Билката тученица срещу диабет, онкологични заболявания и др.

 • Тученица Тинктура - при аритмия и висока кръвна захар, Bioherba, 100 мл
 • Тученица стрък рязан - при диабет, кръвно и за детокс, Portulaca oleracea L.
 • Проф. д-р инж. Йорданка АлексиеваОт години позната като бурен, тученицата е изключително растение,  което по състав и действие върху човешкото тяло, смая българските учени от  Университета по хранителни технологии в гр. Пловдив!

  "Тученица може да се ползва като профилактично средство срещу диабет от втори тип, артрит, онкологични и сърдечно-съдови заболявания, главоболие, кашлица, като помага дори при изгаряния."

  Казва, екипът от експерти под ръководството на декана на Стопанския факултет проф. Йорданка Алексиева, установили с лабораторни проучвания полезните свойства на растението. 

  Какво е Тученица? 

  Тученицата, Portulaca oleracea L./тлъстига/ е  растение с яркозелени, месести листа с червениразклонени стъбла, което се среща във всяка зеленчукова градина. Тя произхожда от индийския субконтинент, но се среща почти по всички географски ширини. За съжаление, славата му на плевел се разпростира надлъж и нашир, но все пак има места, където ценят качествата му. По Средиземноморието, в някои европейски и азиатски държави, тученицата се консумира като листен зеленчук и подправка.

  Тученицата се споменава още в древногръцките хроники от Хипократ, Теофраст и Плиний. За туеница пишат учени и лекари в древен Рим, тъй като с нея са третирани заболявания, използвана е в козметиката, консумира се в храната.
  Египтяните култивират тученица за хранителни и медицински цели. Арабските лечители използват тученица при бъбречни заболяване, черен дроб, стомах, диабет, а също така я наричат благословен зеленчук.
  До просветлена Европа тученицата е гледана в зеленчукови градини.

  Тученица състав и свойства

  Стъблата и листата на тученицата съдържат лесно смилаеми протеини, витамин C и каротин. Тученицата има приятен аромат и кисел вкус.

  Листата и стъблата на тученица съдържат:
  белтъчини
  захар
  микроелементи (цинк, мед, манган, никел, желязо);
  макронутриенти (калций, магнезий, натрий, калий);
  Органични киселини;
  Алкалоиди
  сапонини и други гликозиди;
  смолисти вещества.

  Хранителната стойност на тученица в 100 грама продукт.
  Калории 20 kcal
  Мазнини 0,4 г
  Холестерол 0 mg
  Натрий 45 mg
  Калий 494 mg
  Въглехидрати 3.4 г
  Протеини 2g
  Витамини и минерали.
  Витамин А 1 320 IU
  Витамин C 21 mg
  Калций 65 mg
  Желязо 2 mg
  Витамин D 0 IU
  Витамин В6 0,1 mg
  Витамин В12 0 mg
  Магнезий 68 mg

  Семената на тученица съдържат: масло, включително линолова киселина, олинова, палмитинова и други мастни киселини.
  В научната медицина, семената и билката се използват като противопаразитно средство, укрепване на сърдечния мускул и повишаване на кръвното налягане. Медицината препоръчва тученица за заболявания на черния дроб, бъбреците, пикочния мехур и за лечение на диабет.

  В дните на Хипократ тученицата се е използвала за лечение и предотвратяване на бъбречни заболявания, лечение на черния дроб. В китайската медицина със сок от тученица се лекували очни заболявания.

  Важна собственост на тученицата е антибактериално действие срещу салмонела и шигела бактерии (патогени на дизентерия). Тученицата не само предпазва от опасни чревни инфекции, но също така помага да се лекува неприятни заболявания.

  Тученицата съдържа лесно смилаеми протеини, органични киселини (никотин и киселец), гликозиди, комплекс от витамини високо в витамини с, PP, B1 и B2, каротин, минерални соли и микроелементи, флавоноид. Тученицата се използва като диуретик и антипиретичен агент.

  В случай на външна употреба, т. е. при лечението на подагра и рани трябва да се прилага под формата на компреси. Това свойство на растението е особено ценно за туристи, които са далеч от медицински пунктове.

  В България тя се употребява като зеленчук за салати, супи и тестени ястия /като спанака например/, както и за направата на чай, тинктури, лапи. Интересното при нея е, че тя съдържа изключително много хранителни вещвства - омега-3 мастни киселини, α-линоленова киселина, витамините В, С, А, Е, високо каротеноидно съдържание, включитнелно бета каротен. Освен това е богата на калций, калий, фолати, литий, мелатонин, а заради високото си съдържание на магнезий, повече от всяко друго листно растение, смело можем да кажем, че тученицата е уникална по рода си и мощен антиоксидант. 

  действие, тяло, тученица, билка

  Действие върху тялото на тученицата

  Билката тученица е благотриятназа укрепване на сърцето, превенция на аритмия истимулация наимунната система. По този начин, влияе благоприятно на пациенти с онкологични заболявания, мигрена и мускулно напрежение, стомашни и пиковополови заболявания. Според фитотерапевтите, тученицата може да се използва за прочистване на кръвта, намаляване на високото кръвно налягане и регулиране на кръвната захар. Действа благоприятно при артрит, кашлица и леки изгаряния, има и диуретично действие.

  Интересен факт е, че Хипократ я препоръчвал при гинекологични проблеми и облекчаване на състояния, свързани с обилни кръвотечения в матката, а Диоскорид за изчистване от паразити в организма и за намаляване на главоболие.

  Тученица противопоказания


  Както всяка друга билка с лечебен ефект, тученицата трябва да се консумира умерено. 100-150 грама пресни листа и стръкове на ден ще са достатъчни.
  Тученицата не се препоръчва при хипертония.