Спирулина синьо-зелено водорасло


СПИРУЛИНА
Хранителна е толкова, колкото не може да бъде трапезата ни. Съдържа толкова бетакаротин, че като мощен антиоксидант може не само да предотврати, но и да обърне развитието на рака. Богата е на желязо 50 пъти повече от спанака. Има повече протеини от соята. Това са само част от удивителните съставки на едно уникално водорасло, наречено спирулина.

Спирулина е синьо-зелено водорасло, което все още ни звучи малко екзотично и не съвсем познато. А то е част от живота ни. От водораслите се смята, че се е зародил животът на Земята преди три и половина милиарда години, смята се, че именно водораслите са в основата на живота на над един милион биологични вида, включително и на човека. Спирулина е неизменна част от трапезата още на древните ацтеки, консумирана е била от древните източни народи в продължение на столетия, но едва през последните 30 години спирулина предизвикват сериозно интереса на учените. Днес този интерес е подплатен с признанието, направено след поредица от задълбочени изследвания, че спирулина е силна питателна храна за човека, храна, която съдържа най-голямото количество хранителни вещества, съчетани в идеален баланс и като такава е удивително лекарство за човешкия организъм.

Спирулина действиеСпирулина съдържа това, което често липсва на всекидневната ни трапеза. Богатото и пълноценно хранително съдържание на спирулина осигурява много жизнено необходими съставки за организма ни. Тя подобрява имунитета ни и укрепва всички органи и системи, дава богат запас от енергия, полезна е за хората с проблеми в храносмилането, асимилацията и отделянето, помага на страдащи от диабет, стрес и депресия.

Спирулина съдържа над 100 хранителни съставки. Тези съставки, действащи синергично, съдържат 60% протеини, незаменими витамини и фитонутриенти, като например антиоксиданта бетакаротин, сулфогликолипиди, полизахариди и незаменими аминокиселини. Това синьо-зелено микроводорасло ни снабдява с много есенциални минерали и олигоелементи. Тъмнозеленото оцветяване на спирулина е резултат от струпването на естествени пигменти - хлорофил, фикоцианин и каротеноиди, които събират слънчевата енергия.

Наричат спирулина „Майчиното мляко на земята”. Неслучайно – тя е богата на гамалиноленова киселина - рядко срещаната есенциална мастна киселина, която по принцип се съдържа само в майчиното мляко.


Спирулина съдържание

Спирулина е изключителна богата на бетакаротин или както още го наричаме провитамин А. - установено е, че водораслото съдържа 25 пъти повече бетакаротин отколкото суровите моркови. Това може не само да предотврати появата на рак, но и да обърне неговото развитие, смятат учените. Спирулина е ценна с факта, че естествената форма на бетакаротин превъзхожда многократно синтетичните, тъй като се усвоява много по-добре от тялото. Бетакаротинът е естествен антиоксидант, който освен от рак, предпазва от сърдечни болести, подсилва имунната система, подпомага и ускорява заздравяването на рани и намалява размерите на туморите. Руски учени установяват, че бетакаротинът, който се съдържа в спирулината подобрява осезаемо здравето на засегнатите от Чернобилската авария. Интересен факт, който доказва изключителните свойства на спирулина е, че само три грама спирулина осигуряват 180% от препоръчваната в САЩ дневна доза бетакаротин. Приемането на бетакаротин е за предпочитане пред приемането на витамин А, тъй като няма опасност от предозиране и странични ефекти.

Спирулина съдържа и големи количества витамин В12 (превъзхожда я само AFA) и е 3 пъти по-богата на витамин Е от суровия пшеничен зародиш. Изключителната биологична активност на спирулината е свързана с още много други витамини и физиологично активни вещества. Хората, които консумират спирулина, се нуждаят от по-малко други храни.

Спирулина помага за намаляване на високото кръвно налягане и холестерола и облекчава болките при артрит, пременструални болки, екзема, псориазис и други кожни проблеми.Прилагането на гама-линоленова киселина е особено важно за лица, в чийто организъм е блокиран синтезът на гама-линоленова киселина от линолова – наблюдава се при възрастни хора, при злоупотреба с алкохол, при захарен диабет, при дефицит на витамините РР, В6 и С, при недостатъчност на цинк и магнезий. Гама линоленовата киселина е изключително ценна съставна част на кожата. Заради това редовният й прием чрез спирулина значително намалява сърбежа и площта на кожните увреждания като екзема, псориазис, атопичен дерматит и др. Друг тип заболяване, при което е препоръчителна употребата на гама линоленова киселина, е ревматоидният артрит. При него тази съставка на спирулината способства за овладяване на възпалението и намалява болките в ставите. Диабетната невропатия също се повлиява много благоприятно при употреба на Гама линоленова киселина.

Спирулина водораслиСпирулина съдържа повече желязо от спанака. Водораслото е около 50 пъти по-богато на органично желязо, абсолютно нетоксично и лесноусвоимо от суровия спанак. Това прави спирулината много изключително ценна за кръвта. Богатото й минерално съдържание е от голяма важност и за здравата кожа, кости, нокти и зъби. В това отношение спирулината се доближава плътно до дивите Кламатски водорасли, ако се отглежда в добри условия.

Спирулина, както и AFA, съдържа 2 пъти повече протеини от следващия богат източник – соята, и 3 пъти повече – от говеждото месо, рибата и яйцата. В същото време в 1 г. суха водораслова маса се съдържат по-малко от 4 калории и почти никакъв холестерол. В състава на спирулината влизат 8 незаменими и 10 заменими аминокиселини, в правилно съотношение с усвоимост над 90%.

Спирулина е алкална и помага за поддържането на оптимално рН в организма. Поради неправилното хранене и употребата на прекалено много преработени, преварени, пържени и стари храни, както и газирани напитки, телата ни са прекалено подкиселени. Това е една от главните причини да боледуваме повече. За да бъдем здрави, е необходимо да поддържаме добър алкалнокиселинен баланс. AFA и спирулина ни помагат много в това отношение.

Още един интересен факт за спирулина – тя расте толкова бързо, че може да осигурява до 20 пъти повече протеини на единица култивационна площ от соята и повече от 200 пъти от говеждото месо. Спирулина няма нужда от плодородни земи, докато за добиването на 1 кг царевичен протеин се губят 22 кг от повърхностния почвен слой, а за 1 кг протеини от говеждо месо - 145 кг. А е толкова ценна. Една прекрасна храна за всички, с комплексен благотворен ефект върху целия организъм.

Спирулината като хранителна добавка

Днес спирулина се смята за едно от естествените и достъпни средства против стареене, тъй като има мощен антиоксидант.
От общата маса на спирулина, около 65 е лесно смилаем протеин, който включва почти всички необходими аминокиселини за хората;
Спирулина съдържа ненаситени киселини омега 3-, 6- и 9;
Поради наличието на хлорофил, той помага за почистване на кръвта от токсини и укрепване на човешката имунна система;
Високото съдържание на лесно смилаемо желязо прави спирулина полезна добавка при лечението на анемия;
Подобрява зрението и е добро за здравето на очите като цяло;
Има противовъзпалителни свойства;

Ползи и препоръчителен прием за деня

Стимулира регенерацията на клетките, поради което се използва активно в козметологията;
Премахва токсините;
Увеличава имунитета;
Подобрява сексуалния живот на жените и мъжете;
Редовният прием на спирулина помага да се отървем от симптомите на много видове алергии, като например алергии към прашец, който измъчва много хора през пролетта;
Намалява холестерола в кръвта, регулира кръвното налягане;
Инхибира развитието на туморни клетки, предотвратявайки много видове рак;
Подобрява паметта;
Добре е за здравето на сърдечно-съдовата система;
Заменя метаболизма;
Лекува кожата отвътре. Използва се за акне и дерматит;
Дава енергиен заряд;
Подобрява храносмилането.

Можете да пиете спирулина по 1 таблетка 3 пъти дневно в продължение на половин час преди хранене. Смята се, че ако приемате спирулина след хранене, тя допринася за увеличаване на теглото, а ако взимате преди хранене, това ще ви помогне да отслабнете, тъй като намалява апетита.

Спирулина противопоказания

Хората с автоимунни заболявания трябва да избягват приема на добавки и лекарства, съдържащи спирулина. Тъй като спирулина повишава защитната функция на организма (имунитета), тя може да влоши симптомите на множествена склероза, лупус, ревматоиден артрит и други заболявания, свързани с хиперактивността на имунната система.

Поради същите причини, спирулина може да отслаби ефекта на имуносупресорите, които често се използват за лечение на автоимунни заболявания и за предпазване на тялото от отблъскване на трансплантациите на органи.
Спирулина не трябва да се приема едновременно с антикоагуланти и не се препоръчва да се комбинира с продукти и билки, които също намаляват съсирването на кръвта (например джинджифил, чесън, куркума, женшен).
Тъй като има проучвания за безопасността на спирулина при бременни жени и деца, лекарите препоръчват избягване на тази добавка през съответните периоди от живота.