Облепиха, Ракитник, Hippophae rhamnoides

облепиха, морски зърнастец, чай от облепиха, билка,

Който не вярва, че златото расте по дърветата, той просто не е виждал облепиха през есента. Природата е събрала във всяка капка на златната ягодоплодна облепиха много витамини и хранителни вещества, които оказват влияние върху цялото здравословно състояние на човешкия организъм.

Облепихата е една от няколкото известни супер-храни. Защо тези малки плодчета са станали толкова известни? Причината е в това, че след като били изследвани лабораторно, за да се установи състава им, се оказва, че те съдържат едновременно множество разнообразни витамини, полезни киселини, етерично масло и са един от рекордьорите по съдържание на витамин С. Другата изненада е, че формулата на витамин С в облепихата е устойчива дори при високи температури. Тоест дори да сварите облепихата, тя ще запази своите ценни качества.

  • Облепиха сушен плод – Морски зърнастец, при авитаминоза, Hippophae rhamnoides
  • Облепиха лист – Морски зърнастец, при висок холестерол, Hippophae Rhamnoides
  • Съдържание и химични свойства на облепиха

    Явно, че майката природа се е погрижила за нас, като е „капсулирала” в тези малки оранжеви плодчета необходимите ни за живот витамини. Тези витамини са особенно ценни в северните страни, където това растение е често срещано. Облепихата съдържа 400 до 1200 мг витамин С на 100 гр плодове / аскорбинова киселина/, провитамин А / каротин/, витамините B1, B2, PP, флавоноиди – които са известни антиоксиданти  и  забавят стареенето на клетките. А също много други полезни органични киселини, полинаситени киселини, ценно етерично масло, ценната Омега 7 мастна киселина.

    Поради силното си витаминизиращо и антиоксидантно действие, тя се приема широко като храна, а също така е една от основните козметични съставки в съвременните натурални козметични средства. Облепихата стяга, забавя стареенето, храни с минерали и масло кожата.

    Употреба  и начин на приложение на облепиха

    Това супер-плодче бива наричано още морски зърнастец или царска ягода. То е леко кисело на вкус, поради съдържащия се в него витамин С и други полезни киселини. Може да се приема, като се добавя сушено например в сутрешното мюсли по 1 пълна супена лъжица. Може да се прави чай, компот, сладко от сушените плодове, атъй като в България засега не се предлагат сурови. А и в сушената облепиха се запазват ценните качества и вещества.

    В народната медицина облепихата се използва при лечение и профилактика на много заболявания. Показания за използването на морски зърнастец има при авитаминози, отслабен имунитет, изгаряния, рани, язви по кожата и по лигавиците,  язва на стомаха и дуоденална язва. Заболявания на гърлото и хранопровода, кожни заболявания, атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, неврологични заболявания, чернодробни заболявания, намаляване на потентността при мъжете.

    Какво представлява облепиха

    Този магически храст със сигурност заслужава нашето внимание. Неговите плодове, листа и кора съдържат огромно количество ценни хранителни вещества. Зърнастец е уникално растение с широка гама от ценни елементи. Този храст има сребърни листа, които растат до 2.5-3 метра височина. Оранжевите плодове на  зърнастец узряват между края на август и октомври. По това време те съдържат най-голямо количество хранителни вещества.
    Зърнастец е една от най-старите билки, които човек използва за лечение. В древна Гърция са открити записи на лечебните свойства на този храст. От там идва и самото име на зърнастец-Hippophae, което означава "искрящ кон". Древните гърци вярвали, че конете, които пасат в района, където се отглежда зърнастец, се справят добре с техните задължения и имат чудесна блестяща козина.

    Разпространение на облепиха

    На външен вид, зърнастец е бодлив храст със сребро-зелени листа. Произхожда от Североизточна и Централна Азия, където расте в степи, карстови райони и речни долини. Родният дом на това растение са Китай, Кавказ, Монголия, Непал, Индия, както и Сибир. В момента, зърнастец е широко разпространена в цяла Европа. Понастоящем се използва най-често като декоративен храст. Но зърнастец често може да се види и по пътя.

    10 лечебни свойства на облепихата

    облепиха, морски зърнастец, чай от облепиха, билка

     

    1. Сокът от плодовете, които се считат за един вид витаминен склад, е полезен при анемия и недостиг на витамини.

    2. Сокът от морски зърнастец се използва и за лечение на заболявания на дихателните пътища: синузит, фарингит, ларингит, синузит, тонзилит. Ако пасирате плодовете и получената каша смесите с мед, можете да получите отлично средство против кашлица.

    3. Сокът и зрелите плодове от морски зърнастец подобряват апетита и се използват в различни патологии на храносмилателната система: хроничен колит, гастрит и т.н.

    4. Сокът се използва също така при хепатит за стимулиране на секрецията на жлъчните и храносмилателни ензими за подобряване на кръвта - произвежда повече червени кръвни клетки.

    5. Кашата от облепиха или свежите цветове се използват като противовъзпалително средство, както и за заздравяване на рани и облекчаване на кожни възпаления. Използва се също така за изгаряне в различни степени и за избелване на кожата от старчески петна.

    6. Отварата от листата и клоните на морския зърнастец се използва за лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт. Отварата от семената се използва като слабително.

    7. Отварата от плодовете и листата е полезнав борбата срещу подагра и ревматизъм.

    8. Използването на плодове като цяло, укрепва имунната система, повишава физическата активност, включително либидото.

    9. Съдържащиятсе в плодоветебета-ситостерол има анти-склеротичен ефект. Следователно, пресните плодове са полезни за профилактика и лечение на атеросклероза и свързани с възрастта промени в напреднала възраст.

    10. За лечение на кожни заболявания се считат за полезни - вани с инфузия от листата и клоните на морски зърнастец.
     

    За любителите на домашно правената козметика, може да се приготви маска. Една супена лъжица сушени плодове се сваряват докато омекнат, водата се прецежда и може да се пие като чай. А плодовете се претриват през малка метална цедка. Кашичката се смесва с лъжица заквасена сметана и се поставя на измита кожа. Добре е предварително да нествате на вътрешната част на ръката за свърхчуствителност на кожата.

    Противопоказания на обепиха

    Морският зърнастец не се препоръчва при хора със заболявания на жлъчния мехур, както и при гастрит с висока киселинност и пептична язва. Лекарствата от морски зърнастец са строго забранени за хора, страдащи от уролитиаза.

    Съчетание с други билки

    Облепохата може да се съчетава с роза, шипка и невен под формата на чай.