tooth-1.jpgЛокалното  лечение  с  билки на гингивитите и стоматитите се извършва чрез изплаквания, жабурения, гаргари или намазвания по 1-2-3 пъти на ден (обикновено след хранене) с получени по различен начин извлеци от билки, характеризиращи се предимно с противовъзпалително, адстрингентно, противомикробно и омекчаващо действие.

По-важните от тези билки са следните:

Босилек (Ocimum basilicum LJ. За гаргари се използува често босилково масло (няколко капки за чаша вода), както и запарка (30-50 г билка на 1 л вода), която по кафена чашка може да се приема 2 пъти на ден вътрешно. Босилковото етерично масло се прилага в стоматологията като добро антисептично средство за лигавицата на устата. Това е потвърдено и експериментално.

Дъб (Quercus robur L.). Правят се жабурения с отвара (50 г наситнени кори се варят с 400 мл вода в продължение на 30 мин). Дъбът се използва в стоматологията като противовъзпалително средство. Показан е също при фарингити и тонзилити за гаргара.

Лайка (Matricaria recutita L. М. Chamomilla L.). Правят се гаргари с прясна запарка. Препоръчва се употребата и на специално приготвените пликчета със стрит лайков цвят - със или без прибавка на захар.

Препоръчва се лечение с билки и по рецептата: За изплаквания 3-4 пъти дневно.

Лечение с билки на стоматити и гингивити с лайка трябва да бъде продължителна, няколкомесечна.

Kaмшик (Agrimonia eupatoria L.). В Германия използват билката като чай и като настойка за изплакване на устата няколко пъти на ден. Препоръчва се при стоматити и при нужда да се запази гласовият апарат у преподаватели и пр. Прилагането на отвара от билката  допринася за подобряването на състоянието при болни от гингивит. Някои автори препоръчват отварата да се приготви при точно спазване на тегловните отношения - 30 г билка, 360 г вода и кипене до намаляване наполовина на началния обем вода. Желателно е изплакването на устата да се прави всеки два часа. 

Жълт кантарион (Hypericum perforatum L.). Често се използва по прескрипцията: По 20 к. в чаша вода за жабурене 4-5 пъти дневно. При по-ограничени по площ изменения същият разтвор може да служи и за директно намазване 1-2 пъти на ден. Билката има антимикробно действие. Прилага се и профилактично.

В Централния кожно-венерологичен институт (Русия) е проведено лечение на болни от гингивити и стоматити с тинктура от жълт кантарион (по Шасс, 1952). Резултатите са били много добри. Освен жабурене на устата с 30-40 капки тинктура от кантарион в чаша вода е провеждано и вътрешно лечение: По супена лъжица 1—2 пъти на ден след хранене.

Роза казанлъшка ( Rosa damascena Mill.) се прилага под форма на мазане с розово масло, изплаквания с розова вода и гаргари със запарки от стрит розов цвят (2-3 супени лъжици билка и 2 чаши вряща вода). Розовият цвят има противовъзпалително, антиалергично и  седативно действие.

Лечебна динка (Sanguisorba officinalis L./ Тя има бактерицидно и бактериостатично действие. Експериментално са доказани и противовъзпалителните свойства на лечебната динка. В Русия  се препоръчва външно лечение с  течен екстракт - за изплаквания. Там прилагат препарата саналбин с бактерициден ефект. Използват се коренищата с корените на билката.

 Очиболец (Potentilla erecta L .) Правят се намазвания с тинктура от коренищата при гингивити и стоматити.

Сребрист очиболец. Също е полезен при гингивити и стоматити. Използва се запарка - 1 суп. лъжица и чаша вряща вода, наставена за 2 часа - за изплаквания на устата. Очиболецът се използува и по рецептата: По 15 капки в чаша вода - за гаргара 3-4 пъти на ден.

Кървавиче (.Polygonum bistorta L.). Съдържа до 25% дъбилни субстанции, с които се свързва адстрингентният, противовъзпалителен ефект  при гингивити и стоматити (Гаммерман и съавт., 1974). Отварите, както и екстрактите , от коренищата се използуват широко за обработка на лигавицата на устата. Кървавичето замества напълно вносната ратания при терапия на гингивити и стоматити. Считат се полезни следните рецепти: Външно - за намазване на венците, вът. По 1 суп. лъжица в 1/2 чаша вода - за вътрешно  по 30-40 капки 3-4 пъти на ден,  гаргара 3 пъти на ден.  За изплаквания на устата 2-3 пъти на ден. 

Мащерка (Thymus serpillum L.). Често и успешно се прилага при болни от  гиргивити и стоматити. Правят се жабурения със запарка от  билка.  

Градински чай (Salvia officinalis L.). Прилага се по следната рецепта: Супена лъжица билка за чаша вряща вода - за изплакване на устата 2, 3, 4 пъти на ден в продължение на 12-15 дни.         

Липа ((Tilia). При стоматити и ангини се препоръчва следната рецепта:  3a гаргара 2, 3 пъти на ден.

Маточина (Melissa officinalis L.J. Прилага се при гингивити и стоматити. При гингивити и стоматити се употребява отвара от ленено  семе или  ленено масло. Друга форма е Semen Lihi disperg. При възпаление на лигавицата на устата чрез него се постига омекчително действие. При лечението на гингивити, стоматити и ангини се постигат добри резултати и със запарка от смес от лечебните билки  лопен, подбел, ружа и горски слез по следната рецепта: Една чаена лъжица се залива с чаша кипяща вода; след охлаждане се използва за изплаквания на устата и гърлото.

Хрян (Armoracia rusticana). Учените Скляровски и Губанов през 197 са получили отлични резултати при болни от стоматити, гингивити и тонзилити чрез жабурения и гаргари с разреден свеж хрянов сок.

Бял равнец (Achillea millefolium L.). Използва се като запарка от 2 чаени лъжици суха надробена надземна част, която се залива с чаша кипяща  вода и се наставя за 1 час. Прецежда се и се използва за изплаквания на устата (Сало, 1975). Получавани са терапевтични успехи при използването на бял равнец и по този начин: Две супени лъжици наситнени стръкове (без одървенелите  стебла) или цветове се запарват с 0,5 л вряща вода. След охлаждане и прецеждане за жабурене и гаргари няколко пъти на ден след хранене.

Репей (Arctium lappa L.). Ценно за лечението с билки  средство при гингивити. Той се прилага като отвара от корените за изплаквания 2, 3 пъти на ден.

 Други лечебни билки, които се използват за лечението с билки на болни от гингивити и стоматити, са:

 Мента лютива (Mentha piperita L.). Няколко пъти на ден се препоръчват гаргари със запарка.

 Лечебна върбинка (Verbena officinalis L./. С приготвената от супена лъжица билка (стръкове) и чаша вода запарка се правят жабурения няколко пъти на ден. 

 Полски хвощ (Equisetum arvense L.). След хранене се препоръчва няколкократно през деня плакнене на устата с отвара от надземните части на билката.

 Съществуват утвърдени от практическия опит често предписвани билкови композиции за лечение на гингивити и стоматити.

 Едни от най-ефикасните от тях са следните:

 Chamomillae-Лайка: По 2 чаени лъж. в чаша за запарка за плакнене на устата или за гаргара.     

 Tiliae-Липа:По 2 чаени лъжици на чаша отвара за изплаквания на устата или за гаргара.