КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТИНКТУРАТА?

Билковата тиктура - цялостен лек за вашето здраве

Тинктурата е алкохолен или водно-алкохолен разтвор от свежи или изсушени билки. Терминът "тинктура" обикновено се използва за етаноловите екстракти, но често се употребява и за екстракти на основата  на оцета, виното или глицерина. Процентното съотношение на алкохола и водата в тинткуaрите може да варира, и обикновено един екстракт се счита за тинктурен разтвор, когато притежава алкохолно съдържание поне 40 %.

ЗАЩО ДА ИЗПОЛЗВАМ ТИНКТУРИ?

Има пет основни причини специалистите да предпочитат използването на тинктури:

1. Приготвянето на тинктури е единственият начин да се извлекат повечето от лечебните съставки на билката, както водно-растворими, така и алкохоло-разтворими. Единствената съставна част на билката, която не може да бъде извлечена от тинктурния разтвор  е целулозата и свързаните с нея съединения.
2. Алкохолът е естествен консервант. Водните билкови извлеци / както в топла, така и в студена, дори вряща вода/ са прекрасна хранителна среда за бактериите и гъбичките и поради това имат много кратък срок, в който могат да се употребяват /в повечето случаи не повече от ден/. Алкохолно съдържание от поне 20% увеличава изключително много срока на съхранение на всеки екстракт.
3. Процесът на приготовление на тинктурите концентрира лечебните свойства на билките в много по-малък обем от течност, в сравнение с водните разтвори.
4. Сравнително простото приготовление на тинктурите позволява  съставянето на уникални формули за отделните пациенти.
5. Друго значително предимство на тинктурите е, че при тяхното производство не се използват химикали и по този начин могат да извлекат химическият спектър на билката в нейната най-компактна и удобна форма. последното предимство е тясно свързано с идеята за синергизма.
Една от основните причини фитотерапевтите да предпочитат използването на тинктури е идеята за синергизма или за "цялостта". Синергизмът е важна концепция в фармакологията на билките. Според нея лечебните свойства на билката като цяло растение са по-големи отколкото
сумата от химическите елементи, които я съставляват. С други думи цялото е по-голямо отколкото сумата от сбора на отделните части.
Във фитотерапията се счита за доказано, че отделните компоненти на билките, които не са активни сами по себе си, могат и подобряват въздействието на тези компоненти, които се считат за активни. Затова един химичен елемент,  в чистата си форма, може да притежава само част от лечебните свойства на растението като цяло.

Това са основните причини за широкото разпространение на тинктурите, въпреки че в България тяхната употреба не е толкова позната. Други, макар и не маловажни предимства на билковите тинктури, са свързани с тяхната по-голяма биоактивност. Когато билковото лечебно средство е в твърда форма, преди да има терапевтичен ефект, то трябва първо да бъде разградено от стомашните сокове. Редица изследвания доказват, че има пряка връзка между степента на разтваряне на лечебните съставки на билките и тяхната окончателна резорбция  от кръвта. Предимството на тинктурите е, че те вече са в течна форма.
Друго предимство на тинктурите е, че имат неограничена възможност за вариране с дозировката. Това качество е особено важно когато се предписват дози за малки деца.  Още повече децата  по правило приемат по-лесно течните лекарства, въпреки че понякога вкусът на тинктурите може да е предизвикателство за тях / в такъв случай може да се използват различни течности, които да подобрят вкуса - мляко, сок и т.н./

КАК ДА ПРИГОТВЯ СВОЯ СОБСТВЕНА ТИНКТУРА?

Начин за приготвяне на тинктури:

Стъклен съд със смес за тинктура1. Нарежете билките на възможно най-малки парченца. По-едро нарязаните билки, по-трудно ще влязат в допир с алкохола и тинктурата няма да бъде достатъчно наситена с лечебните вещества на билката/билките. Ако ползвате повече от една билка, размесете много добре различните билки до получаването на хомогенна маса.
2. Поставете нарязаните билки в голям стъклен съд /буркан/, който може да се затвори с винтова капачка. Доброто затваряне на стъкления съд е особено важно, тъй като алкохолът може да изветрее. Това също ще повлияе отрицателно върху качеството на тинктурата.
3. Добавете вода към спирта, за да се получи смес с алкохолен градус между 45 и 70 процента. Разбъркайте добре течността, за да сте сигурни, че спиртът и водата са се смесили добре. Спиртът, задължително трябва да е етилов, можете да го закупите от аптеките. Възможно е, разбира се, да ползвате за направата на вашите домашни билкови тинктури и домашна ракия.
4.Излейте водно-спиртния разтвор или ракията върху билките.
5.Разбъркайте добре. Тази част от приготовлението на тинктурата е особено важна. Убедете се, че всички билки са много добре смесени с алкохолния разтвор. След като разбъркате билките някои от тях ще бъдат намокрени много добре / предимно семената, корите и корените/, други части / най-вече някои листата и  цветовете/ ще изглаждат  само навлажнени. не обръщайте внимание на тези две крайни състояния, просто се уверете, че сте разбъркали сместа достатъчно добре.
6. Затворете стъкления съд много добре. Не добре затворен съд ще позволи на алкохолът да изветрява и по този начин ще намали качеството на тинктурата.
7. Разклащайте тинктурата в продължение на 14 дена всеки ден.
8. Изтискайте тинктурата след 14 ден. За целта можете да използвате плътен памучен плат и ръцете си /или ръцете на вашия съпруг :)/.
9. Съхранявайте готовата тинктура в тъмен стъклен сън. тинктурата ще запази своите качества в продължение на поне две години. Разбира се, за ваше удобство, ще е добре да надпишете датата, когато е произведена тинктурата и нейното съдържание.