Халотерапия, спелеотерапия, спелео климатотерапия - едно и също нещоли са?

солна стая, халотерапия, спелеотерапия, спелео климатотерапияНякои от специалисти, правят разграничение между халотерапия и спелеотерапия, вярвайки, че халотерапията – е аерозолен метод, а спелеотерапия - метод за пресъздаване на пещерен микроклимат. В действителност се счита, че средата в помещенията трябва да бъде същата като в подземните пещери. Основният фактор за терапевтичните и подобряващи здравето ефекти в пещерите е въздухът, съдържащ физиологичен аерозол. В помещенията, възпроизвеждащи климата на подземните здравни курорти, преди всичко се създава въздушна среда, съдържаща частици сол.

Други параметри на въздушната среда (температура, влажност и др.) играят допълнителна функция. Объркването на терминологията обърква и пациентите, но трябва да се знае, че се основават на едни и същи физически феномен.


Солната физиотерапия може да се намери под имената

• Халотерапия

• Спелеотерапия

• Спелео климатотерапия

• Силвинитна терапия

• Силвинитотерапия

• Силвинитна спелеотерапия

Стаите, където се извършват процедури за халотерапия, се наричат:

• Солна стая

• Солна пещера

• Солна камера

• Славинитна стая

• Силвинитна пещера

• Силвинитна камера

• Халокамера

• Халостая

• и дори – халотерапевтична зала

НО - обикновено под спелеокамера се разбира стая, облицована със солни блокове, без използването на аерозол.

История на халотерапията

Методът е получил името си от гръцката дума "галс" - "сол". Но този термин е бил използван едва от средата на 80-те години. Лечебните свойства на солените пещери са известни от дълго време. Известно е, че този метод е бил използван от древните гърци преди 2,5 хиляди години, които са използвали солни пещери с естествен произход за лечение, а древните монаси са били изпращани там, за да се възстановят от респираторни заболявания.

Защо стените на стаята са покрити със сол?

Солните повърхности спомагат за поддържането на специален микроклимат в помещението с физиологичен разтвор с предписани режими на влажност и температура, както и за поддържане на условия, при които се намалява активността на микроорганизмите. Солните стени също изпълняват естетически функции и създават ефект на присъствие в пещера, като изолират пациента от шумния свят. Спокойното, равномерно дишане е един от ключовете за успеха на халотерапията. Атмосферата на комфорт и присъствие в природната среда влияе положително на нервната система и помага да се постигне хармония в психо-емоционално ниво.

Какво казва науката за халотерапията? Трябва ли да се диша по особен начин в солната стая? Дали има смисъл да се занимавате с дихателна гимнастика и упражнения за обучение на дълбоко вдишване?

солна стая, халотерапия, спелеотерапия, спелео климатотерапияЗа здравето и лечебния ефект не е необходимо специално дишане. Нормалното дишане през носа и устата, спокойната, умерена дълбочина ще даде всичко необходимо за успешното въздействие на околната среда в солната стая. Ефектът от халотерапията се основава на принципа на релаксация - дишането трябва да се прави по естествен начин.

Лечение и профилактика на заболявания

Може ли да се използва солната стая при остра пневмония? Лекарите не препоръчват използването на солната стая при наличието на остри заболявания, включително пневмония. Халотерапията се използва успешно на етапа на рехабилитация, след края на антибиотичната терапия и стабилизирането на състоянието на пациента. Ефективността на халопроцедурите на този етап се основават на противовъзпалителния ефект на солевия пещерен въздух.

 

Доколко е препоръчителна халотерапията за хора в напреднала възраст? Има ли халотерапия някакво значение за подобряването на качеството на живот на възрастните хора?

Халотерапията се препорчъва на хора от всички възрасти. За провеждането на сесия в солната стая, възрастните хора трябва да се ръководят от наличието на противопоказания, които включват остри възпалителни процеси, тумори, остра сърдечна недостатъчност, заболявания на кръвта. При липса на противопоказания, халотерапията за възрастните хора има същата стойност, както и при хора на средна възраст - помага за предотвратяване на редица заболявания и преди всичко на заболявания на дихателната система. В напреднала възраст процедурите в солната стая помагат за нормализиране на потока кислород в кръвта и най-вече в мозъка. Липсата на кислород от мозъка заплашва развитието на редица патологични процеси, водещи до нарушаване на умствената активност и физическата активност.

Халотерапията помага ли при лечение на алергии?

Алергии - е най-често срещаното име за редица физиологични и нервнопсихически реакции към определени дразнители в околната среда, или вещества, попаднали в кожата, или продуктите за ядене или случайно попаднал в организма. Алергиите се проявяват по различни начини. Често алергията не е болест, а индивидуална особеност на тялото, която не трябва да се третира, а да се взема предвид.

Халотерапията помага на страдащите от алергия да намалят честотата и интензивността на алергичните реакции и също така помага за намаляване на симптоматичните прояви - кожен обрив, кашлица и др. Пребиваването в стаята за сол има противовъзпалително действие, възстановява естествения процес на дишане, намалява риска от инфекция поради активиране при алергия атаката на патогените.

Клинично доказана е ефективността на халотерапията при пациенти с бронхиална астма.

Солната стая за деца

солна стая, халотерапия, спелеотерапия, спелео климатотерапия

Детето започва да ходи на детска градина и веднага започват болестите. Седмица е в градината и месец у дома. Може ли една солна стая да помогне, ако капките не се справят?

Курсовете за халотерапия за деца са препоръчителни за профилактика на настинки. Ефективността на престоя на децата в солната стая се потвърждава от дългосрочните клинични наблюдения. За слаби деца, възприемчиви към настинки, се препоръчва провеждането на седмична халотерапия преди посещението в детска градина. В случай на вече започнало заболяване, препоръчително е да се извършва халотерапия по време на периода на възстановяване (и само когато нормалната температура на детето е нормализирана). Продължителността на халотерапията за дете за възрастни от 4-7 години е 7-10 сесии за 20-30 минути. В случаи на възпаление на средното ухо, риносинузит, синузит, бронхит се препоръчва да се увеличи продължителността на курса до 15 сесии, и времето на престой в солната залата, за да се увеличи до 40-60 минути.

В домашни условия, също можете да си направите халотерапия. Поставете една две супени лъжици хималайска сол в малка тенджерка. Нагрейте и вдишвайте изпаренията над тенджерата в продължение на 3 до 5 минути. Подобно на парна баня, но ние ще я наречем солна баня. Този лесен и достъпен метод можете да правите профилактично или при различни заболявания на синусите или бронхите.

Как може да помогне халотерапията и какво лекува

Халотерапията е предназначена за лечение и профилактика на неракови заболявания, в случай на научно доказан метод, безопасност и безболезнена среда.

Заболявания на дихателната система

Първоначално халотерапията е била насочена към лечение и профилактика на тази конкретна група заболявания, оздравяващи или значително отслабващи:

бронхиална астма;

бронхит;

трахеит;

плеврит и заболявания на плеврата;

белодробна болест;

ефектите на туберкулозата;

вирусна, алергична или бактериална етиология кашлица;

запушване на дихателните пътища;

 

Респираторни заболявания

Халотерапията е призната за ефективно лечение на заболявания на горните дихателни пътища и респираторни вирусни инфекции, като:

ринит;

възпалено гърло;

синузит;

аденовирус;

риновирус;

парагрипен;

ларингит;

тонзилит (тонзилит).

 

Кожни заболявания

Проявите на кожен обрив могат да бъдат с вирусен, бактериален или алергичен произход. Солният микроклимат благоприятно влияе върху състоянието на кожата, изсушава и пречиства. Сред кожните заболявания, които се лекуват ефективно в солната камера са:

дерматит;

дерматози;

екзема;

алергичен обрив;

възпаление на кожата от наранявания;

атопичен дерматит;

уртикария;

лекарствена реакция;

обрив от пелени;

псориазис;

себорея;

гъбични инфекции.

Козметични дефекти

При посещение на солна камера се наблюдава постоянен козметичен ефект при лечението на следните заболявания:

акне;

пърхот и други проблеми с скалпа;

целулит (като помощно средство);

като рехабилитационен инструмент след пластична хирургия.

Други заболявания

Науката е доказала ясно изразения ефект на халотерапията при лечението на следните заболявания:

кръвно налягане;

сърдечно-съдови заболявания;

заболявания на храносмилателния тракт;

артрит;

диабет;

дегенеративни заболявания диск;

заболявания на пикочно-половата система.