(Xysmalobium undulatum) 

характерни особености на узара, узара билкаХарактерни особености на Узара

Узара е тропическо тревисто растение до 1 м височина с мощно коренище, продълговати листа и бели съцветия.

Узара (лат. Xysmalobium undulatum R. Br.) е многогодишна билка, един от видовете от рода (лат. Xysmalobium) от голямото семейство Lustovye, или Vatochnikovye, или (лат. Asclepiadaceae). Семейството включва около 300 рода и повече от 2000 вида, които живеят главно в тропиците. В рода има до 40 вида, които са ендемични за Африка.

Историческа справка

Жителите на Африка са знаели за полезните свойства на Узара от незапомнени времена. От векове местните жители използват корените под формата на  отвари като ефикасно противовъзпалително, стягащо средство при диария, дизентерия и лошо храносмилане. Африканците също са използвали билката, прилагайки я при продължителни лечебни и гнойни рани, язви и други кожни лезии. В момента лекарството със същото име Uzara, основният компонент на което е сухият екстракт от корените на Узара, придоби особена популярност в света. Доста необичайна история е създаването на това лекарство. През 1909 г. немски изследовател Хопф, посетил африканските земи, обърща внимание на опита на прилагане на Узара от племената. Ученият тайно донесъл корените на растението в Германия, след което започнал активно да изучава лечебните свойства. След 2 години немските фармаколози изолират първите биологично активни вещества от корена на Узара - гликозиди, а водно-алкохолният екстракт на растението оттогава официално започва да се приема в медицинската практика при остри форми на диария.

Родовото име на растението идва от гръцките думи xysma в превод - „присъствието на лигавици в изпражненията“ и лобион - означава шушулка (намек за плод, покрит с влакна). Епитетът undulatum от латински се превежда като "вълнообразни ръбове на листата").

Ботаническо описание на Узара

Узара е тревисто многогодишно растение с височина от 50 см до 1 метър. Кореновата система е мощна. Листата са разположени на изправено масивно стъбло срещуположно, те са продълговато-овални, с вълнообразен ръб, ясно видими. Всички части на това растение съдържат млечно горчив сок (латекс).

Цветовете са правилни, петчленни, събрани в аксиларни и апикални съцветия на чадъри. Венчелистчетата в краищата са огънати в короната. Венчето има корона на своите придатъци. Цветето е бяло или кремаво, неотворена пъпка с лилав цвят. Тичинките са слели нишки и прашец, събрани в малка бучка (поллина) с лепкаво тяло в горната част.  Цъфтежът продължава около месец. Плодът на Узара е двулистен, подобен на опашката на лястовица. Плодовете са гъсто покрити с дълги власинки. Семената на растението са малки, многобройни. Узара се размножава чрез семена. Опрашва се от насекоми.

Разпространение на Узара

Узара расте в Южна Африка, в източните ѝ региони, в Намибия, Ботсвана и Лесото. Районът на растението заема значителна територия, далеч на север от Кения. Узара расте на надморска височина от 84-2000 метра, в райони с големи валежи. Среща се по пасища, край крайпътни пътища, по влажни зони, по планински склонове. Билката се отглежда изключително в родината за производство на фармакологичния препарат Узар, тъй като опитите за отглеждане на Узара на европейска територия са били неуспешни. Влаголюбивото растение не оцелява при ниски температури, расте добре на глини, пясъци, блатисти и торфени почви.

употреба на узара, узара в медицинатаУпотреба на Узара в медицината

Понастоящем лечебните свойства на узарa са известни в много страни по света. В народната медицина на Южна Африка коренът на растението отдавна се използва като спазмолитично и стягащо средство при диария и лошо храносмилане, за нормализиране на изпражненията. Билката се използва и в гинекологичната практика при менструация. Коренът на тропическо растение има спазмолитично, антисекреторно, стягащо действие.

 Коренът е активен компонент на много хомеопатични лекарства. Екстрактът от корен на Узара стана част от популярното в момента лекарство за лечение на диария  сироп Uzar. Активните вещества на този билков препарат (фитостероли, гликозиди и др.) имат стимулиращ ефект върху симпатиковата нервна система, поради което чревната подвижност отслабва и изпражненията се нормализират. 

Събиране на суровини

Като лечебни суровини се използват корените на Узара. За тази цел се подбират растения, чиято възраст е най-малко 2 години. Двугодишните коренища се нарязват ръчно, след което се сушат на открито.

Химичен състав

В Узара са открити сърдечни гликозиди (узарин, ксисмалорин), танини, фитостероли, сапонини, алкалоиди. Растеният латекс съдържа тритерпеноиди.

Фармакологични свойства

Благодарение на уникалния състав, в който присъстват гликозиди, танини, фитостероли и други биологично активни вещества, Узара има стимулиращ ефект върху симпатиковата нервна система, в резултат на това се наблюдава отслабване на работата на червата и нормализиране на изпражненията. Механизмът на действие на Узара е повишаване на чувствителността на рецепторите на гладката мускулатура на храносмилателната система към адреналин. Балансираният състав на биологично активни компоненти в това растение има стягащо, спазмолитично, антисекреторно и обгръщащо действие. (Изследователска узария, проведена от немски фармаколози през 1911 г.) 

Противопоказания и странични ефекти 

Лекарствата на базата на Узара не се препоръчват при индивидуална непоносимост и склонност към проявление на алергични реакции. Противопоказана е да се прилагат при жени по време на бременност и кърмене и деца от 1 година. Едновременната употреба на Узара и сърдечни гликозиди, диуретици, калций, хинидин, кортизонови препарати води до нарушения на сърдечния ритъм.