шафранШафран билка, лечение

Шафранът е една от най-известните и скъпи билки в света, използвана още от древните египтяни и гърци за лечение на редица здравословни проблеми и подправка към ястия. Това е така, поради уникалното съдържание на над 150 етерични и ароматни съединения включително, каротеноидите зеаксантин и лекопен. Интересен факт за билката е, че в хилядолетната човешка история тя е била причина за множество войни и е по-скъпа от златото, като фалшифицирането ѝ се е наказвало със затвор.


 Малко повече за Шафрана...

Шафранът е билка добита от близалцето на шафранения минзухар (Crocus sativus), тинктура шафранкато след беритбата и сушенето му, горчивата съставка глюкозид пикрокроцин се разпада и оставя молекулата шафранал - етерично масло, което прави билката толкова ароматна и полезна за тялото.

Древните използвали шафрана за лечение  на астма, кашлица, смущения в стомаха и храносмилането, менструални болки, суха кожа. Комбинирайки шафранова тинктура с чай от лайка, получавате отлично средство при депресия и безсъние, намаляващо стреса и успокоява тялото.  Любопитно е, че шафранът е и мощен афродизиак.

Освен всички изброени действия на шафрана, той е и мощен имуномодулатор, засилващ действието на антиоксидантите в тялото ни. Богатата на витамини А, В1, В2, В3 и С, желязо, магнезий, фосфор, цинк, селен и калий билка,  действа благоприятно на човешкото око, поради каротеноидите в състава й. Те намаляват макулната дегенерация и свръхпигментация  на ретината.

Изследвания показват, че шафранът и чая направен от него, действа благоприятно на сърдечно-съдовата система, като намалява натрупаната плака по кръвоносните съдове. При прием предизвиква потене, чрез което се ускорява очистването на натрупаните токсини в организма.

Шафран къде расте

Шафранът минзухар цъфти на полусухите и сухите земи, които са покрити с топъл и сух летен бриз.
Въпреки това, влажността също е важна за него. Например, Гърция или Испания, където можете да очаквате 500 и 400 мм дъжд годишно.
Друг ключов аспект са дъждовете. Най-добрият вариант е, когато една щедра пролет е последвана от относително сухо лято.
Ако сравним с други растения, можем да кажем, че за шафрана ще бъде благоприятни същите климатични условия, както за Средиземноморския масив или Северноамериканската шасарел.а

Шафран начин на бране

Грижа за шафран не е по-трудна от грижата за всяко друго растение, но има малки тънкости. За да получите шафран, трябва да отглеждате минзухари; Трудността се крие в прибирането на тичинките на шафран. Всяка тичинка се събир на ръка в определен момент. Ако ги събирате твърде късно, те ще бъдат изсъхнали.

Видове шафран

В момента има около 300 разновидности на минзухари. Всички те са разделени на пролетни и есенни според цъфтежа. Само един вид от тях, а именно минхар (шафран) се използва за промишлено култивиране на шафран с цел подправка или суровини за лекарства. Това е мизухар с есенен цъфтеж. В дивата природа, този сорт не се среща.

Как се отглежда шафран

Шафранът се отглежда от семена. Те трябва да бъдат засадени през есента, на около 1 см. Но в този случай, шафранови цветя, ще можете да получите в най-добрия сучай след две години (през първата година той не цъфти). Ето защо, по-често тя се отглежда от грудки, специално закупени от производители. Шафранът расте в продължение на 5-6 години.

Избор на правилните луковици

За да отгледате здрави, красиви цветя, трябва да изберете здравословно качество посадъчен материал. Здравите луковици на шафрана трябва да бъдат без следи от механични повреди и гниене. Цветът на луковиците е гладък, без петна. Луковиците пасват плътно на тялото на луковиците. Не трябва да има щети или покълнали корени.

За да определите колко луковици трябва да закупите, следвайте общото правило:

3 тичинки на човек, умножено по броя на членовете на семейството, умножена по броя на ястията от шафран, които готвите през годината. Например, ако едно семейство от четирима подготвя ястия от шафран веднъж на всеки два месеца, те се нуждаят от 24 растения.

Можете да приемате тази уникална билка като тинктура или подправка за различни ястия и сосове. За чай са ви необходими 5 близалца от билката, които се заливат с вряла вода. Добавете мед на вкус. Оригинално, Аюрведа препоръчва няколко близалца да се запарят с вряло прясно мляко и след като то се поохлади и стане топло, може да се пие със или без подслаждане. Не употребявайте шафран късно вечер, тонизира и пречи на съня.