Спирея, блатен тъжник билка

 • Блатен тъжник стрък рязан – Спирея, Filipendula ulmaria L.
 • Спирея медна поляна майски сняг
  Преди години растението спирея е носело звучното име медна поляна, но днес е по-известна с името „майски сняг“ и недотам поетичното име Блатен тъжник. Но какво се крие зад всичките тези имена и защо решихме да Ви обърнем внимание върху това красиво растение?

  Спиреята е красив храст, който наподобява натрупал сняг върху раззеленилата се поляна. „Снегът“ по цветовете на спиреята е не само бял, но и многоцветен, тъй като тя е богата на видове (Spiraea Thunbergii, която расте в Китай, Sp. Japonica с родина Япония, Sp. Bella произхождаща от Хималайската област и много други).


  Цъфти през пролетта и лятото, като прелива от бяло, през розово до ярко червено. Интересна е не само с палитрата си, но и с различната големина на цветовете и храстите. Спиреята с едри бели цветове цъфти през пролетта и началото на лятото. Другата е сравнително по - ниска и образува по - дребни розови, бели и червени съцветия в началото на лятото. Тя е многогодишно тревисто растение, достигащо височина до 1,5 м разклонено само в горната си част. Листата й са перести, с 1-5 чифта различно големи двойно назъбени листчета, най-горното от които е длановидно и с междинни по-дребни листчета между тях.

 • Блатен тъжник цвят – Спирея, Filipendula ulmaria L.

 • Спирея

  Състав и свойства на спирея

  За първи път лечебните свойства на Спиреята са открити в древността, но изследванията върху нея продължават и през средновековието. Още тогава е била използвана при ставните форми на ревматизъм, задръжане на течности в организма и възпаления на пикочните пътища.

  Съвременните научни изследвания върху лечебните свойства на спиреята, твърдят, че притежава силно нервноуспокоително действие в пъти по-силно от това на валерианата. Счита се, че няма друго лечебно растение с по-високо съдържание на естествени салицилати (безвредни аналози на аспирина).


  В България Спиреята за първи път се използва, като антистресово средство. Уникалността на билковата композиция се дължи на двойното й действие. От една страна успокоява, а от друга способства за подобряване на настроението. Стимулира серотонина - хормона на радостта. Не създава привикване и не намалява работоспособността на организма, а напротив - дарява спокойствие и настроение.


  Лечебни свойства на Спиреята

  В наши дни медицината преоткрива лечебните свойства на Спиреята, тъй като в нея се съдържат кумарини, есенциални масла, флавоноиди, ритин, хепарин, минерали, салицилати, витамин С и етерични масла. Тя притежава противовъзпалително, антикиселинно, аналгетично, астрингентно (уплътнява тъканите и намалява секрециите), потогонно и диуретично действие.

  Успешно се прилага, като облекчаващо средство при бактериални и вирусни състояния – варицела, дребна шарка;
  кръвоносна система – заболявания на кръвта;
  нервна система – облекчава главоболието, невралгията, нервните спазми, помага за пълноценния сън;
  женски състояния – менструални болки;
  храносмилателна система – колики, диспепсия, диария при деца, свръхкиселинност, гастрит, хиатус херния, възпаления на стомаха и червата, пептични язви, синдром на раздразненото черво, ентерит, язви на стомаха и дуоденума;
  отделителна система – атеросклероза, болести на пикочния мехур и бъбреците, цистит, подагра, задържане на вода, воднянка, пясък в урината, възпаление на уретрата, камъни в бъбреците;
  възпалителни процеси – артрит, инфекции, ревматизъм, подути стави;
  мускулни проблеми – болки в мускулите и ставите;
  дихателна система – грип, проблеми на дихателната система;
  кожни проблеми – премахва обривите, възстановява кожата;
  други – антидот при инфекции и натравяне, понижава високата температура, облекчава болките, предпазва лигавичните мембрани.

  Спиреята може да се използва вместо върбовата кора или аспирин, но без да дразни стомаха. Външно намира приложение при рани и възпалени очи.

  С лечебна цел се използват, както цветовете, така и корените на Спиреята. Препоръчва се блатен тъжник, спирея – цвят, при  асцит, плеврит, пясък в бъбреците, ревматизъм и подагра и блатен тъжник, спирея – корен, като противовъзпалително, противоревматично и диуретично средство.

  Отглеждане на спирея

  Засаждането на спирея в зоната на вилата и особено грижата за него не представляват никакви трудности.

  Най-доброто време за садене са есенните месеци преди края на листопада. Въпреки това, някои сортове могат да бъдат засадени през пролетта. В този случай, храста трябва да бъдат засаден преди листата се разтварят.
  Важна точка на засаждане е изборът на място. Препоръчително е да се избере слънчевата площ и преобладаващите богати почви. Като правило, на хомогенни почви Спиреята расте много по-бавно.
  Преди засаждане, трябва да се подготви почвата. Ако няколко храста са засадени като "жив" плет, по-добре е да се сложат на разстояние от 50-60 см между тях.

  Ползи на спирея

  Действа противоревматично, диуретично.

  Противопоказания на спирея

  Билката е противопоказна за хора, чувствителни към аспирина.