Зърнените култури

Зърнените култури - ПОЛЗИ за здравето!

Зърнените храни са здравословна храна, дарена ни от природата!
 

 Какво ги прави полезни за здравето на човек?

Тяхното уникално свойство да даряват здраве на целия организъм, особено когато са във фаза на максимална активност. Тази тяхна функция е най-важна. Зърното, което се готви да покълне е с много повече витамини и минерали, отколкото в неактивна форма.

Амарант, ечемик, елда, булгур, царевица, камут, просо, овес, киноа, кафяв ориз, бял ориз, див ориз, ръж, сорго, лимец, елда, тритикале, пшеница ... толкова много възможности за избор!

Добре е човек да знае при избора си на зърнена култура коя е най-добра за него. Най-важното е да запомните, че разнообразието от различни видове зърнени храни в ежедневната, хранителна диета, е добро начало за да поддържате имунната система здрава и да избегне развитието на хранителна свръхчувствителност / целиакия /. Ако разберете, че сте чувствителен към глутен, тоест имате целиакия, предпочитайте следните зърнени култури: амарант, елда, царевица, просо, овес, киноа, ориз (всички разновидности) и сорго.


АМАРАНТ

АМАРАНТ

Вкусно, древно ацтекско зърно. Богато на протеини (което означава, че съдържа лизин). Най-добрият източник на желязо от всички зърна. Единственото зърно, което съдържа витамин С. Използвайте в пилаф или в овесената каша. Прилича на кафяв хайвер след като е приготвен!

 

 

 

 

 

 

 

ЕЧЕМИК

ЕЧЕМИК

Съдържа както разтворими влакна / фибри /( намаляващи риска от сърдечни болести ) и неразтворими влакна / фибри /( намаляващи риска от рак на дебелото черво ). Понижава холестерола, дори по-добре от овеса! Използвайте в супи, като зърнена закуска или като заместител на ориза.

 

 

 

 

ЕЛДА

ЕЛДА

Елдата се счита за братовчедка на ревена. Богата на протеини, желязо, селен и цинк. Единствената зърнена култура с високи нива на рутин (рутинът въздейства на вените и капилярите. Намалява микросъдовата пропускливост по отношение на протеин и скоростта на филтрация на водата в капилярите), действа като антиоксидант, блокиращ LDL ("лошия" холестерол). Има мек вкус и се готви бързо. Най-често се ползва, като се вари се поднася във вид на каша. От брашното й стават чудесни, безглутенови палачинки.

 

 

ПШЕНИЦА

ПШЕНИЦА

Пшеницата е източник на манган, магнезий, селен и фосфор. Съдържа лигнани, които могат да помогнат за предпазване от рак на гърдата и рак на простатата. Може да се употребява в супи, върху печива и в салати. Чудесна за витаминозни кълнове, или вкусни десерти.

 

 

БУЛГУР

БУЛГУР 

Обикновено се прави от бланширана, изсушена и натрошена на зърна, твърда или бяла пшеница. Много бързо се готви и сварява, тъй като е разбита на по-малки парчета. Има мек вкус. Булгурът съдържа 76% въглехидрати, фибри 18%, витамини и минерали. Много подходящ за диети.

 

 

КАМУТКАМУТ

Богат и маслен вкус. Високо съдържание на витамин Е и селен (добър за блестяща кожа и здрава имунна система). Насладете му се в умерени количества, тъй като има 15 пъти повече захар, отколкото в обикновената пшеница.

 

 

 

 

 ЦАРЕВИЦА 

ЦАРЕВИЦА

Ценен източник на магнезий и тиамин. Можете по различни начини да се насладите на царевицата, като я ядете сварена, във вид на качамак, питки или като пуканки. Изследванията показват, че тя има най-високо ниво на антиоксиданти от всички зърна!

 

 

 

 

 

 

ПРОСО

ПРОСО

Много популярно в Китай и Индия. Приятно и леко за дегустация. Високо съдържание на магнезий, който намлява риска от диабет тип II. Използва се за направата на каша или за месене на хляб. Прекрасно е във смес със зеленчуци и подправки. По света най-често се използва като храна за птици.

 

 

ОВЕС

 

ОВЕС 

Основна американска закуска. Богат на протеини. Високо съдържание на фибри и тиамин. Многобройни ползи за здравето, включително стабилизиране на кръвната захар, понижаване на лошия холестерол ( поради бета-глюкан влакната ) и намаляване на кръвното налягане. Най-добре е да се консумират натрошени и накиснати с вода.

 

 

 

 

 КИНОА 

КИНОА

Най-добрият растителен източник на протеин. Съдържа всички незаменими аминокиселини, както и фолиева киселина. Има лек вкус на сусам. Забележка:преди готвене трябва да се изплакне, за да се отмият сапонините, остатъчни горчиви вещества, които растението използва, за да се защити от насекоми.

 

 

 

ЧЕРЕН ОРИЗ

ЧЕРЕН ОРИЗ

Лесноусвоим. Съдържа най-много антиоксиданти от всички сортове ориз – повече дори и от боровинките! Богат на желязо и фибри. Готви се отделно, тъй като се сварява по-бавно, но може да се поднесе, смесен със бял ориз.

 

 

РЪЖ

РЪЖ

Високо съдържание на фибри. Идеален за диабетици, поради ниския си гликемичен индекс. Бързо засища. Чудесен за хора, които се опитват да намалят теглото си и да отслабнат здравословно

.

 

 

 

ЛИМЕЦ

ЛИМЕЦ

Лимецът е познат още от древността. Високо съдържание на витамини, особено рибофлавин, които помагат за намаляване на честите мигрени. По-високо съдържание на протеин в сравнение с обикновената пшеница. Хората, които са чувствителни към глутен, могат да понасят това зърно. Отличен източник на манган (от съществено значение за здравето на костите и глюкозния метаболизъм).