лечение с билки на кожни заболявания, причинени от ниска температураИзмръзване. Премръзвания.

Лечение с билки е препоръчително и резултатно при ниските степени и ограничените по площ увреждания на кожата, причинени от въздействие на ниска температура. Приложение имат следните лекарствени  билки:

Невен. Препоръчват се компреси по 1,2 пъти на ден (с продължителност 30 мин. за 10-12 дни) върху засегнатата кожна зона (чаена лъжичка за 0,5 л. вода). Счита се, че календулата е много добро билково средство при измръзване. Приема се, че тази билка не само лекува, но и предпазва от формиране на цикатрикси.

Посевен овес. Прилага се под форма на бани с отвара от 1/2 до 1 кг. овесена слама, която се вари 30 мин. в няколко литра вода.

Смрадлика. Правят се промивания или компреси няколко пъти на ден (10-12 дни) с отвара от 100 г. наситнени листа, сварени в 1 л. вода. Някои автори препоръчват лапи с топлия остатък след прецеждането.

Дъб. Употребява се под форма на бани, компреси, лапи или използване на отвара ( 500 г. счукана кора варена 30 мин.). Отварата се прибавя към водата за баня, а за други цели (компреси промивания и пр.) се разрежда наполовина с вода. Прилага се и отвара, приготвена от две суп. лъжици  билка, възварена в 1/2 л. вода -за компреси 1, 2, 3 пъти на ден за 10-12 дни.

Орех. Използва се за лечение с билки на измръзвания и премръзвания. Супена лъж. билка, запарена с чаша вода - за компреси 1-2 пъти на ден, 10-12 дни при измръзване.

Лайка. Съдържа хамазулен, постига противовъзпалителен, обезболяващ и регенеративен ефект и се прилага успешно при измръзвания. Локално се използва като запарка.

Копривата. Прилага се под формата на намазване 2 пъти на ден с мехлем, съдържащ изсушени и стрити на прах коприва и едногодишна чушка. Правят се лапи за налагане измръзналите части на кожата, след което се намазват със зехтин.

За лечение с билки на премръзванията се препоръчват още: Брей - 200 г. надземни части (прясно настъргани) се накисват в 1 л. зехтин 20 дни - за намазване 1 път на ден 10 дни.

Дива тиква. Прилага се маслен извлек от свежи корени (чаена лъж.  билка със 100 г. маслинено масло). Правят се внимателни масажирания 1-2 пъти на ден 10-12 дни.

Черен синап. Полезни са масажи със синапов спирт. Прилагането им продължава до възстановяване.

При перниони се прилага и вътрешно лечение. Използва се конски кестен под формата на препарата - Acscuvasirus l. По 20 капки 3 пъти на ден, около 20 дни, или Aescuvasin c mp s. - по 10-15 капки 3 пъти на ден. Лечебните резултати се свързват с благоприятното съдово въздействие на кестена и офиката, която е съставна част на препарата.