Как да бъдем по-здрави чрез слънчевите лъчиБългария е една от най-слънчевите държави в Европа. Според статистиката на БАН и Европейската комисия, средно за година на всеки 1 дъждовен ден се падат 6 слънчеви дни. Естествено слънчевите дни са много повече през лятото, и по малко през зимата. България има над 35% чисто слънцегреене, без облаци. Това е и една добра предпоставка за добро здраве.

слънцегреене, слънце, здраве, българия

Слънцето е  светлина, слънцето е топлина, слънцето е всичко. Ако не беше слънцето, или ако беше различно, то и животът на Земята, също щеше да е по-различен. А можеше и въобще да го няма ...

Много религии се основават на култа към слънцето. В Индия – Брахма, олицетворява принципа на добро, в Египет – Озирис е символ на вечния живот (вечер умира, а сутрин отново се възражда), в Персия - Митра, Адонай (понастоящем едно от наименованията на Бог в юдаизма и християнството), при финикийците и гърците – Аполон.

Последователите на бретарианството вярват, че е възможно да се живее, чрез консумация единствено на слънчева светлина, въздух и вода. 

Няма съмнение, че тялото се нуждае от слънчева светлина. Съвсем наскоро, изследователска група от учени, водени от Ричард Уелър (Единбург) установи, че след излагане на слънчева светлина, при хората се понижава кръвното налягане, намалява се образуването на тромби, поради тази причина слънцето не само подобрява здравето, но и удължава живота. Благодарение на него, могат да се предотвратят появата на сериозни заболявания като инсулт и инфаркт.

Заключения на учените са актуални, тъй като доскоро се смяташе, основното предимство при излагане на слънце е само едно - производството на витамин D.

Учените предупреждават, че тепърва ще се правят открития за ползите от  излагането на слънце и ще се изучават и в бъдеще. Това са само първите заключения.

 • Витамин D3 - за здрави кости и силен имунитет, Bioherba, 400 IU, 60 капсули

  Витамин D3 - за здрави кости и силен имунитет, Bioherba, 400 IU, 60 капсули

  Цена:

  Редовна цена: 10,99 лв.

  Промо цена 9,89 лв.

  -10%

 • Витамин D 3 течен, витамин Д, Bioherba, 400 IU / 10 mcg, 50 мл

  Витамин D 3 течен, витамин Д, Bioherba, 400 IU / 10 mcg, 50 мл

  Цена:

  Редовна цена: 16,38 лв.

  Промо цена 14,75 лв.

  -10%

  Не е в наличност

 • Ползи от слънцето

  Ползи от слънцето

  Под влияние на слънцето в мозъка се произвежда серотонин (уточняваме, че серотонин се получава не само от въздействието на слънцето) - хормонът, който играе важна роля в процесите на коагулация, влияе и на алергичните реакции,  наричат го още "хормона на щастие". Наличието на серотонин в кръвта в достатъчно количество увеличава настроението и повишава сексуалната възбуда.

   

   

   

   

   

   

  слънце и витамин д

  Под въздействието на слънчевите лъчи в тялото се освобождава биологично инертен нитрит NO3 и се превръща в нитрат и азотен оксид, който намалява кръвното налягане и намалява вероятността от инфаркт и инсулт.

   

  • Слънцето има и антибактериален ефект, благодарение на него намалява акнето, спомага за  по-бързото заздравяване на рани,  което означава, че кожата става по-хубава и по-бързо се регенерира.

   

   

   

   

   

   Слънцезащитни продукти - купи ТУК

  Вредите от слънцето

  • Тен  - защитната реакция на организма към въздействието на слънчевите лъчи, това е първият признак за вредата на слънцето върху човешкото тяло. При по-продължително излагане на слънце, може да се получат изгаряния (кожата започва да боли, зачервява се, а след това се бели). При някои хора може да се появи меланома (рак на кожата).

  • Вредно е за очите

  • Продължителното излагане на ултравиолетова светлина изсушава кожата, което допринася за нейното стареене.

  • При продължително излагане на слънце е възможно да получите слънчев удар.

  Симптоми: гадене, ускорен пулс, повишена температура. Възможна е загубата на съзнание и дори летален изход.

   

  При излагане на слънце трябва да се взимат предпазни мерки:

  • Носете шапка на главата си, по-добре да е светла на цвят, за да не привлича слънцето

  • Използвайте специални слънцезащитни средства (кремове, спрейове), против изгаряне;

  • При физическо натоварване пийте вода;

  • Носете слънчеви очила;

  • Избягвайте излагане на слънце през деня, особено в часовете от 11 до 16.

  • Ако искате да получите повече полза от слънцето, по време на умерено излагане в полезните часове, ползвайте бета каротен хранителна добавка.

  Дали слънцето ще донесе радост или ще доведе до проблеми - зависи само от Вас. Здравословният начин на живот, без живителните слънчеви лъчи, е невъзможен. Болестите се срещат там, където слънцето рядко наднича.

  Любопитно: Слънцето нормализира производството на женски хормони както при жените, така и при мъжете. А женските хормони повишават либидото.