мастикс, лечебна смолаОписание

Pistacia lentiscus (мастика; на Гръцки: μαστίχα mastíkha) е вечнозелен храст или малко дърво от рода Pistaciо, което расте до 4 м височина и се отглежда заради своята ароматна смола, главно на гръцкия остров Хиос.

Употреба

Мастиковата смола- Pistacia lentiscus традиционно се използва за лечение на високо кръвно налягане и разстроен стомах. Прилага се и при язви и може да има антибактериална активност срещу бактерии от вида (Helicobacter Pylori).

 • Медицинска дъвка (Мастикс), насипно

  Медицинска дъвка (Мастикс), насипно

  Цена: 24,70 лв.

 • Мастикс, билков тамян, чам сакъз, ХИМАКС, 10гр

  Мастикс, билков тамян, чам сакъз, ХИМАКС, 10гр

  Цена: 6,70 лв.

 • Мастиката се използва като тинктура за смазване на венците и зъбитеи като ранен лечебен агент. Нискокачествената мастика, получена от други видове се използват за производството на лакове и лепила.

  Лечебна смола получена от мастиковото дърво, което расте в единственото място на планетата в Гърция. Целебната смола започва да се отделя дървета, които са достигнали възраст от 5-6 години.
   
  Древните гърци са използвали мастиката за медицински цели, под формата на дъвка. Смолата - мастика е известна като лекарство срещу стомашна болка и за профилактика на диабет.

  Много активно се използва мастика в дерматологията и козметологията. Маските с мастика перфектно почистват кожата на лицето и тялото, подобряват активността на мастните жлези, премахват мазнини, прави кожата кадифена и матова, стеснява порите и премахва черните точки.

  смола, дърво мастикаСмолата на дървото мастика има отлични дезинфекционни свойства, така че елиминира патогенната микрофлора на устата. Пастата за зъби и дъвката с мастика намаляват вероятността от кариес, премахват неприятните миризми и лекува венците, правейки зъбите бели и силни.

  С помощта на козметични продукти с мастиково дърво можете да се отървете от бактериите, ефективно и нежно почистват, пазят здравето и младостта. Ръцете ви ще се отърват от стягане и пилинг, кожата на лицето ще бъде почистена от обриви и раздразнения само с един компонент в козметиката.

  Мастиково дърво състав

  От мъжките дървета се получава смола. Мастиковото дърво съдържа повече от 90% смоли и смолни киселини, 1-3% етерично масло. Етеричното масло съдържа пинен, което дава на мастиката миризма на терпентин.

  Мастиково дърво свойства

  Към днешна дата са разкрити всички полезни свойства на мастиката. Тя се използва широко в готвенето, фармацевтичните продукти и козметиката. Мастика се използва в създаването на козметични сапуни, лекарства, кремове, паста за зъби, конфитюр, сладкиши и сладкиши, шоколад, макаронени изделия, вино и сосове.

  Смолата на мастиката е светло златиста на цвят и включва катранени киселини, етерични масла и повече от 80 компонента. Това богато многообразие обяснява многото свойства и методи на неговото приложение. Мастиката от остров Хиос има силни антисептични и антимикробни свойства, има антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти. Нормализира храносмилането, укрепва венците и избелва зъбите добре, помага да се лекуват рани.

  Смолата на мастиковото дърво - полезни свойства и функции

  Има такива световни съкровища, които могат да бъдат намерени само в определена област и при определени условия. Един такъв продукт е мастиковото дърво, което може да се намери само на остров Хиос в Гърция, измивано от водите на Егейско море. Това невероятно естествено вещество е много ценно и рядко, така че не е толкова популярно по целия свят. Днес само магазини на естествени гръцки стоки предлагат разнообразие от средства с мастика.

  Използването на мастиката в козметиката против стареене, стимулира естественото производство на колаген. Използването на козметични продукти с мастика позволява да се предотврати процеса на стареене на кожата. Смолата от мастика често се използва като основен компонент на гръцки кремове, защото тя интензивно хидратира кожата и я предпазва от изсушаване. Прилагайки крем с маска в състава, ще разберете, че с течение на времето продуктът трябва да се прилага по-малко и по-малко, защото състоянието на кожата ще се подобри. Мастика се препоръчва и за всички хора с невероятно суха кожа, която е засегната от екзема. Маската внимателно лекува рани, стрии, може да се използва при изгаряния от различен произход.