tromboflebit.jpgКакво е варикозен симптомокомплекс

Вариците на долните крайници възникват между 20- и 50-годишна възраст, по-често при жените, в резултат на вродена слабост на съдовата стена, която се проявява обикновено при професии с продължително стоене на крака. Клапите на големите вени на краката стават инсуфициентни, кръвта се връща и застоява в повърхностните вени, образуват се варици. Клинично те се проявяват с тежест, болка и лесна: уморяемост на засегнатия крайник, разширени и нагънати по-върхностни вени, оток на глезените и подбедриците. Лечението се свежда до вземане на укрепващи вените препарати (Venoruton, Glyvenol, Aescuvasin и др.), носене на еластични чорапи, инжекционно запушване на вариците (Varicocid), оперативно отстраняване.

Тромбофлебит

Тромбофлебитът на долните крайници се развива в резултат на увреждане на венозната стена, предсъществуващи варици, локален възпалителен процес на съдовата стена. Клинично се установява зачервен чувствителен топъл участък на кожата и в дълбочина се опипва тромбозиралата вена. Процесът може да нараства проксимално. Оток се развива при запушване на v.poplitea и v.ileofemoralis. Лечение: бандаж на засегнатия крайник, болният се поставя на легло с издигнат на 12 — 15 см крак, топли компреси или мехлем на Вишневски, мазане с унгвенти (Venoruton, Hirudoid и др.), вземане аспирин, бутадион, ан- тикоагуланти.

Ulcus cruris

Ulcus cruris е резултат на венозен застой и местна аноксия на тъканите при варици и тромбофлебит на крайника. Язвата се развива най-често на медиалната повърхност на глезена или долната 1/3 на крака, по-рядко на латералната повърхност. Непосредствена причина за възникването могат да бъдат локално нараняване, инфекция или дразнещи лекарства върху кожата.

Лечение на варикозен симптомокомплекс

мероприятия за отстраняване на венозния застой, локално лечение на вторичната инфекция (Nebacetin, тетрациклинови и др. унгвенти), стимулиране епителизацията и локалния кожен кръвоток, премахване на болката (анестезинови унгвенти).

БИЛКИ, ИЗПОЛЗВАНИ ПРЕДИМНО ПРИ ЛЕЧЕНИЕТО НА ВАРИКОЗЕН СИМПТОМОКОМПЛЕКС:

 

ListoКонски кестен