Зеленото кафе
Плодовете на кафееното дърво, които съдържат зърната кафе се добиват от няколко вида малки вечнозелени храсти. Двата най-често отглеждани вида са високо цененият Coffea arabica и Coffea canephora, зърната от който са известни и като робуста.
Растението се казва съответно кафе арабика и кафе робуста.
Суровото кафе на зърна няма характерния вкус и аромат на кафе, който познаваме. Този аромат кафето получава при изпичане. То има лек блудкав вкус, светъл цвят, но светлият цвят не трябва да ви подвежда – билката зелено кафе е много активна и крие голяма сила. Суровото кафе на зърна съдържа полифеноли, включително хлорогенна киселина (естер на кафеената киселина и хининовата киселина и е основно фенолно съединение в кафето), които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, както в екстрактите от гроздови семки и зелен чай. Помага на организма да неутрализира вредните свободни радикали. Проучванията сочат, че хлорогенната киселина в суровото кафе на зърна има антихипертензивен ефект върху хората и помага за понижаване на кръвното налягане.
Суровото кафе на зърна модулира след хранене нивото на глюкозата. Хлорогенната киселина, съдържаща се в суровите кафеени зърна доказано инхибира ензима, който предизвиква образуването на глюкоза и образуването на въглехидрати, увеличавайки сигнала за инсулиновите рецептори в клетките на черния дроб.
![]() |
![]() |
Какво предствалява зеленото кафе на зърна?
Преди време д-р Оз в своето шоу подчерта, че изследванията му върху суровото кафе на зърна, сочат, че те влияят добре върху черния дроб, кръвната захар и има детоксикиращи свойства.
Най-стимулиращият ефект на суровто кафе на зърна до голяма степен се дължи на алкалоида кофеин, който се съдържа в семената. Освен като напитка, кафето може да се използва за ароматизиране на храни и захарни изделия. Печено и смляно кафето е съставка на традиционната медицина в Югоизточна Азия за облекчаване на болки в стомаха и диария, за повишаване на кръвното налягане и като диуретик. В някои страни се използва за направата на топли леки напитки, като чай.
Можете да използвате суровото кафе на зърна, само като напитка за да ѝ се насладите. Изпечените зърна могат да ви послужат за ароматизиране. И не забравяйте, че зеленото кафе е полезно за отслабване, подпомага при стомашни проблеми и повишава кръвното налягане.
За произхода и отглеждането на кафето:
Както подсказва името, Робуста зърната са по-издържливи от другия основен вид кафе на зърна Арабика и може да се отглежда при ниска или висока надморска височина. Робустата се характеризира със силен вкус и много малко киселинност. Отглежда се главно във Виетнам, Бразилия и Индонезия.
Ако сте любител на гурме кафето вие сте най-вероятно запознати с кафето на зърна Арабика, известно със своят аромат, киселинност и ниско съдържание на кофеин. Арабиката е по-дребна от Робустата и най-добре расте в планински климат. Арабиката се се отглежда в югозападните планини на Етиопия, югоизточната Судан, Йемен и Кения, откъдето идва и името Arabica - в смисъл "от Арабия".
Искате ли висока доза кофеин?
Като цяло суровата Робуста на зърна съдържа два пъти повече кофеин в сравнение с кафето на зърна Арабика. Това я прави идеална за високи концентрации на кофеин. Независимо какво ще бъде вашето предпочитание към силната и издържлива Робуста или към гурме кафето Арабика, ползите за вашето здраве ще бъдат безспорни.
Насладете се на чаша зелено кафе заедно с нас!
Ползи на зеленото кафе на зърна
Неутрализатор
Зеленото кафе е богат източник на антиоксиданти. Някои проучвания показват, че зеленото кафе на зърна всъщност е по-полезно от зеления чай поради свободните радикали. Зеленото кафе също съдържа хлорогенова киселина, която е много пъти по-ефективна при неутрализирането на свободните радикали, отколкото количеството антиоксиданти в зеления чай.
Повишен метаболизъм
Хлорогенната киселина в органичното зелено кафе увеличава метаболитната скорост, като по този начин помага за изгаряне на мазнини и калории, поради което се получава загуба на тегло.
Антидепресант
Кафеената киселина в зеленото кафе действа като стимулант и дава изблик на енергия, като по този начин помага на тялото да преодолее умората.
Сърце и черен дроб
Органичното зелено кафе не съдържа кафестол, което причинява повишаване на холестерола в кръвта. Този дитерпен също влияе върху секрецията на чернодробни ензими. Така органичното зелено кафе е добро за черния дроб.
Токсични ефекти
Тъй като зеленото кафе е органично то не съдържа никакви токсични химически остатъци и следователно няма токсичен ефект върху организма.