Прополис - име

PropolisНаименованието прополис произлиза от гръцките думи "προ" +"πολις" - "пред града", "защита на града", тъй като гърците асоциирали строежа на пчелните кошери с изграждане на защитни стени срещу външни влияния. Пчелите използват прополис за замазване на кухините в кошерите си, за да ги предпазят от излишна влажност, за укрепване и за защита от микроби в тях. По-късно в латински думата прополис се превежда, като пчелен клей. В наши дни прополисът и пчелния клей са синоними на смес от смоли, восък и прашец от пъпки и цветовете на растенията, обогатени с ензими и подложени на млечно-кисела ферментация в храносмилателната система на пчелите.

Първите данни за прополиса идват от древен Египет, а значително по-късно започва да се използва и от древните гърци, за него пишат изключителните лечители от древността Диоскорид и Гален, а по-късно се споменава от римските учени енциклопедисти Плиний Стари и Варрон. Те описват употребата му при простудни заболявания, кожни слезии, при някои заболявания на мускулите и ставите, тъй като прополисът съдържа витамини, етерични масла, минерални соли, микроелементи, хормони и ферменти.

 • Меден мехлем с прополис 10% – Прополисов мехлем, Bioherba, 35 гр.

  Меден мехлем с прополис 10% – Прополисов мехлем, Bioherba, 35 гр.

  Цена:

  Редовна цена: 5,39 лв.

  Промо цена 4,85 лв.

  -10%

 • Пчелица Тинктура Прополис 30%, Bioherba, 30 мл

  Пчелица Тинктура Прополис 30%, Bioherba, 30 мл

  Цена:

  Редовна цена: 4,10 лв.

  Промо цена 3,70 лв.

  -10%

 • Как се добива прополис


  Прополисът се произвежда от пчелите, които го събират от смолисти вещества от растителен произход, като дървесни пъпки, млади клони и листа от трепетлика, върба, кестен и други дървета, както и от някои тревисти растения. Основните източници на прополис са бреза и топола, но пчелите събират прополис също от стволовете и боровите шишарки. Растенията, от които се добива прополис имат бактерицидни свойства. По-голямата част от прополиса се получава от цветния прашец, импрегниран със смолисто вещество, което предпазва съдържанието на поленовите клетки от неблагоприятни условия на околната среда, включително прекомерна влага.

  Състав на прополиса


  Прополисът няма един единствен състав. Той зависи от растенията, от които е бил събиран и в какво състояние са пчелите по време на събирането и по кое време на годината. Дълго време се е смятало, че прополисът се характеризира с непостоянна формула. Но по-късно са открити 16 класа органични вещества, съдържащи се в този продукт. Съставът също така включва активни биологични елементи, сред които са известни повече от 100 вариации. Най-важните от тях са: полифеноли, алкохоли и алдехиди.

  Прополисът включва: смоли и балсам (50-60%); восък, различни варианти на растителни вещества с индивидуални свойства (10%).

  Приложение на прополиса


  Природно обезболяващо

  От древността прополисът е известен като природен анестетик. В днешно време в него се откриват вещества, които надвишават тези на новокаина почти 5 пъти, а на марихуаната (коноп) - с 3,5 пъти. Анестетичното свойство на прополиса  намалява повишената температура.

  Прополис - антибактериално и антивирусно средство


  Мощният антисептичен ефект на прополиса предпазва организма от патогенни бактерии и вируси. Интересно е, че за разлика от синтетичните антибиотици, резистентността към бактерии не се развива. Излишно е да казвам, колко полезно е това при лечението на инфекциозни заболявания? Лечебните свойства на прополиса включват активиране на производството на имунни клетки.

  Ускорява зарастването на раните, облекчава възпалението

  Тъй като прополисът спомага за бърза регенерация, препаратите от него се използват успешно при лечение на трофични язви, дълго незарастващи рани, екземи и дерматози. Епителизацията на лигавиците под въздействието на лекарствени вещества от прополис ускорява, възпалението на тъканта да се заменя с възстановяване.

  Кой може да приема прополис

  Прополисът помага в борбата с най-сериозните заболявания. Той бързо възстановява силата, осигурява нормално хранене на клетките и е полезен за анемия и има радиопротективни свойства. При противоракова терапия, прополисът се използва след химиотерапия и лъчева терапия - помага за по-лесно отлагане на рехабилитацията. Лечението с прополис на стомашни и дуоденални язви по време на ремисия е ефективно.

  Свойства на прополиса

  Високите бактерицидни свойства на прополиса са потвърдени и от научни изследвания, тъй като прополисът подтиска жизнената дейност на вирусите. От 200 изследвани болествотворни щамове, няма такъв, срещу който прополисът да не е противодействал. Някои експерти смятат, че това свойство се подобрява, когато прополисът се използва с мед и пчелно млечице. Екстрактът от прополис се използва в съвременната медицина при настинка и грип в комбинация с други плодови екстракти за по-добър ефект. Такова съчетание носят в себе си различните видове прополки: ПРОПОЛКИ ШИПКА И МАЛИНОВ СОК, ПРОПОЛКИ С ВИТАМИН С, ПРОПОЛКИ С АЛОЕ, ДЖИНДЖИФИЛ И МАСЛО ОТ ЛИМОНОВА ТРЕВА.

  В човешкия организъм прополисът почиства клетъчната мембрана, премахва холестерола, нормализира клетъчното дишане и подтиска анормалните клетки, възстановява засегнатата тъкан.

  Установено е, че прополисът съдържа ред витамини (Bl, B2, РР, Е, С и провитамина А), микроелементи, които участват в обмяната на веществата, ензимни и биохимични процеси на витамин в тялото ни, които ускоряват процеса на зарастване на няколко заболявания и регенериращи свойства. ПРОПОЛИСОВИЯT БАЛСАМ е подходящ за употреба при подобни оплаквания.

  Прополисът повишава резистентността на организма към йонизираща радиация, повишава защитата и способността за адаптация на организма, а също така осигурява общо тонизиране и полезен психо ефект - подобрява настроението, намалява тревожността и депресията. Основавайки се на тези му качества са създадени САПУН ПРОПОЛИС и ПРОМЕД БАЛСАМ, Златен корен на Урал.

  Притежава антиоксидантен ефекти затова е много полезно използването му в областта на онкологията. Той потиска растежа на раковите клетки, без да бъде токсичен.

  Прополисът оказва противовъзпалителен ефект и може да се използва при лечение на заболявания, свързани с интоксикация на организма, като туберкулоза, дифтерия, скарлатина. Прополисът се явява уникално лечебно средство и употребата му е многоспектърна. Клеевата тинктура успешно се използва при херпес, зъбобол, настинка и кожни заболявания.

  От древни времена с прополис се третират екземи, обриви, измръзване и гъбични инфекции, инфекции на пикочните пътища, подагра, артрит, а сега и прополис се прилага дори при рак.

  Съхранение на прополиса

  Прополисът трябва да се съхранява на сухо и тъмно, далеч от ароматизирани вещества на тъмно място при темпераутра не по-висока от 25°С. Ако сее съхранява спазвайки горните указания, той задълго запазва своите лечебни свойства, макар че пресният прополис е в пъти по-ценен. Когато нямате възможност за съхранение Ви преповъчваме Лиофилизирано пчелно млечице и прополис в капсули. И все пак ако държите на натуралния продукт, можете да си позволите пчелен клей прополис, който да не се налага дълго да съхранявате и така няма да се изгубят ценните му качества.

  Прополис в съчетание с други билки

  Най-често прополиса се съчетава с ехинацея и бъз при настинки и грип. При спрейове за гърло, може да се съчетае с невен и смрадлика.

  Прополис дозировка

  Прополисът се използва под форма на 30% спиртен извлек. В 100 мл. 70° спирт се поставя надробен на ситно 30 грама прополис и се разклаща по 4-5 пъти на ден в продължение на 5-6 дни, след което бистрата надутаечна част се отделя (декантира се) или се прецежда през няколко слоя марля. Този спиртен извлек е траен продукт и може да се използва при възрастни по 25-30 капки в малко (30-40 мл) вода, мляко, водка, ракия и др. сутрин на гладно 15-20 мин преди хранене. При деца се използват толкова капки на колкото години е детето, накапани във вода или мляко 1 - 2 пъти дневно. Може да се използва също за гаргара при възпалено гърло. Гаргара може да се прави и с профилактична цел, за предпазване от вирусни и бактериални инфекции на горните дихателни пътища.

  По-подходящо вместо Вие да се ангажирате с направата на тинктура, да се възползвате от нашите предложения за Клеева тинктура.

  Прополис натураленПрополисът е леко горчив на вкус, пикантен вкус, лепкава на допир и е със златисто кафяв, тъмнозелено или само кафяв на цвят. Цветът на прополис зависи от растителни видове, от които е съставен, така прополисът от полето е предимно кафяв, и събрания в широколистна гора - жълто-сив на цвят.

  С течение на времето, прополисът изсъхва и става чуплив, а понякога може дори да стане черен на цвят. Мирише на мед и восък, а при нагряване мирише на мед и тамян. Повече се цени мекият прополис, тъй като той съдържа повече хранителни вещества.

  Много са продуктите, в които се съдържа прополис, тъй като спектъра на лечебните му свойства е многообразен. Ние от bilki.bg Ви предлагаме голяма част от тях.

  Прополис противопоказания


  Подобно на всеки пчелен продукт, прополисът в алкохол или под формата на мехлем има не само лечебни свойства, но и противопоказания. Той може да бъде потенциално опасен за хора, предразположени към алергии.

  Въпреки че е универсален лечебен агент с доказана ефикасност, е необходимо да се спазва правилната доза при използване на пчелен прополис и да се помни, че е трудно да се смила в концентрирана форма.

  Съществуват определени ограничения за бременни и кърмещи жени, астматици, пациенти с недостатъчно съсирване на кръвта и пациенти, които са обект на планирана хирургична интервенция.