Витамин В17

Витамин В17 (наричан още лаетрил, амигдалин) е вещество, което според някои учени е активно при онкологични заболявания. Споровете относно ефективността и ползите на витамин B 17 не престават и до днес, мнозина го наричат "най-противоречивото" вещество."

Предимствата на Витамин B17

витамин в 17, амигдалин, кайсияСмята се, че амигдалина е в състояние да унищожи раковите клетки, без да засяга здравите. Освен това, веществото има аналгетични свойства, подобрява обмяната на веществата, облекчава хипертония, артрит и забавя процеса на стареене. Кайсиевите ядки, които съдържат витамин В 17 са се използвали за лечение на различни заболявания още в древен Египет.

Използването на амигдалин като противораково вещество има няколко признания. В тези места, където кайсиевите ядки са се използвани в храните (например Северозападна Индия) почти никога не се среща такова заболяване, като рака. Някои западни лекари, които са силно ангажирани с алтернативните терапии в онкология, също потвърждават ефикасността на витамин В17.

Учените имат следните обяснения за лечебните качества на амигдалина:

1.  Раковите клетки абсорбират витамин В17, който освобождава цианид и биват умъртвени.

2.  Ракът възниква от дефицит в организма на амигдалин, и след набавянето му, заболяването умира.

В средата на миналия век, американският изследовател Ернст Кребс е твърдял, че витамин B17 има ценни полезни свойства и е напълно безвреден. Той прави обширни изследвания с цел да докаже, че амигдалина не е в състояние да навреди на жив организъм, тъй като в състава на молекулата му влиза едно съединение цианид, едно - бензолдегид и две съединения глюкоза, здраво свързани едно с друго.

За да навреди цианида, трябва да се прекъснат междумолекулните връзки, и това може да го направи само ензима бета-глюкозид. Това вещество присъства в организма в минимални дози, но при рак количеството му се увеличава до 100 пъти. Амигдалина при контакт с раковите клетки освобождава цианид и бензалдехид и унищожава раковите клетки.

Някои експерти и привърженици на природолечението считат, че полезните свойства на витамин B17 се умаловажават от съвременната фармакология преднамерено.

Дозировка на Витамин B17

Поради факта, че конвенционалната медицина не признава необходимостта от използването на витамин B17 в храната, не съществуват никакви правила за приема на този витамин. Обикновено се смята, че не уврежда здравето и е възможно да се ядат по 7 кайсиеви ядки на ден, но във всеки случай, не всички наведнъж. B17 се съдържа също така в ябълковите, прасковените и други ядки.

Твърдения за симптоми на недостиг на витамин B17

Умора. 
Повишен имунен дефицит.
 

Източници на витамин B17

витамин в 17, амигдалин, кайсияОсвен в костилките от кайсия амигдалин се намира в плодовете на горчивия бадем, праскова, череша и слива. Малко количество от това съединение присъства и в семената на круши и ябълки. Изследователите са установили наличието на витамин B17 в листата на черешата и лавъра, както и в младите филизи на планинския ясен.

Друг източник на амигдалин е лененото семе, което се продава в аптеките и се използва в лечението на различни заболявания. Въпреки това за извличане на витамин В17 в промишлен мащаб се използват горчиви бадеми и кайсиеви ядки.

За да задоволим нуждата на организма си от този витамин, ние трябва или да ядем семената на тези плодове, или да ги попълним в нашата диета под формата на капсули. Приемът се равнява на еквивалента на около седем кайсиеви ядки на ден.