Пчелен восък - универсалният продукт

пчелен восък, универсалнен продуктВ състава на пчелния восък влизат около 50 различни химични съединения. Сред тях са естери (75%), наситени въглеводороди (12-15%), свободни мастни киселини (13-15%). Съставът на восъка включва още и оцветяващи и ароматни вещества. Основните показатели, характеризиращи свойствата на восъка са: плътност, температура, вискозитет, разтворимост, взаимодействие с метали.

По стойност на плътността на восъка (при температура 15°С - 0.956-0.970), намаляваща с увеличаване на околната температура, можем да определим различните негови фалшификации. Температура на топене (61-65°С), т.е. на преход от твърдо към течно състояние, и температурата на застиване, също могат да помогнат за определяне на фалшивия восък. Установено е, че колкото е по-висока температура на топене на восъка, толкова е по-добро неговото качество.

Какво представлява пчелния восък

Пчелният восък е сложно органично съединение, което е продукт на жизнената дейност на пчелите. Това е твърдо вещество с характерен меден мирис, от бял до жълто-кафяв цвят, понякога със зеленикав оттенък. Веществото е неразтворимо във вода, почти неразтворимо в алкохол, започва да се топи при температура от +70 градуса и в меко състояние може лесно да приеме всякаква форма.

Твърдостта на восъка е от голямо значение в производството на свещи, изработвани само от такъв с висока твърдост.

Восъкът се разтваря в етерични масла, бензин, терпентин, въглероден дисулфид (лесно е да се смесва с парафин, различни мазнини и т.н.), но почти е неразтворим в алкохол и не е разтворим в глицерин и вода.

Как се добива пчелен восък

За да получите чист продукт, трябва да знаете как да го разтопите правилно. За тази цел се извършва рефлукс на суровини, съдържащи восък, и извличането на отпадъчните води с органични разтворители и дава възможност за получаване на восък за технически цели.

Ако пчелният восък се топи в метален съд, то съдържащите се в него свободни мастни киселини взаимодействат с някои видове метали, образувайки соли. В резултат на това качеството на восъка се влошава, и това променя цвета му. Така, при разтопяване на пчелния восък в чугунени или железни съдове восъка ще стане кафяв, а в медни съдове ще позеленее. Затова, за да се запази високото качество при обработката на суровия восък, трябва да се използват емайлирани или дървени съдове, такива от хранителен алуминий или неръждаема стомана.

Цвета на пчелния восъка е от безцветен до кафяв - зависи от суровините и метода на преработка. Восъкът е безвкусен, миризмата му е свързана с аромата на цветята, на прополиса. Производствения и екстракционния восък има особен мирис.

Само отбрания от пчелите восък е бял, после придобива жълт цвят, който му придават прополисовите вещества. Местата, в които са били на пчелите и търтеите, постепенно се превръщат в тъмно жълти, кафяви и накрая в напълно черни. Колкото са по-черни клетките, толкова е по-малко восъка. Свежо отрязаните клетки съдържат около 100% восък, жълтите - 75, кафявите - 60, а черните - само 40%.

Пчелен восък приложение

Забележителните свойства на пчелния восък са привличали хората от древни времена. В древен Египет широко е използван в жертвоприношения. В продължение на много векове от него са правени свещи за осветление на църквите и домовете. До изобретяването на хартията за писма са се използват плоски дървени дъски, покрити с гладък слой восък, на който са се писали буквите.

От векове художниците използват восък за цветове с красив блясък, за което свидетелстват литературните източници и археологическите разкопки. Широко се използва пчелен восък и в скулптура. В Русия, например, восъчни бюстове са се правели още през XVIII век.

В днешно време, восъкът се използва като суровина в около 40 индустрии. Пчелният восък е широко използван в леярните, в електротехниката, в железопътния транспорт, текстилната, парфюмерийната, авиационната, автомобилната, фармацевтичната, полиграфическата и много други отрасли. Восъкът, в частност, влиза в състава на мазилата за ски, ленти за увиване на дървета, цимент за слепване на мрамор и мазилка, моливи за рисуване върху стъкло и др.

Пчелният восък заема голямо място в медицината. На негова основата се изработват различни пластири, кремове (цинкова паста и др.).

Състав на пчелния восък

Пчелния восък се състои от петдесет различни химически съединения, сред които по-голямата част (75%) са етерични масла, след това наситени въглеводороди (11-17%) и мастни киселини (от 13% до 15%), както и вода (2.5%). %).

Забележка: Етеричните масла предотвратяват химическата реакция с други вещества, така че продуктът може да се съхранява дълго време.

Граничните въглеводороди съдържат максималния брой водородни атоми. Те са неразтворими във вода, както и мастни киселини. Особеност на мастните киселини е способността да се оцветява при взаимодействие с метали. Така, когато восъкът влезе в контакт с желязото, първият придобива кафяв цвят, а медът променя цвета си на зелен.

Восъкът е богат на витамини от група А, така че често се използва в производството на козметика за грижа за кожата.

Свойства на пчелния клей

Противовъзпалителното, антимикробно и други свойства на восъка напоследък се използват при лечение на заболявания на горните дихателни пътища с възпалителен характер. За тази цел се препоръчва да дъвчете дълго медена пита. При това, в организма попада не само мед, но също и много ценни компоненти на восъка (особено витамин А), както и цветен прашец и прополис. Ето защо терапевтичния ефект на меда в питката е много висок. Целебна сила има не само меда, а и медената пита.

И разбира се, широко приложение пчелния восък е намерил в козметиката. Пчелният восък влиза в състава на подхранващи, освежаващи, почистващи, избелващи кремове, маски за лице, в много козметични продукти, се явява отлична основа за сгъстяване. Восъкът се абсорбира добре през кожата и придава гладък и нежен вид.

Дозировка на пчелен восък

При заболявания на ставите се приготвя смес от 200 g восък и 1 супена лъжица мед. Полученото вещество се нагрява във водна баня и се използва като импрегниране за компреси. Компресът се нанася върху болката, покрит с хартия, увит с вълнена кърпа и се оставя за 30 минути. След това компресът се отстранява и ставата се увива в хавлиена кърпа за 15 минути.

Съчетание с други билки на пчеен восък

Пчения восък може да се изпозлва под формата на кремове, лосиони, маски в такива случаи най-често се съчетава с невен, лаввандула, облепиха и лимон.

Противопоказания при употреба на пчелен восък

Противопоказания за употребата на пчелен восък са ограничени до индивидуална непоносимост към мед и други пчелни продукти. Преди да използвате маски или кремове с пчелен восък, препоръчително е да проверите ефекта им върху меката част на ръката си. Алергията към пчелния восък се появява, макар и доста рядко.