Лиций, Годжи Бери, Императорско плодче

Какво представлява годжи бери

Растението Лиций или Годжи Бери, расте в полите на Хималаите и плодовете му са исключително здравословни. Доскоро смятахме за най-добър източник на витамин С - цитрусовите плодове. След като били изследвани плодовете на Лиция било установено, че те съдържат 450 пъти повече витамин С от цитрусовите плодове. Поради този факт няма друго изследвано растение, което може па естествен път да ви даде такива количества витамин С, подобно на императорското плодче. В Китай има легенда, че столетниците в Хималай се хранят именно с лиций / годжи бери /. Така, че ако искате да живеете над 100, години можете вече да съчетаете полезното с приятното, тъй като освен че са невероятно здравословни, Годжи Бери са и много вкусни – оранжево-червени плодове с вкус на малини.

Свойства на годжи бери

Лиций пречиства организма от токсични вещества. Много често годжи бери се приема за отслабване. Годжи Бери е полезна билка за черния дроб, бъбреците, очите, подсилва организма, дава енергия. Подходяща при прилошаване, замайване, виене на свят, изморени очи, отслабнало зрение, бучене в ушите, болки в кръста и гърба, при диабет. Императорското плодче има доказан ефект при висока кръвна захар и мазнини в кръвта, висок холестерол. Подходящ при настинка и авитаминоза – съдържа големи количества вит.С.  Силно повишава имунитета, особено при регулярен прием. Казват, че след два месеца постоянно приемане на плодчетата на Годжи Бери човек се чуства като новороден.

Състав на годжи бери

  • 22 важни минерали (калций, калий, желязо, цинк, магнезий, германий и др.)
  • 18 аминокиселини.
  • 6 най-важни витамина - А, С, Е, В1, В2, В6.
  • 8 полизахариди, 6 монозахариди.
  • 5 ненаситени мастни киселини, включително незаменима линолова киселина и алфа-линолова киселина.
  • 5 каротеноиди, включително - бета каротин, зеаксантин, ликопен и криптоксантин, лутеин, ксантофил.
  • Тиоцианати и гликозинолати.
  • Много феноли с антиоксидантни свойства.
  • Фитостероли.

Дозировка на годжи бери

Наистина плодът е исключително богат на витамини и минерали. Поради това, се препоръчва двумесечна терапия за възстановяване на организма, съживяване на кожата и прочистване на черния дроб от натрупаните токсини, като е желателно Годжи Бери да се консумира директно, без термична обработка по 20-30 гр дневно, като храна или в спиртна настойка, а не като чай.

Нежелани реакции на лиций, годжи бери

За съжаление, безопасността на приемането на този полезен продукт не е напълно установена. Въпреки това, проучване с резултатите, публикувани в списание „Хроника на фармакотерапията” (2001), показа отрицателен ефект при взаимодействие с варфарин. Оказва се, че плодовете на годжи увеличават ефекта на лекарствата за разреждане на кръвта. Това заплашва с кървене и други опасни усложнения. По време на бременност и кърмене е по-добре да се откажете от този продукт.

Съчетание с други билки

В комбинация с други билки като ехинацея, джинджифил, липа се използва за лечение на кашлица и настинки. Годжи плодове за отслабване са силен анти-стрес агент и в съчетание корени от гръмотрън, корени и стръкове от глухарче, кори от зърнастец, корени от сладък корен, плод от кориандър, лист от майчин лист, листа от черна боровинка, дава много добри резултати.