Сусамовото масло как се добива

Сусамовото масло се получава от сусамово семе чрез студено пресоване. Нерафинираното масло, получено от печени сусамови семена, има характерен тъмнокафяв оттенък, има богат сладко-вкусен вкус и силен аромат (за разлика от светложълто сусамово масло, получено от сурови сусам, което има по-слабо изразен вкус и мирис).

Ароматмо, наситено с полезни вещества, нерафинираното сусамово масло от дълго време е широко използвано като традиционна съставка в индийската, японската, корейската, китайската и тайландската кухня (заслужава да се отбележи, че преди появата на фъстъчено масло, най-често се използва масло от сусамово семе в Индия за готвене. ). При екзотичното азиатско готвене сусамовото масло, особено успешно съчетано с мед и соев сос, се използва най-често при приготвянето на пилаф, морски дарове, пържене и ориенталски сладкиши, мариноване и зеленчуци, дресинг на месни и зеленчукови салати.

Сусамовото масло приложение

Само няколко капки сусамово масло могат да придадат оригиналния вкус и уникален аромат на разнообразните ястия - супи, ястия с горещо месо и риба, картофено пюре, зърнени храни, ястия от зърнени храни, сосове, палачинки, домашни сладкиши. За онези, които смятат, че ароматът на нерафинирано сусамово масло е прекалено наситен, препоръчваме да го смесите с фъстъчено масло, което има по-мек аромат, в кулинарната употреба на този продукт.

Сусамовото масло

Сусамовото масло

Сусамовото масло е един от малкото естествени продукти, които могат да поглъщат ултравиолетовите лъчи, поради което намира широко приложение в слънцезащитната козметика.

Познато от около 5000 години в Далечния Изток и от тогава се използва за медицински и козметични цели. Забавя силно стареенето на клетките. Има много добър козметичен дефект при суха, набръчкана, застаряваща и залющена кожа. При външно мазане и масажиране може значително да подобри вида й.

Сусамово масло употреба

Маслото от сусамово семе може да се използва за приготвяне на билкови извлеци или като разтворител на етерични масла. То е прекрасно и като масажно масло – подходящо за всички типове доши, според Аюрведа. Подчертава вкуса на ястията, като се добавя непосредствено преди консумацията. Желателно е да не се обработва термично, за де не се загубят част от ценните му хранителни качества. Използва се за приготвяне на най-различни салати и екзотични ястия.

Поради съдържанието си на лецитин, то помага на мозъчните клетки. Препоръчва се при депресия и умора, както и за укрепване на организма. Просто и ефикасно средство срещу безсъние, приложено чрез масажиране на петите на краката преди лягане.


Сусамовото масло е богато на витамини и минерали - витамин Е, лецитин, метионин, минералите калий, калций, магнезий, фосфор и др.

Начин на употреба на сусамово масло

Сусамовото масло се препоръчва да се използва в чист вид (1 чаена лъжичка 2-3 пъти на ден с храна), или се използва в дресинг салати или приготвяне на различни кулинарни ястия.

За децата дневната доза сусамово масло трябва да бъде:

На възраст от 1 до 3 години - 3-5 капки;

На възраст от 3 до 6 години - 5-10 капки;

На възраст от 10 до 14 години - 1 ч. л.

Съчетание на сусамово масло с други билки

Против пърхот, често се съчетва с лавандула и лайка.

Противопоказания за употребата на сусамово масло

Индивидуална непоносимост към сусамово масло. Хората, страдащи от повишено кръвосъсирване, склонност към тромбоза, разширени вени трябва да се консуитрат с лекар преди да използват сусамово масло.