пчела, мед

 

Основни пчелни продукти

В тази мини енциклопедия ще намерите статии с последователно подробна информация за състава, действието и вътрешните, и външни методи за приложение на основните пчелни продукти: мед, пчелен прашец, пчелен клей и пчелно млечице.

 

 Чист Пчелен мед - купи ТУК

Скритите тайни на  медолечението?

 

мед и медолечениеВ състава на меда влизат около 60 различни вещества, много от които, макар и съдържащи се в минимални количества, имат голямо значение за здравето на човека. Поради това той не е само обикновен хранителен и вкусов продукт, но има значение и като лечебно и профилактично средство. Тези свойства на меда са известни много отдавна и той е използван в народната медицина от незапомнени времена. Тези негови свойства са доказани и от медицинската наука и поради това той се използва за лекуването на редица заболявания в лечебните заведения.

Медът намира приложение и се използва с успех, като противопростудно средство било самостоятелно, било в съчетание с топло мляко, лимонов сок и др. Познато и изпитано е действието на меда и при лекуването на стомашно-чревните заболявания, като гастрити, стомашна язва и язва на дванадесетопръстника, при киселини в стомаха и др. Добри резултати са получени при лекуване заболяванията на черния дроб и жлъчните пътища, сърдечни заболявания, хипертония, хемороиди, бронхиална астма, против безсъние, за бързо зарастване и оздравяване на рани.

Медът е важно диетично и лечебно средство за децата. Установено е, че медът дава по-добри резултати, когато се използва в разтворено състояние, заедно с хляб, мляко, каши, плодове и пр. Годишно за нуждите на човешкия организъм, според проучвания на съветски специалисти, на човека е необходим към 1,8 кг мед.

 

 

лечебни показания на медаЛечебни показания на различните видове мед

 

Акациев мед — общоукрепващо средство, прилага се при безсъние, стомашно-чревни, жлъчни и бъбречни заболявания, има също и лек отхрачващ ефект.

Боров мед — използва се при простудни заболявания, заболявания на дихателната система, бъбреците, пикочния мехур, рани и др.

Балкански мед — има общоукрепващо действие, прилага се при заболявания на дихателните пътища, стомашно-чревния тракт, за лекуване на рани.

Мед от глухарче — препоръчва се при чернодробно-жлъчни заболявания, стомашно-чревни и бъбречни болести.

Мед от еспарзета — повишава резистентността на организма и хемоглобиновото съдържание на еритроцитите.

Мед от комунига — за лечение на неврози, стомашно-чревни заболявания и гнойни процеси.

Мед от кестен — при стомашно-чревни, бъбречни и сърдечно-съдови заболявания.

Мед от лавандула — слабо седативно и спазмолитично средство в случаите на стомашно-чревни и бъбречни колики, неврози и др.

Ливаден мед — при стомашно-чревни, бъбречни, белодробни и гинекологични заболявания.

Липов мед — при простудни заболявания и заболявания на дихателните пътища; има диуретично действие.

Мед от мащерка – за лечение на кашлица (бронхит, коклюш), гастрит и стомашна язва, колики, колит, възпаления, катари на горните дихателни пътища и пр.

Ментов мед – чернодробно-жлъчни болести, подобрява апетита, стимулира сърцето и успокоява нервната система.

Плодов мед — има профилактично и общоукрепващо действие; черешовият мед се употребява при заболявания на отделителната система.

Полски мед — при чернодробни, жлъчни, бъбречни заболявания; успокоява кашлицата, сърцебиенето и нервната система; прилага се при гинекологични заболявания.

Мед от слънчоглед — прилага се при бронхиални спазми и спазми на стомашно-чревния тракт.