за болка в коленете са следните:

  Артрит на коленната става - това е възпалително заболяване.

  Артроза на коляното - дегенеративен процес на унищожаване на ставните тъкани, причинява деформация, лишава ставата на мобилността.

  Заради травми, дължащи се на много силен удар в коляното.

  Увреждане на сухожилията - всяка дейност, свързана с физическото усилие, може да доведе до нараняване на коляното. Често това се случва по време на спорт и по време на дейности на открито.

  Увреждане на менискус. Менискуса е заоблен хрущял в колянната става, който лесно се поврежда. Тази причина се диагностицира от лекар след преглед с ултразвук или рентген.

  Болката настъпва, когато се образуват кисти под коляното (киста на Бекър). Веществата, натрупани по време на възпалението в ставите, проникват в зоните на сухожилията и се локализират от вътрешната страна.

  Тендинитът (възпаление на сухожилията) се характеризира с подуване и неприятно усещане в определена област. Тя се засилва чрез флекция-огъване на коленете и свиване на мускулите, свързани със засегнатата сухожилие.

  Исхемична болка-възниква поради нарушено кръвоснабдяване в колянната става. Причината може да е внезапна промяна на времето, прекомерна физическа активност. По правило болката се локализира симетрично, т. е. на двете колена има същата интензивност и не засяга мобилността на ставите.

  Кой е застрашен от болки в коляното

  Всички знаем, че професионалните спортисти, както и танцьорите, са много податливи на наранявания в коляното поради увеличения стрес и напрежение, на което са подложени ставите им. Но, де факто, никой не е застрахован от нараняване. Болката може да бъде причинена от нещо толкова просто като внезапно рязко завъртане, удар или натъртване, възрастта на човека, при която ставите ни са по-податливи на нестабилност.

  Предпазване при болки в коляното

  • Разгрявайте и раздвижвайте коляното поне 15 минути преди физическо натоварване.

  • Редовно си купувайте нови спортни обувки.

  • Ако е възможно, бягайте по меки, а не по твърди настилки.

  Лечение на болки, предизвикани от физическо натоварване и преумора

  Хранене при болки в коляното

  .   Ако сте с наднормено тегло, вие подлагате коляното си на по-голямо натоварване. Постарайте се да достигнете оптималното за височината си тегло.
  . Вземайте масло от билката свещица (6x500 мг. дневно).

  Хидротерапия при болки в коляното

  • Болката и отокът могат да намалеят от налагането с леден компрес или от прилагането на студени и горещи процедури. Пригответе ледения компрес, като увиете с кърпа кубчета лед или пакет замразени зеленчуци. Пригответе бутилка с гореща вода и също я увийте в кърпа. Поставете ледения компрес на коляното за 10 минути, след това направете същото с грейката. Повторете процедурата 3 пъти, няколко пъти дневно. Студените и горещите компреси подобряват кръвообращението в коляното, като по този начин се изтласкват натрупаните там токсини, а чистата кръв ускорява оздравяването. Този метод е изключително ефективен при подобно състояние.

  Масаж при болки в коляното

  • Действието на масажа е подобно на това на топлите и студени компреси: масажът стимулира кръвообращението и помага за разнасянето на натрупаните токсини. Отпуски мускулите и сухожилията. Редовният професионален масаж е много полезен при това състояние. Може да го замените със следната процедура:

  • Седнете и прегънете коляното. Поставете палците от външната страна на крака, а пръстите и дланта - от вътрешната. Прокарайте палците надолу по мускулите, като леко увнличавате натиска, докато достигнете глезенната кост. Това се нарича „оголване“ на мускула. Придвижете ръцете си от вътрешната страна на глезена и масажирайте нагоре вътрешната страна на крака. Най-накрая поставете палците отпред и отдолу под коляното, а ръцете около прасците, пръстите са зад коляното, и „оголете“ надолу прасците с пръсти.

  Акупресура при болки в коляното

  • При много от случаите на болка в коляното масажирането на точките, посочени на илюстрацията, има положителен ефект.

  Упражнения при болки в коляното

  • Следващите упражнения укрепват мускулите, поддържащи коляното.Те трябва да се изпълняват само ако не предизвикват никакви болки в коляното. Опитайте се да правите тези упражнения най-малко 2 пъти дневно.

  • Седнете на пода с изпънати напред крака. Поставете навита на руло кърпа под болното коляно. Стегнете мускулите на крака, без да движите коляното, задръжте 30 секунди и отпуснете. Повторете 20 пъти.

   • Седнете с гръб, подпрян на стената, краката са изпънати напред. Вдигнете крака с болното коляно няколко сантиметра над земята, задръжте 5 секунди и отпуснете. Направете 20 повдигания, починете си и направете още 20.

  • Легнете по корем на пода. Поставете дръжката на тежка чанта върху глезените си и свийте колене, като повдигнете краката си и чантата. Изпълнете 20 пъти, починете си и повторете.

  • Плуването и гребането се спортове, които не натоварват коленете, но спомагат за укрепване мускулите на краката.

  Специализирана помощ при болки в коляното

  • Остеопатите и занимаващите се с шиpo биха препоръчали масаж, ултразвуково лечение, упражнения или манипулации.

  • Акупунктурата може да помогне за намаляване на болката.

  Традиционна медицина при болки в коляното

  • Лечението зависи от причината за болката и може да варира от лечение с лед (описано по-горе) до предписване на противовъзпалителни лекарства, физиотерапия или операция.


  Продукти свързани със статията

  1. Вазелин, Парафин бял мек, 400 гр.

   Вазелин, Парафин бял мек, 400 гр.

   Цена: 10,68 лв.